“VUILE VLAAMS BLOKKER”

Het is iedereen zijn goed recht om niet te zeggen voor wie hij gestemd heeft. En dat heeft niets te maken met voor of tegen het Blok te zijn, maar het is inderdaad een persoonlijke zaak.

Ik heb er persoonlijk geen probleem mee om te zeggen dat ik niet op het Vlaams Blok gestemd heb, maar meer in detail gaan dat dat, zie ik niet zitten. En als we allemaal samen eens héél eerlijk zijn, heeft dat eigenlijk niet zo veel te maken met grote principes, maar meer met het feit dat niemand zich graag al te snel aan een partijkleur bindt. In onze nog altijd zeer verzuilde maatschappij. Je weet nooit dat je een klant/baas/collega/lange arm tegenkomt die de “verkeerde” kleur heeft.

Tenandere, ik deel de analyse van Bruno Lowagie niet. Volgens veel mensen is één van de meest angstaanjagende fenomenen van de laatste verkiezingen net dat het Vlaams Blok salonfähig geworden is. Dat, zoals Luc Vanderkeren het zei, het programma “eigenlijk” niet eens zo extreem is.

En ik heb al helemaal mijn vragen bij het demoniseren van de Vlaams Blok-kiezer. Het Blok heeft niet liever dan in een slachtofferrol te zitten. En hoe meer je hun kiezers voor dommeriken en racisten uitscheldt, hoe meer kiezers ze gaan krijgen. Of ben je nog niemand tegengekomen die precies voor het Blok stemt omdat ze zo “schandalig behandeld worden” door (naar keuze) de VRT, Humo, Elio Di Rupo, …? Zo van “Ja, normaal zou ik nooit voor het Vlaams Blok stemmen, maar als ge ziet hoe ze die gasten behandelen, ja dàn…”

Kijk, een perfecte illustratie van wat ik bedoel is te vinden bij Luc Van Braekel, die screencaps post van het VTM-journaal waaruit blijkt dat het Vlaams Blok niet weet hoe ze een fax moeten versturen. Ene Peter antwoordt daar op:

Wanneer je zulk een detail kan zien (en dan nog ook op beeld vastleggen)dan moet je wel over bijzondere gaven beschikken OF je hebt voorkennis.

Voorkennis verwijst naar opgezet spel.

Gezien ik in het eerste niet geloof hou ik het bij opgezet spel.

Ik verzeker U, ik WAS geen aanhanger van het Vlaams Blok, maar dergelijke praktijken stuiten dermate tegen de borst dat het Vlaams Blok bij volgende verkiezing mijn stem krijgt.

Nu hoop ik (vermoed ik eigenlijk wel) dat die Peter binnenkort met veel glee een welgemeende YHBT. YHL. HAND. zal posten, maar die houding is wat het Blok veel stemmen opgeleverd heeft deze keer.

Vlamingen hebben het voor underdogs, en ook daar speelt het Blok op in. Zij stellen zich nog altijd voor als “och here dat kleine maar vasthoudende partijtje dat als enige dùrft te zeggen waar het op staat, en kijk eens hoe ze door Di Rupo en de Belgische rechtbanken versmoord worden,” en dat blijft ze maar opbrengen.

Waar ik het wel mee eens ben, is dat wie het voor het zeggen heeft binnen het Vlaams Blok van zéér dichtbij tegen het licht gehouden wordt. Dat de VMO-, collaboratie-, neo-nazi- en andere verledens en bijhorende sympathieën aan de kaak gesteld worden. Dat de vaak doorzichtige maar o zo effektieve rethoriek, slogantaal, discussietruukjes en watnog duidelijk uitgelegd worden. Dat gezegd wordt dat het bijzonder eenvoudig is om problemen te constateren en simpele oplossingen te geven maar zelf niets te hoeven doen.

Want het is niet omdat één partij de vrijheid van meningsuiting misbruikt om te zeggen dat ze niet vrij zijn om hun mening te uiten, of omdat één partij de democratie misbruikt om te zeggen dat er geen democratie is, dat wij allemaal samen daar moeten aan meedoen.

[Ter info, omdat Bruno Lowagie er naar benieuwd was: ik ben Michel Vuijlsteke, niet uit Ieper maar uit Gent. En voor die statistieken: tenzij ik me vergis is van de tienduizenden hits toch de over-over-grote meerderheid voor iText?]

11 reacties op ““VUILE VLAAMS BLOKKER””

 1. Ewel, hoog tijd dat 3/4 van de mensen eens duidelijk zeggen: niet in mijne salon! Veel mensen willen het Blok eens voor een jaar of 4 laten proberen, maar ze zien precies niet in dat de nasleep van zo’n experiment best wel eens 4 decennia zou kunnen duren…

 2. Als ik dat zo lees, dan zie ik geen verschil tussen wat jij schrijft en de pogingen die ‘de politiek’ nu reeds ettelijke jaren aan het ondernemen is om het Blok terug te dringen.

  Je zegt op veel punten hetzelfde als ik. Alleen geef jij de symptomen en voeg ik eraan toe: het is precies een sekte of een verslaving.

  Roken lijkt lekker, maar het is schadelijk. Je kan wel proberen mensen van roken af te brengen door uit te leggen hoe schadelijk roken wel is en door vieze prentjes op de pakjes te zetten, maar helpt dat echt? Idemdito wat betreft het stemmen voor het Vlaams Blok.
  Je zal wat steviger argumenten moeten gebruiken om me van te kunnen overtuigen.

  De reden om voor het VB te stemmen is net dezelfde als de reden die velen aanhalen als je hen vraagt waarom ze met hun eerste sigaret begonnen zijn: ‘Iedereen doet het, waarom wij ook niet?’

 3. Met permissie, maar ik wil me toch wel distanciëren van (een aantal van) jouw standpunt(en) en zeker methodes 🙂

  En ik denk niet dat ik enkel symptomen aanduid. En stemmen voor het Vlaams Blok is volgens mij nauwelijks te vergelijken met een sekte of een verslaving.

 4. Zie je, Bruno, we hoeven jou niet te overtuigen, we moeten de kiezers van het VB overtuigen. En hoe kom je erbij te denken dat je de drijfveren van de VB kiezer kent? Het zijn allemaal veronderstellingen.

  Vandaag in twee kranten een aantal lezersbrieven gelezen, waarbij telkens een VB-kiezer verontwaardigt uithaalt: ‘het was een bewuste keuze’.

  De veronderstelling dat de motivatie van de VB-kiezer meeloperij is (‘Iedereen doet het, waarom wij ook niet?’), is een van de redenen waarom nog geen enkele partij erin geslaagd is die kiezer van mening te doen veranderen.

 5. volgens mij stemmen mensen op het vlaams blok omdat mensen beesten zijn. Niks te underdog toestanden of verslavingen.
  Steek eens een hoop beesten in een kleine ruimte (een hondenkennel of zo)… de meeste diersoorten reageren dan niet echt “sociaal”.

  Tolerantie oefeningen en technieken al vanaf de lagere school. En dan bedoel ik niet alleen oefeningen in de aard van algemene zaken zoals tolereren van anders kleurige en dergelijke, maar vooral oefeningen en technieken voor het leren omgaan met kleine en grote irritaties (want daar begint het meestal). En mischien ook nog iets ivm zelfrelativatie, ipv al die competiviteit en steeds maar meer moeten presteren.
  Echte zelfontplooing in het onderwijs (want daar brengen kinderen toch een groot stuk van hun tijd door).

  Verder nog een schup tegen het achterste van de journalisten op de vrt (andere zenders kan ik niet ontvangen). Ik werd echt ziek van hun gedrag op de verkiezingsshow -> in de aard van: “zeg iets sensationeel! Ik wil er u volgende maand op gaan pakken. Niet nadenken! Nu zeggen!”. Ik werd er mottig van.

 6. Je zal me vast niet geloven, maar ik heb een paar mails ontvangen van mensen die me uitlegden voor wie ze gestemd hadden en waarom. En bij één van die mails had iemand zelfs zijn stemprofiel van doedestemtest.be gevoegd. Ik vind dat wel zijn charmes hebben.

 7. Waarom is men zo tegen Vlaams Belang? Er is niets mis met gezond chauvinisme en nationalisme. Wel met rascisme. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat ik een juiste keuze maak als ik voor het Vlaams Belang stem!
  Er zijn zeker fouten in hun programma, maar hun ideologiën stemmen veel meer, dan andere (hypocryte) partijen, overeen met mijn gedachten.

  Je kan er niet meer naast kijken: België is een sociaal paradijs voor de vakbonden. Zij hebben onze maatschappij en economie eerst geholpen maar nu maken ze onze lonen zo hoog en de werktijden zo laag dat de economie niet meer draait.
  En de socialisten en walen blijven maar naar het pijpen dansen.

  en 1 regel voor het migrantenbeleid: aanpassen of verdwijnen!

  dat moet eindigen en NVA en Vlaams Belang zijn de enige partijen die ik daarvoor mogelijk acht!!

 8. ach, hadden we maar vlaamse denkers die ‘t zo eloquent konden uitdrukken…
  de belgicistische stance van onze webmaster is bekend en niet altijd beredeneerd (zie zijn kinderlijke loyauteit voor de kroonprins – of zit daar wat anders achter?), maar ik vind het wel fijn dat hij het opneemt voor ons aller syndicaten (of zie ik ook dat verkeerd?)
  (voor alle duidelijkheid: VB kàn niet)

 9. ik haat vlaams belang die rasisten het is ni omda ik een belg ben da jullie zo vieze dingen zegen over hun

Reacties zijn gesloten.