Nog één keer MT3

Ik heb een gratis pMachine / ExpressionEngine gekregen. Which is nice.

Maar: als het zo voortduurt, dan programmeer ik het gewoon zelf, zoals ik altijd wou doen. Want geef nu toe: als een weblog niet configureerbaar moet zijn door idioten, en als er geen templatesysteem of zo moet inzitten, dan is dat toch kinderlijk eenvoudig zelf te programmeren?

Een simpele database met een tabel auteurs, een tabel categorieën (eventueel in boomstructuur, voor wie daar aan is) en een tabel artikels (telkens met datum, categorie(en), auteur en tekst—eventueel in een paar velden uitgesplitst, al zou ik dat eigenlijk liever in xml erin steken).

En dan een manier om de pagina’s te tonen. Het eenvoudigste is dynamisch, en dan kan het helemaal op géén tijd gemaakt worden. Statisch, dus te genereren naar index, individuele archiefpagina’s, categoriepagina’s, datumarchieven etc.—dat is wat meer werk. Als is de vraag of het wel echt nodig is.

En dan nog een paar speciallekes: trackback, een kwestie van het erin te steken. Layout van de entry zelf: ik ben zelf nogal te vinden voor Textile2 (al heb ik er lang niet alles van nodig). Ik heb dat wiel ooit eens zelf willen heruitvinden voor een eigen wiki-dingens in ColdFusion, en dàt ging al, het is eigenlijk niet veel meer dan een hele stapel regexen na elkaar, en aangezien de source van Textile2 te zien is, is het al helemaal te herimplementeren.

Wat nog? Commentaar, juist. Een tabel bij met commentaar, dat is het.

Dunstan’s weblog is een perfect voorbeeld van iemand die weet waar hij mee bezig is, die helemaal zelf een weblogsysteem maakt. Ik zou dat ook kunnen.

Zucht. Waarom ik het niet doe? Tja. Typepad is een gemak. En ik heb (nog) geen betrouwbare eigen hosting. En het is een gemak om andermans werk te kunnen gebuiken. En er wordt veel voor mij gedaan bij Typepad. En waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Zucht. Ik moet dringend zelf kunnen hosten op mijn eigen computer.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Voor hosting, vergeet dien adsl2fit van een tijdje geleden maar, dat is niet anders dan miserie, soms dagen wekenlang niet te bereiken, en uren wachten op 0900 nummers, en ze betalen de tol van dat al hun gebruikers leachers zijn die van vollenbak gebruik maken van de afwezigheid van down en uploadlimieten … Uiteindelijk gaat er toch niets boven in een goed datacenter hosten, op een goede feed. Als ge interesse hebt, moet ge anders maar nen keer mailen,dan bezorg ik je wel wat meer info.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.