Yahoo schakelt voor bepaalde delen

Yahoo schakelt voor bepaalde delen van hun sites over op PHP. Er staat een interessante presentatie on-line waarin het hoe en waarom uitgelegd wordt.

In het kort: ze hebben hun eigen systeem gebrouwen, en na al die jaren werd het echt wel té moeilijk onderhoudbaar. Drie verschillende versies, ondoorzichtige syntax, één bgcolor wijzigen betekende heelder C++-programma’s hercompileren, niemand snapte eigenlijk nog hoe het ding elkaar zat, chaos quoi.

Ze zijn niet van plan om alles te gaan herschrijven (meer dan 4500 servers, meer dan 8 miljoen lijnen C/C++, 3 miljoen lijnen perl, meer dan 600 ontwikkelaars, ik kan ze wel ergens volgen :), maar voor nieuwe dingen waren ze op zoek naar iets nieuws. Criteria voor het nieuw ding:


 1. vast te haken aan en uitbreidbaar met C/C++

 2. loops en conditionals

 3. complexe datatypes

 4. aangename syntax

 5. moet draaien op FreeBSD

 6. moet high performance zijn

 7. robuust en sand-boxed

 8. geïnterpreteerd (of minstens dynamisch gecompileerd)

 9. lage opleidingskost

 10. ondersteuning voor i18n

 11. duidelijk onderscheid tussen presentatie / inhoud / applicatie

 12. geen diploma informative nodig om ermee om te kunnen gaan

Ik kan mij inbeelden dat Macromedia hier enorm veel positieve publiciteit mee zou kunnen gehaald hebben. In zoverre zelfs dat ze zouden 4500 gratis CFMX server kunnen beschikbaar gesteld hebben.

Voor zover ik zie hadden ze bij Yahoo! als enig argument tégen “ugly syntax”. Huh? De rest van de criteria gaan in ieder geval goed op, tot en met het draaien op FreeBSD.