Er gaan hier nog accidenten

Er gaan hier nog accidenten gebeuren… Ik krijg zo’n hartsgrondige hekel aan die Linux!

Situatie: ik wil muziek spelen. Never mind dat ik muziek wil spelen die ergens op een fileserver in het huis staat, zo ver ben ik nog niet.

Ik ben erin geslaagd om geluid uit de computer te krijgen, da’s al stap één. Het was niet moeilijk, ik moest gewoon doen alsof er geen Soundblaster Live inzat, en de on-board audio weer aanschakelen, en dan vond het OS alles automatisch. Zucht.

Stap twee: mp3 afspelen. Blijkt dat de xmms die bij Redhat 8 zit, geen mp3 speelt. En dat ik dus een extra dinges moest downloaden. Maar zelfs daarmee lukt het niet: xmms start wel op, maar als ik een mp3 wil afspelen, blijft het ding stil staan op het begin. Fastforward ik naar ergens in het midden van de mp3, dan hangt het ding.

Nnnnnice!

Een naieve mens als ik denkt dan direkt om een nieuwe versie te installeren of zo… Noppes.Ik had al de laatste versie.

Volgende poging, waar ik nu mee bezig ben: een ander programma installeren. Dan maar meteen iets goeds, dacht ik zo, en ik richt mijn browser naar Xine.

>Zucht<. Da’s dus al een even grote nachtmerrie. Geen rpms te vinden, dus dan maar compileren. xine-lib downloaden, ./configure, make install, en dat zou het moeten zijn, right? Neen dus. Ondanks dat ik eergisteren uren gespendeerd heb met zowat alles aan het systeem te updaten, heb ik nog van alles niet de goeie versies.

Na een goeie drie kwartier downloaden en installeren van allerlei patches en aanpassingen, ben ik er dan in geslaagd om xine-lib-0.9.8 te instaleren (geen beta-versies voor mij voorlopig, nee bedankt).
Ha! Driemaal ha! Buiten de waard gerekend natuurlijk. Ik moest nog een aparte frontend installeren, en waarom zou ik dan niet xine-ui-0.9.21 pakken, juist?
Nee, niet juist. Die heeft namelijk een xine-lib-1.0-of-later nodig. >zucht<

Dus ben ik nu alsnog xine-lib-1-beta12 aan het installeren. Al een goed kwartier aan het compileren, en wedden dat het straks nog altijd niet zal lukken?