Een programmeerprojectje

Ik geef dat ruiterlijk toe, ik ben geen programmeerheld. Het is ook al zeer lang geleden dat ik mijn brood verdiende met programmeren, en wat ik toen deed, was uiteindelijk achteraf maar brielen in de marge, als ik zie wat de fijne collega’s op het werk nu doen.

Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan programmeren. Want uiteindelijk is dat helemaal niet zo moeilijk: gewoon een probleem in alsmaar kleinere stukjes kappen, tot de stukken klein genoeg zijn om door een computer gedaan te worden.

En het wil ook niet zeggen dat ik geen duizend ideeën heb van dingen die ik wel eens zou willen doen.

Er is een probleem dat mij al een tijd bezighoudt, waar ik niet genoeg wiskunde voor ken om het met nadenken op te lossen, maar dat in principe zou moeten te simuleren zijn.

Stap één: gegeven een leeftijd, weten wat de kans is dat iemand een man of een vrouw is, en wat de kans is dat hij of zij het jaar overleeft.

Ik ben vertrokken van pakweg 49% vrouwen, en de tabel voor de VS uit 2013. Die tabel in een file gesmeten, en voor de leutigheid eens een miljoen personen laten ‘geboren’ worden, jaar na jaar ouder worden, en later ‘sterven’ volgens die tabel. Het resultaat:

ageatdeath

Ayup. Dat ziet er correct uit.

Nu nog geslachten, huwelijken en kinderen erin steken.En dan beginnen waar ik eigenlijk aan wil beginnen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.