Goeie help

Dit is wat er gebeurt als een buitenstaander de situatie rond het Vlaams Blok bekijkt.

On Wednesday, the Belgian judiciary banned a political party from operating in Belgium.

Dat is niet wat er gebeurd is. Het Hof van Beroep in Gent heeft een aantal VZW’s veroordeeld.

The reason? The country’s political establishment dislikes its views.

Neen: de reden is dat die VZW’s dingen deden die illegaal zijn.

The party it banned is not some obscure fringe organisation but one which has 18 MPs in the 150-seat Belgian parliament, many local councillors and two MEPs. The opinion polls were predicting that it could win the most Belgian votes at the European and local elections in June.

Geen enkele poll heeft ooit gezegd dat het Vlaams Blok de grootste partij zou zijn in België.

The banned party is Vlaams Blok (VB). The Court of Appeal in Ghent — notorious for its left-liberal bias — deemed it to be an “undemocratic and racist” organisation because of its policy that immigrants should be given only two choices: “to assimilate or to return home”.

Sinds wanneer is het Hof van Beroep een notoir linkse instelling? De partij zelf is niet veroordeeld. En de VZW’s die veroordeeld zijn, zijn niet enkel veroordeeld omdat ze zeggen dat vreemdelingen moeten integreren of oprotten.

The VB itself, which has much in common with the Fortuyn List in the Netherlands, has been accused of this.

Het Vlaams Blok heeft helemaal niet zoveel gemeen met de LPF, al was het maar omdat Dewinter en co rabiaat anti-homo zijn.

The real reason why the Belgian authorities have been bent on banning the VB for years has nothing to do with racism and the rights of immigrants. It is that the party advocates secession from Belgium and the establishment of a Republic of Flanders.

Wat voor complete nonsens is dat? De NVA is ook helemaal voor de secessie van de republiek Vlaanderen, en als puntje bij paaltje komt zal dat bij Spirit ook wel zo zijn, maar die twee partijen zijn wel democratisch. Het Vlaams Blok is pas opgekomen nadat alle andere partijen van België een federale staat gemaakt hadden, en zowat alle Vlaamse partijen zich voor een onafhankelijk(er) Vlaanderen ukitgesproken hadden. Als er al een “echte” reden is voor het probleem dat het politiek establishment heeft met het VB (naast het 70-puntenplan en uitvloeisels), dan is het dat de partij anti-democratisch is. Van het genre dat en openlijk toegeeft dat ze de demoncratie gebruiken, ongetwijfeld tot ze aan de macht komen en dat we dan wel zullen zien.

Worse still, as Belgium’s only conservative party it upsets the country’s cosy political applecart. The Belgian Establishment has responded not by defeating it in argument but by banning it.

Het hangt het er natuurlijk van af wat “conservatief” is. Zeker sinds 1987 heeft dat woord bij ons een negatieve connotatie, waardoor geen enkele partije zichzelf nog conservatief noemt, maar dat wil niet zeggen dat er geen conservatieve partijen meer zijn. Voor mij persoonlijk, en zonder negatief oordeel overigens, zijn CD&V-NVA en VLD conservatieve partijen.

En dat het het “Belgische Establishment” zou zijn, tja, dat is zo’n term die al even geladen is als “Micro$oft”, en die, samen met dat zogezegd notoir links zijn van het Hof van Beroep, me meer dan doet vermoeden dat dit hele artikel ingefluisterd is door een Vlaams Blok-sympathisant.

Nee, het hele artikel staat dermate vol van half-waarheden en desinformatie dat hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat de schrijver propaganda als The Flemish Republic gelezen heeft en niet met mensen op het terrein gepraat heeft. Dat hij nergens ook maar één bron vermeldt, sterkt me alleen in dat vermoeden.

Vergelijk:

According to the Court, chaired by Judge Alain Smetrijns, a Francophone from Ghent, the Vlaams Blok is racist because it proposes policies that leave immigrants only two options: “to assimilate or to return home.” [FlemishRepublic]]

en

The Court of Appeal in Ghent — notorious for its left-liberal bias — deemed it to be an “undemocratic and racist” organisation because of its policy that immigrants should be given only two choices: “to assimilate or to return home”. […] Alain Smetrijns, who happens also to be the chairman of the Lions Club in Ghent, a francophone pro-Belgian group. [Pollard]

Of nog:

The growing electoral appeal of the Vlaams Blok threatens the existence of Belgium. Polls predict that the party is going to win the coming elections and could even become Flanders’ (and Belgium’s) biggest party. [FlemishRepublic]

komt terug als

The real reason why the Belgian authorities have been bent on banning the VB […] is that the party advocates secession from Belgium and the establishment of a Republic of Flanders. […] The opinion polls were predicting that it could win the most Belgian votes at the European and local elections in June. [Pollard]

Het artikel op FlemishRepublic is geschreven door Frank Vanhecke, voorzitter van het Vlaams Blok. Als dàt de journalistieke integriteit van The Times is: proper.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Wat een lukhoek schrijf jij, TrackBack!
  1. Het Vlaams blok is wel degelijk veroordeeld omdat het zogezegd een racistische partij zou zijn. Iedere objectieve waarnemer ziet dat; jij niet. Het gaat hier duidelijk om een politiek proces waarbij men probeert een partij buitenspel te zetten.
  2. De vzw’s hebben nooit iets illegaals gedaan. Wat een onzin om zulke leugens te schrijven! Die vzw’s worden aangepakt om het Blok politiek te kunnen vermoorden, maar dan via een zogenaamd rechterlijke weg.
  3. Er zijn wel degelijk peilingen die voorspellen dat het Vlaams Blok de grootste partij zou worden op 13 juni, en ik hoop dat natuurlijk van ganser harte! Dat is echter niet wat The Times schreef: jij bent door je politiek-correct gedoe zo verblind dat je ‘een verkiezing winnen’ of ‘de meeste stemmen winnen’ vertaald als ‘de grootste partij worden’. Hoe zielig!!!!
  4. Het hof van beroep (geen hoofdletter want die verdienen ze niet) is duidelijk politiek bezig. Of ze links of rechts zijn, heeft daarbij geen belang. Ik herhaal nog even dat de vzw’s enkel veroordeeld zijn om het ‘Vlaams Blok politie dood te maken, net zoals Pim Fortuyn vermoord werd.
  5. Zoals hierboven al gesuggereerd, hebben LPF en Vlaams Blok wel degelijk een en ander gemeen. Dat ontkennen geeft blijk van een sterke vorm van zinsverbijstering.
  6. NV-A en spirit zijn niet voor een onafhankelijk Vlaanderen, want hun politieke optredens laten net het omgekeerde zien. Enkel met hun mond zijn ze Vlaamsgezind om hun kiezers en dus hun dikke wedde niet te verliezen. Bovendien betekenen deze kleintjes geen enkel gevaar voor de koninklijke macht. Het Vlaams Blok is de enige echt democratische partij die dus luistert naar het volk en daarom dus ook keer op keer meer stemmen krijgt. De andere partijen zijn anti-democratisch omdat ze een democratische partij willen verbieden om er zelf dikke (centen)winst uit te halen.
  7. Juist. Het Vlaams Blok is duidelijk een zeer vooruitstrevende partij en dat kan van geen enkele andere partij in Vlaanderen gezegd worden.
  8. Het is duidelijk dat inderdaad de koning zijn land en dus ook zijn volk waarop hij kan neerkijken, dreigt te verliezen als het Vlaams Blok niet vermoord wordt. In het Engels heet dat inderdaad ‘the belgian establishment’.
  9. Gebruik eens een tekstverwerker met spellingcontrole: je geschrijf zal er duidelijk leesbaarder mee worden. Het zou de inhoud natuurlijk niet verbeteren.

 2. /me gaat plat @ “Wat een lukhoek schrijf jij, TrackBack!”

  En euh, dat over die tekstverwerker…’t is goed in eigen hert te kijken, zei ooit iemand.

  Je […] vertaalT.

  En de rest van de flaming laat ik over aan jullie 🙂

 3. Toch moedig om zo voor zijn eigen opinies op te komen, en dan nog onder z’n eigen naam: “ikke”.

  Allez ju dan maar.

  1. Het Vlaams Blok is niet veroordeeld. Of ik zou dat arrest erg verkeerd moeten gelezen hebben.

  2. Volgens de rechter hebben de VZW’s wél iets illegaals gedaan. “Wat een onzin om zulke leugens te schrijven”? Tja.

  3. Pollard schreef “The opinion polls were predicting that it could win the most Belgian votes at the European and local elections in June”. Volgens mij is het zo dat de grootste partij die partij is die de meeste stemmen heeft. Pollard schreef niet “could win the elections”, maar bon, dat verandert nog niets aan de zaak dat ik graag die meer dan één opiniepeiling zou willen zien waarin voorspeld wordt dat het Blok “the most Belgian votes” zou halen.

  4. Da’s appels en konijnen vergelijken. Fortuyn is vermoord, die drie VZW’s zijn veroordeeld. Zo werkt nu eenmaal een rechtstaat.

  5. Ja, en ik heb ook een en ander gemeen met Filip Dewinter. En met Pim Fortuyn zaliger. Ik zeg dat ze “helemaal niet zoveel gemeen hebben”. Dat is niet zeggen dat ze niets gemeen hebben. Beide partijen zijn populistich. En beide stellen ze vragen rond immigratie, criminaliteit en dies meer.
  De LPF is gegroeid rond de figuur van Pim Fortuyn en weer in elkaar gezakt als een soufflé toen die er niet meer was.
  Het Vlaams Blok is een sterk georganiseerde, strak hiërarchische partij, met een ordedienst, een propaganda-afdeling, opleidingscellen, etc.met antecedenten in het meest negatieve van de Vlaamse Beweging, en concreet gegroeid uit het VMO (Bert Eriksson, Roeland Raes, Luc Vermeulen, Siegfried Verbekezeggen die namen je iets, “ikke”?) en de mensen rond Karel Dillen, die overigens bijkluste als vertaler van boeken waarin concentratiekampen als “door Hollywood gebouwde sets” afgeschilderd werden.
  En zoals ik al zei: wat was ook alweer de positie van het Vlaams Blok over homo’s? Google brengt mij alvast op volgend citaat van Jan Stalmans aka Luc Dieudonné (die tijdens de tweede wereldoorlog blijkbaar “huisideoloog was bij het collaboratieblad van het VNV, De Nationaal-socialist”:
  “Alles bij elkaar vormen die viespeuken een stinkend zootje linkse reetkevers (andere woorden ontbreken me), waarin alle schakeringen van links zijn vertegenwoordigd (…) Dergelijke viezeriken komen onze kinderen bevuilen aan de scholen met hun smerige pamfletten, met foto’s van homo’s die elkaar in het kruis tasten. Het staat dan ook als een paal boven het rozenwater dat het Vlaams Blok dit niet zal laten betijen.”
  Pim Fortuyn zou daar niet zo gelukkig mee geweest zijn, beeld ik me in.

  6. Wat moeten ze dan doen, NVA en Spirit? Mars op Brussel? Dat hebben zij (te zeggen, hun beider voorganger de Volksunie, overigens samen met een hoop andere partijen) in de jaren 70 al gedaan. En het resultaat is dat België nu een federale staat is.

  7. Het Vlaams Blok is een reactionaire partij. Zo conservatief als maar kan zijn. Noch reactionair noch conservatief zijn voor mij noodzakelijk scheldwoorden trouwens, maar ik wil wel graag weten hoe je “vooruitstrevend” definieert om het Vlaams Blok daaronder te laten vallen. Trouwens, Pollard zegt duidelijk dat het Vlaams Blok de enige conservatieve partij is in België. ‘t Is ‘t een of ‘t ander hé. Of misschien bedoelde “ikke” dat het Blok “vooruitstrevend conservatief” is.

  8. Tja. Here comes the tinfoil hat brigade. Ik had het meer over het feit dat termen als “the Belgian establishment”, net zoals “Micro$oft Expl0der”, “Microshaft Winblows/Windoze” of “het hof van beroep (geen hoofdletter want die verdienen ze niet)” veel zeggen over de persoon die ze uit.

  9. Verschoning. Ik zal er proberen voor zorgen dat mijn “lukhoek” in het vervolg ook beter “vertaalt” is.

  En trouwens, hetgeen mij het meest tegen de borst stootte was geeneens de inhoud van Pollard’s artikel, maar wel het feit dat het zo overduidelijk ingefluisterd was door het Blok zelf. Heeft “ikke” daar enig commentaar over?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.