The Two Towers

Bruno heeft gelijk. Wij zijn juist na nieuwjaar ook naar The Two Towers gaan kijken, en ‘t was ook van dat. Het geluid viel volgens mij wel mee, maar: focus! en! publiek!

Toen ik nog projectionist was, werd er altijd op gehamerd dat (a) de film scherp moest staan en (b) het geluid moest aangepast worden aan de zaal.

De film scherp stellen is een kwestie van om de zoveel tijd eens te kijken en de lens wat scherp te draaien: met de temperatuur en de vibraties en zo had ik de indruk dat het op die oude Oostduitse dingen van ons wel eens durfde variatie te geven tijdens één en dezelfde voorstelling.

Het geluid is een andere zaak: de eerste dag dat de films gespeeld werden, ging er altijd iemand in de zaal zelf checken om een soort basisvolume te hebben, maar dat moest bij elke voorstelling ook nog eens gedoublechecked worden: een lege zaal heeft nu eenmaal een andere akoestiek dan een volle, op een warme en vochtige dag klinkt het anders dan op een koude en droge dag, zo’n dingen. Komt daarbij dat bij de reclamefilms en de hoofdfilm op twee verschillende projectoren gedraaid werden (behalve in zaal 4), en dat uiteraard tussen reclame en film het geluid hoe dan ook helemaal anders moest zijn.

Ik denk dat ze bij de Decascoop gewoon die machines in gang zetten en dan een pint gaan pakken. De keren dat het gebeurt tegenwoordig dat films onscherp geprojecteerd worden, het is schandalig.

Om nog niet te spreken van het publiek. Takkoord, het is misschien omdat ik het archetype van een misantroop aan het worden ben, maar het moet tegenwoordig al een hele goeie film zijn als ik mijn disbelief de hele tijd wil kunnen suspenden. Gibberende trutten, al dan niet vergezeld van beneukteugelde lieven, spekkenpapiergeruis, Roel Van Bambosten-in-spé die absoluut hun mening over de film kwijt willen en mensen met chronische ademhalingsstoornissen die de helft van de film zitten te hoesten, het houdt niet op. En het spekkenpapierlawaai! En de stank van de popcorn, ugh!

Maar bon, Two Towers was dus goed. Ik had mij de enten anders voorgesteld, de hele episode-Faramir was echt wel totaal anders dan in het boek maar daarom zeker niet slechter, Sméagol was helemaal zoals ik mij hem voorstelde maar Gollum dan weer niet, Saruman kwam vond ik te weinig in het stuk voor, de gevechten mochten wel langer zijn, de elfen waren zeer goed maar het mocht ook wel langer duren, enfin, het mocht eigenlijk allemaal langer duren.

Wachten tot de DVD zeker? Ik hoop dat ze direkt een vier-DVD-editie-met-extra-stukken-film uitbrengen, anders zit ik weer met twee versies thuis.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.