Vlaams Blok

De voorzitter van het Vlaams Blok zit op de Zevende Dag, en hij wint het debat op zijn kousenvoeten.

Het is beangstigend.

Het interview was te kort, zodat het in de slogantaal van het Blok speelde. En ze hadden weer de fout gemaakt van anecdotisch te gaan in plats van structureel.

Ja natuurlijk zijn er buurten waar er zware problemen met migranten zijn. En uiteraard zijn er profiteurs en kan dat niet. Maar het verschil is dat het Vlaams Blok geen oplossingen biedt, of toch geen echte of werkbare oplossingen.

Wat ze voorstellen klinkt allemaal bijzonder goed omdat het zo eenvoudig is, maar het is zeer gemakkelijk om dingen te zeggen en te beloven als ze toch op voorhand weten dat ze nooit uitgevoerd hoeven te worden. En dan moeten ze zich geen zorgen maken om details als de realiteit op het veld, juridische problemen of internationale verdragen.

Stel dat overal waar nu Turk of Marokkaan staat, binnen vijf jaar Pool of Sloveen staat—wat niet eens helemeaal ondenkbaar is. Wat gaat het Vlaams Blok daar dan aan doen? De Europese Unie afschaffen?

Of pak de migranten die het Blok zo graag zou repatriëren naar “hun” land (never mind dat ze daar even weinig welkom zijn als hier). Stel het extreem en neem het voorbeeld van zwarten in Amerika, tiende-generatie immigranten zijn verantwoordelijk voor veel van de misdaad. Wat zou het Vlaams Blok daarmee doen?

Ik denk soms dat het inderdaad geen slecht idee zou zijn om het Blok eens een stad in handen te geven—Antwerpen bijvoorbeeld—en dan te zien wat er uit komt.

Maar dat kàn natuurlijk niet. Want het scenario is redelijk duidelijk: alles wat misloopt in Antwerpen zou dan de schuld zijn van de provincie. Geef ze de provincie, en alles is de schuld van de vlaamse regering. Geef ze de vlaamse regering, en alles is de schuld van de federale regering. Geef ze de federale regering, en alles is de schuld van Europa.

En zo kunnen ze altijd blijven winnen en blijven gelijk krijgen: ze blijven zich in alle omstandigheden in de de slachtofferrol duwen, de problemen zijn altijd “iemand anders zijn schuld” en de problemen hebben altijd een eenvoudige oplossing.

Ik hoop van ganser harte, tegen alle hoop in eigenlijk, dat het Blok bij de volgende verkiezingen achteruit gaat. En, failing that, dat de achteruitgang in Gent tenminste blijft.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Het is duidelijk te merken dat u geen voorstander bent van het Blok. Die moeten er ook zijn. Maar dan vraag ik mij af of we op dat onderwerp niet even slecht af zijn met de andere partijen. Het Blok legt volgens u te veel de nadruk op het vreemdelingenprobleem en bied geen bruikbare oplossingen. Zijn we dan beter af met een partij of partijen die het probleem onderkennnen en zich erop toeleggen om de enige die dit punt wil bespreken monddood te maken. Mijn beste, extremen moeten er zijn. Die dienen om mensen wakker te schudden. Als maar een klein deel van de punten die het Blok aankaart zouden bekeken en behandeld worden zou de criminaliteit serieus ingedijkt kunnen worden.

 2. Pingback: marcelkuyper
 3. Als maar een klein deel van de punten die het Blok aankaart zouden bekeken en behandeld worden zou de criminaliteit serieus ingedijkt kunnen worden.

  Waarlijk Schoon! Dat is nu exact de mentaliteit van het Blok.

  Stefan, eenvoudige, snelle oplossingen zijn er niet. En leven in een democratie veronderstelt veel geduld van de samenleving, compromissen en oplossingen die pas op de lange termijn zullen werken.

  Vraag het gerust aan eens een politieagent op straat. Hoeveel aantal interventies van de politie wekelijks gaan over buren- en familieruzies. Dat zijn dan die mensen die klagen over criminaliteit, maar er niet in slagen zelf eenvoudige geschillen bij te leggen, verzuurd zijn en stemmen op het Blok.

  Het is makkelijk grote problemen aan te kaarten, en simpele schijnoplossingen te bieden. VB, nee bedankt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.