Vlaams Blok en perceptie, update

Ik ga er niet veel woorden meer aan spenderen, maar toch een korte update in de saga-Tanguy [zie] [en ook].

Ik had de klok al vaag horen luiden, maar nu weet ik de klepel iets beter te situeren: Waarom ik wegbleef [Moderne Heiden via Huug]. Het zou nog overtuigender zijn mocht het krantenartikel erbij staan, maar ik heb geen enkele reden om aan het verhaal te twijfelen. Het zou me geen zier verbazen dat minstens de indruk gewekt werd, onbewust maar waarschijnlijk minstens half-bewust, dat het buurtcomité warvan sprake achter het Vlaams Blok stond, of dat het Vlaams Blok iets te maken had met een in wezen a-politiek initiatief. En zelfs al was het niet bewust, en zelfs al lijkt het niet zo, dan nog is de perceptie er altijd.

Ik weet er nog altijd het fijne niet van, maar arguably zou je kunnen zeggen dat een beetje naief is om het aanbod te aanvaarden van een, zoals dat heet, notoir Vlaams Blokker om wat dan ook in zijn tuin te houden, en daar dan bij te gaan denken dat er geen miserie van zal komen.

Maar dat verandert niets aan de grond van de zaak, want de woorden van Moderne Heiden zijn zeer juist, en bij uitbreiding toepasbaar op de hele “situatie” van het Vlaams Blok. Als je “tolerant” bent, kunnen ze het aangrijpen als “zie je wel dat we niet zo slecht zijn”. En als je “intolerant” bent, kunnen ze het meteen omdraaien naar “kijk eens, dàt zijn nu die zo geroemde tolerante linkse intellectuelen”.

Niéts dat ze liever hebben dan uitgescholden te worden, want dat bevestigt alleen maar hun slachtofferrol en “onze” onmacht.

Het is, vrees ik, te laat. Làng geleden, toen alles nog duidelijk was en ik bij mensen van het Blok in hun huis letterlijk niet naast de hakenkruisvlaggen kon kijken, dàn had men de partij kunnen verbieden. Nu kun je dat niet meer, en kun je alleen maar doen wat men dacht ik in Italië en Frankrijk met de communistische partij gedaan heeft decennia lang na de oorlog: ze mogen nog de allergrootste partij zijn, maar zolang het enigszins institutioneel mogelijk is, komen ze niet aan de macht.

Is dat tegen de regels van de democratie? Neen, niet naar de letter. Misschien naar de geest wel. Maar naar mijn personlijk aanvoelen is het hele Vlaams Blok in tegenstrijd met de rechtsstaat en de democratie — cfr. pakweg hun visie op internationale mensenrechtenverdragen en waar die zich bevinden in verhouding met de “rechten van de het eigen volk”.

Ze misbruiken de spelregels om het spel zelf onderuit te halen. Ze gebruiken daarbij zeer professionele manipuatietechnieken, en ze weten on the whole, een paar prutsers die niet in het gareel lopen ten spijt, zéér goed waar ze mee bezig zijn. Voor mij persoonlijk zijn het valsspelers. En valsspelers mogen niet mee doen.

Demonisering is al wat ze willen. You can’t win. You can’t even break even.

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. Dus als ik mijn tuin wil openstellen voor het buurtcomité van mijn eigen straat, een comité waarin trouwens ook mijn vrouw zit, ter gelegenheid van een toneelstuk waarin je zelf meespeelt, dan moet dit buurtcomité dit aanbod afslaan.

  Blijkbaar moet een VB’er nu ook sociaal geïsoleerd worden. Hoe gaan jullie dat dan doen met die 1 miljoen Vlamingen die VB stemmen of eenvoudiger gesteld met die VB-stemmers (en ook leden) die in mijn eigen straat wonen (en het zijn er meer dan je denkt).

  Ik dacht al veel gezien en gehoord te hebben, maar dit tart alle verbeelding.

 2. dDit kan nog wel eens een interessante topic worden, in zoverre het nu nog niet is. Onlangs op school geleerd bij psychologie over onderhandelen, waar ik zelf niet goed in ben. De theorie in de praktijk. Show me something, gentlemen!

 3. Hoewel veel mensen dit beseffen, zijn er minstens meer die er totaal geen idee van hebben. Maar hoe maak je de situatie en de spelregels dan wel wijs aan die laatste groep?

  Het probleem is dat het VB mee laten regeren (één van de opties om hun ballon te doorprikken, denk ik) ook potentieel heel gevaarlijk is en ons wel van de kant in de gracht zou kunnen doen belanden.

 4. Het is trouwens grappig dat Tanguy z’n antwoord volledig naast de kwestie is, maar hij er toch in slaagt om het pakje met label “slachtoffer” perfect aan te passen.

 5. Michel zegt wel degelijk B:

  “[…]een beetje naief is om het aanbod te aanvaarden van een, zoals dat heet, notoir Vlaams Blokker […] en daar dan bij te gaan denken dat er geen miserie van zal komen”

  B: Gaat niet in op het aanbod van een VB’er

  “Zie je wel dat we niet zo slecht zijn”

  B: Het VB is slecht

 6. Wat hierboven staat is een favoriete methode van bijvoorbeeld creationisten: het uit het verband gerukte citaat.

  Michel: “je zou misschien wel kunnen zeggen dat het naief is, maar etc.”
  Tanguy: Michel zegt “dat het naief is”!

  Next 🙂

 7. De “arguably” vergeten te citeren, het kan de beste overkomen, nietwaar? 🙂 Het staat tenslotte in cursief, en dan lees je daar gemakkelijk over.

 8. Als er één ding is dat ik al geleerd heb van onderhandelen, argumenteren en dergelijke grapjes, is dat diegene die in holle frasen begint te praten als “dit tart alle verbeelding” weet en moet erkennen dat hij/zij ongelijk heeft en in het stof moet bijten.

  Overdreven verontwaardiging is dan de enige uitweg om zo min mogelijk gezichtsverlies te lijden.

  TV is nogal doorzichtig.

  En hij is geen zeker geen partij voor Michel.

  Wie wat wil leren over argumenteren leest best Michels blog voort, maar niet de reacties van TV, tenzij als typevoorbeeld van een zwaktebod.

 9. Ja dat van Italië klopt natuurlijk. De PCI mocht gedurende decennia absoluut geen regeringsverantwoordelijkheid dragen. Resultaat? De democratia cristiana kon zich zo ongever alles permitteren.
  Uitsluiting van het VB van regeerverantwoordelijkheid ( waarvan ik 200% voorstander ben )leidt ten onzent gelukkiglijk niet tot gelijkaardige toestanden.Er is en blijft voldoende concurrentie tussen de democratische partijen om hun rel. posities en vooral sterkte.

  Voor de rest: ik dacht dat wijkfeesten / comités net de bedoeling hadden erg verschillende mensen bijeen te brengen omn mekaar beter te leren kennen. Weg uit de enge cocoon, eens iets cosy, gezellig en informeels samen doen- tussen buren.

 10. Ik denk dat Tanguy een gooi naar Blogium doet.

  Daarnaast is het duidelijk dat hij sites als marketingfacts.nl en frankwatching.com zeer goed volgt. De blog als marketingtool! (lees propaganda)

  Je vindt bij blogologie trouwens een overzicht van VB’ers met een weblog. Er zit duidelijk een partijstrategie aan verbonden.

  Zoals Michel zegt: ze weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.