Iets meer dan een week data verzameld van de Open Data van de Stad Gent, meer specifiek van de parkings in Gent, meer specifiek van de zes parkings die Gent zelf beheert en waar dus cijfers van kunnen gegeven worden.
Bij deze wat er na tien dagen of zo uitkwam. Een niet zeer typische tien dagen weliswaar, wegens examenperiode en dus ander mobiliteitsgedrag dan anders, en ook wegens Kerstmarkt en ook ander mobiliteitsgedrag dan anders.
Maar ’t is wel al eens geestig om te bekijken.
Dit is het overzicht van de laatste 7 dagen:
Klik voor detail, of klik hier voor een interactief bepotelbare versie.
Eerste vaststelling: er is (bijna) altijd wel ergens plaats. Zelfs op drukke momenten is er in de parking van het Sint-Pietersplein een paar honderd plaatsen vrij — op deze zaterdagnamiddag om 16u na, toen er maar een handvol plaatsen meer was:
Natuurlijk ligt het Sint-Pietersplein op kilometers!! afstand van het centrum, ’t zal daar wel ook deels aan liggen.
Van de centrumparkings krijgt de Savaanstraat de onbekend/onbemind-prijs:
Opnieuw op deze namiddag na, zijn daar bijna altijd plaatsen vrij. Het is er wel lastig binnenrijden, laat ik mij vertellen, maar daar staat tegenover dat het redelijk hard in het centrum is.
Als ik de gemiddelde bezetting bekijk voor de afgelopen zeven dagen, geeft dat dit:
Sint-Pietersplein springt er meteen uit in één richting (gemiddeld 36% bezet) en zowel Ramen als Vrijdagmarkt in de andere richting (respectievelijk 75% en 73% bezet).
Natuurlijk zegt die gemiddelde bezettingsgraad niet echt veel. Als de parkings ’s nachts altijd leeg staan en overdag altijd vol, zijn we niet veel met een gemiddelde bezettingsgraad van 50%. Kijkwen we dus naar de uren van de dag, dan geeft dat dit, wat de procent bezetting betreft (klik voor detail):
Ramen valt op: begint redelijk vol, vermindert een beetje, en gaat dan weer snel naar boven — het is dus duidelijk een parkingen die voor een groter deel bewonersparking is, waar men zijn auto laat overnachten.
Ook grappig: de kleine dip overal, tussen 16u en 19u, als de mensen van het werk al naar huis gaan en de mensen voor de uitgang nog niet toegekomen zijn:
…maar dus in het algemeen is er altijd wel wel ergens parkeerplaats in de stad, zelfs op de drukste momenten.
Een overzicht van een hele week geeft dit, qua bezettingsgraad (gewogen gemiddelde):
(Te leeg om de lijntjes en de labels goed te zetten in Excel, ha!)
En het aller-allerdrukste moment sinds ik de cijfers bijhield? Zaterdag 17 december om 15u44, toen er nog maar 23 plaatsen in de Vrijdagmarkt waren, 17 in Ramen, 5 in Seminariestraat en Sint-Pietersplein, 3 in de Savaanstraat en zowaar 5 te weinig in de parking aan het Sint-Michielsplein:
Cijfers van op Open Data Gent, verwerkt met een eigen scriptje en naar InfluxDB gestuurd, grafiekjes met Grafana (al wat een grijze achtergrond heeft) en Excel (al de rest).
Reacties
7 reacties op “Een week geprutst met data”
Interessant.
Vraag die ik me steeds stel bij data & daarbij big data analysis.
Hoe kunnen we hier nu beter en slimmer van worden? Dit -hoe knap het ook is-, is analyse pur sang. Maar hoe creëren we er waarde mee?
Oh, de vraag stellen is ze beantwoorden: door het creatieve kind in ons los te laten. Want meer is het feitelijk niet. Top of my head zou ik zeggen:
* Fijn afstellen van de automatische parkingborden om verkeersflows te sturen om capaciteit optimaal te benutten.
* Tendenzen in kaart brengen en proberen voorspellingen doen genre “Het gaat druk worden over een uur” en dan via apps en integraties mensen aansporen het openbaar vervoer te nemen.
* Gemeen van mij edoch: “surge” pricing voor parkeertickets. Opnieuw: mensen ontraden om met de auto in het centrum te komen in de drukke momenten.
* Afstemmen van openingsuren of beschikbare personeel in winkels op basis van de verwachte drukte.
* Kunstprojecten bouwen met die data (visualisaties, soundscapes,…)
Dat was een kwartiertje freewheelen in mijn luie zetel op zondagmiddag. Laat er een interdisciplinair team van creatieve specialisten in urban planning, mobility, etc. op los en die zullen ongetwijfeld nog nuttigere toepassingen kunnen bedenken.
Mooi data overzicht 🙂 Knap!
Overzicht is ook te bekijken op vrijeparking.be waar je eveneens deze gegevens voor Kortrijk kan vinden.
Nog open data op http://www.eandis.be/nl/open-data-over-de-energiemarkt
Zeer mooi geschreven artikel met een mooie dataoverzicht. Top!! https://cckz.be
Leuk geschreven artikel met toffe dataoverzicht. https://cre8me.be