Naar aanleiding van. (het lijkt verdorie wel Gent, al dat incestueus over-en-weer-gelink)
- Om te beginnen: als er discussie is, heb je al verloren. Discussies zoals ze bij Pieter (om te lachen, kweetwel) omschreven worden, zijn vaak zoals discussies op het internet. En daar wint niemand bij.
- Zorg ervoor dat je vrienden hebt. Maak voor-akkoorden. Pap al aan met één of meer partijen die rond tafel zullen zitten. Niet noodzakelijk om het onderwerp te bespreken, maar gewoon: maak vrienden. Hoe hoger de vrienden, hoe beter, maar verlies niet uit het oog dat vaak de kuisvrouw of de dame aan de receptie heel veel te zeggen heeft in radio couloir.
- Zorg ervoor dat je het kader kan bepalen. Maak zelf de agenda: als je de probleemstelling kan poneren, is het gevecht al half gewonnen. Als je zelf niet de agenda kan opstellen, bereid toch een agenda voor en leg die aan de vergadering voor: “Goed. Ik heb dus begrepen dat we de volgende vragen moeten beantwoorden. Ik stel voor dat we X, Y, Z.” Zorg ervoor dat iedereen het met jouw agenda eens is.
- Zorg ervoor dat je het laatste woord hebt. Vat de discussie samen in een paar zinnen, als iedereen al naar huis aan het gaan is, en voeg daar meteen een hoofdstukje “next steps” aan toe. “OK. We zijn het dus eens geworden over A, B en C. E, F en G verwijzen we naar een werkgroep. We zien elkaar opnieuw binnen twee weken, en tegen dat zullen X, Y en Z een voorbereidende studie maken. Heren, dames, tot dan.”
- Zorg ervoor dat je het verslag kan maken. Vaak moet iemand boven de discussiërenden “trancheren”, en dan komt het soms op kleine details in de rapportering aan — het verschil tussen “X beweert” en “X legt uit”, of “Volgens X” en “X legt een studie voor die zegt”.
- Als de discussie niet naar uw zin verloopt: breng het gesprek terug op uw (eigen) probleemstelling. Haal dingen boven als “Bon. Misschien is het goed als we ons wat minder bezig houden met de problemen en wat meer met de oplossingen? We hadden het dus eigenlijk over…”
- Geef dingen een naam. Namen zijn toverspreuken, daarom zijn mensen in de VS “Pro-life” en niet “Anti-abortion” en “Pro-choice” en “Pro-abortion”. er is een wereld van verschil tussen “een tooltje”, “een tool”, “een pakket”, “software”, “een software-oplossing”, etc.
- Bepaal het niveau van abstractie. Maak de dingen concreet als dat nuttig is. Werk met een tijdslijn, en toets oplossingen daaraan: “We moeten er wel rekening mee houden dat de piloot vóór Q2 2008 moet van start gaan.” Gebruik naargelang de noodzaak doorlooptijd, mandagen, ontwikkelkost, resources, …
Of omgekeerd: “In deze fase van het project, met zó veel onbekenden, heeft het geen enkele zin om ons te beperken door meteen concreet te gaan denken.” - Omschrijf voortdurend wat er gebeurt. Als de tegenpartij truken van de foor toepast, zeg dat dan duidelijk: “X bouwt hier een stromanargument op.” “Sorry, dit is een non sequitur: het is niet omdat A dat ook noodzakelijk B.”
- Het maakt niets uit of je de discussie “gewonnen” hebt of niet. Zorg ervoor dat de anderen niet denken dat zij verloren hebben. Meestal moet je met die mensen nog een lange weg afleggen nà de discussie. Wees dan ook niet bang om zonder besluit te eindigen: beter dat dan slaande ruzie. “OK. Ik denk dat het duidelijk is dat we er hier niet gaan uitraken. Ik stel voor dat we de vergadering verdagen.”
Het lijstje van Pieter is er natuurlijk één om snel snel “gelijk” te halen in discussies waar het er niet toe doet wat de gevolgend op lange termijn zijn, maar toch… verdedigingstechnieken.
- Kom altijd zelfzeker over, zelfs al ben je niet zeker.
Blijf rustig. Ken uw dossier. Haal op het juiste moment een ontkrachting boven, mét bewijs.
“Ik denk dat Pieter uitgaat van een nogal naieve voorstelling van de feiten. Natuurlijk verwacht ik niet van Pieter dat hij op de hoogte blijft van de allerlaatste ontwikkelingen te zaken, maar als u even naar deze studie kijkt…” - Spreek mensen tegen tot ze van mening veranderen.
Blijf rustig. Zwijg gewoon en laat de mensen uitrazen. “Dat is nu al de derde keer dat u precies hetzelfde zegt.” “Ik hoor wat u zegt, nu al voor de vijfde keer. U mag dit nog tien keer herhalen, het wordt er niet minder verkeerd door hoor.” - Stel aan het einde van een discussie het begin terug in vraag.
Als alles goed gaat, maak jij toch het verslag op, en maakt het niet zo heel erg uit. Maar als dat niet zo is, verwijs naar de agenda waar iedereen het eens mee was. - Onderbreek de tegenpartij met de boodschap dat ze afdwalen.
Neem elke opportuniteit te baat om steken onder water te geven. “Ik begrijp dat deze theoretische kwesties u minder liggen, maar…” - Negeer de argumenten van de tegenpartij en ga elders op verder.
“Ik heb u net een tijd horen spreken over één zin op mijn eerste slide. Mag ik daaruit afleiden dat u het met de hoofmoot van mijn betoog eens bent?” - Zeg dat de andere gelijk heeft en geef je eigen mening als conclusie.
“Neen, u legt me woorden in de mond. Ik zei niet X, maar wel Y.” - Als jij inhoudelijk geen gelijk hebt, discussieer de andere dan kapot.
“Dit is een dovemansgesprek. Ik stel voor dat we er mee ophouden en dit escaleren.” - Spreek luid om de aandacht te trekken en zacht om gehoord te worden.
“U hoeft niet zo luid te spreken, we begijpen u wel.”
“Sorry, kunt dat even herhalen? Ik hoor u niet zo goed boven het geruis van de beamer.” - Zet mensen op hun plaats. Iedereen die gebakken lucht verkoopt haal je onderuit.
Inderdaad. - Als iemand jou aanpakt, pak hem dan dubbel zo hard terug. Meermaals.
Mis écht geen enkele kans om een steek onder water te geven. “(lachje) Ach, wat een charmant naieve visie hebt u daar.”
Oh, en wat ik nog aan Pieters lijstje zou toevoegen:
- Pak mensen op hun kwetsbare punten.
- Gebruik voorkennis als chantagemiddel. Zorg ervoor dat mensen weten dat jij weet dat zij weten dat je meer weet.
- Doe ad hominems, maar dan écht smerig. Ga fysiek. “Ge zoudt beter eerst eens iets aan die oorsmeer laten doen,” dat soort zaken.
- Beschuldig mensen van wat je zelf aan het doen bent. Hoe flagranter hoe beter.
- Maak vrienden die bereid zijn om voor u te sterven.
- En zorg er dan voor dat ze precies dàt doen.
Reacties
12 reacties op “Ook tien truken van de foor, en truken tegen vuile truken in discussies”
van het persoonlijk voornaamwoord. Dat is dus zoals de taalregels dat voorschrijven. — Let wel: u bent (misschien met uitzondering van de paragraaf hierboven) verkeerd als u in bovenstaande tekst leest dat ik Artemis wil terecht wijzen. Veeleer wilookik u duiden op de truken van de foor, en zachtjes benadrukken dat die zaken meer worden gebruikt dan u misschien dacht. Hou met die eventualiteit zoveel mogelijk rekening, als u een tekst leest of wanneer u informatie uit slechts één onafhankelijke
Wie linkt naar Pietel.be [IMG RSS] EraserheadOok tien truken van de foor, en truken tegen vuile truken in discussiesblognote Foto’s van Bodyspasm op pietel.be tmclssns.net Het Belang van Limburg – online krant Het Belang van Limburg – online krant Gazet van Antwerpen online krant Ook Axl Peleman speelt Pachelbel.
“Maak vrienden die bereid zijn om voor u te sterven.
En zorg er dan voor dat ze precies dàt doen. ”
ROFL
Geweldige post.
Of hoe iemand die het in zijn rug heeft jan en alleman een zak shit kan verkopen en hen doen geloven dat het goud is… Wie anders?
Als iedereen die tips gaat lezen en volgen hé, dan gaat er niemand meer ‘verliezen’ in discussies.
Kan da wel ?
Ik heb over jou geschreven, Michel. Want ik vind jou de blogpersoonlijkheid van Vlaanderen.
Respect, dude.
@frederik: dan implodeert het bloguniversum. wat een scheet gaat dat geven.
Leuk, zo’n vervolglijstjes op andere blogs. Ze worden er hoe langer hoe beter op.
“Maak voor-akkoorden. Pap al aan met één of meer partijen die rond tafel zullen zitten. Niet noodzakelijk om het onderwerp te bespreken, maar gewoon: maak vrienden.”
Had u dat niet zo’n half jaar geleden tegen Mr. Leterme kunnen zeggen?
Ha! Dit lijstje had ik gisteren wel kunnen gebruiken.
[…] Ook tien truken van de foor, en truken tegen vuile truken in discussies — Michel Vuijlsteke’… …en het vervolg bij Michel. (tags: tips tricks meeting) […]
Als een collega of overste één van de laatste 6 (behoudens sterven) punten toepast ten aanzien van uzelf, leg dan klacht neer op grond van de mobwet, of u sterft echt (veel vroeger).