En nu?

Wat nu? Er komt een nieuwe Vlaamse regering. Alles wat juist zal gaan, zal ondanks de regering zijn, en alles wat fout zal gaan, zal de schuld van de politiekers in de regering zijn. En het Vlaams Blok zal niet nalaten daar telkens op te wijzen.

En als er iets tégen het Vlaams Blok gezegd wordt, dan gaan ze luid roepen dat ze gedemoniseerd worden, en dat een miljoen kiezers misprezen wordt, en miljardenstromen, en vreemdelingen, en politiekers, en de PS, en watnog.

Catch-22.

Of, en dan durf ik even te dromen, het zou moeten zijn dat de democratische partijen allemaal samen bereid zijn het cordon sanitaire af te schaffen, met een aantal zeer duidelijke voorwaarden voor het Blok:

 • expliciet afzweren van het 70-puntenplan
 • expliciet veroordelen van racisme en rassenhaat, en radikaal uit de partij zetten van wie het nog doet
 • expliciet afzweren en veroordelen van het neo-nazi-VMO-SS-en-dergelijke-verleden

En ze dan in de regering trekken (CD&V-NVA / Vlaams Blok?) en een paar moeilijke portefeuilles geven.

4 reacties op “En nu?”

 1. Tsjah, de keerzijde van ze een paar maanden, jaren aan de macht te laten op Vlaams niveau, is alles wat ze kunnen kapot maken,… Zovele verantwoordelijkheden waar ze hun perfide klauwen kunnen in slaan…
  Takkoord, het zal moeilijk voor ze zijn, om in hun huidige retoriek voort te gaan, als het gaat om hun eigen beleidsdaden te verdedigen,… maar ze hebben een meesterlijke marketing machine, ze kunnen alles wat misloopt, en alles wat ze niet kunnen aanpakken, toch nog verhalen op de federale regering.
  Ik ben er niet ten volle van overtuigd dat ze aan de macht plaatsen een goede oplossing is…

  Welke “moeilijke” materies wil je hen trouwens in de handen steken? Een blokker op Onderwijs? Sociale huisvesting ? …
  En welke partij wil zich verbranden aan een coalitie met het Vlaams Blok ?
  Zelfs al zou CD&V zich “opofferen” voor een dergelijke coalitie, met het oog op het “breken van het blok”, dan nog zullen SP.A en VLD hier politieke munt uitslaan, en CD&V demoniseren.
  Wil de CD&V riskeren de helft van zijn kiezers te verliezen aan deze gok waarbij de enige zekerheid lijkt te zijn dat de andere partijen er zullen bij winnen?
  Ten laatste, ja, je zou kunnen de vergelijking met LPF in Nederland trekken, en neen, die gaat niet op, want LPF is aan intern gekibbel ten onder gegaan, en het Vlaams Blok is op dat vlak toch een pak beter georganiseerd, en wordt ook veel strakker (facistischer?) bestuurd.

 2. Shit ja, welke portefeuilles? Er is gewoon niets waar ik ze mee vertrouw.

  En inderdaad: de keerzijde is, zoals ik elders al eens zei, dat ze altijd wel een zondebok zullen vinden: als het in Vlaanderen misloopt,is het de schuld van federaal, en als het dan federaal misloopt, is het de schuld van Europa.

  Catch-22 is ever there was one.

 3. Waar ik vandaag liep aan te denken… Vlaanderen & Wallonië liggen qua stemresultaten mijlenver uit elkaar. Dan toch maar komaf maken met België, dan heeft het VB enkel nog racistische redenen tot bestaan…? Doe de wolf zijn schaapsvacht uit en hij zal van de kou gaan lopen.

Reacties zijn gesloten.