Racisme?

Weblogs tegen racisme. Jaja, waarom niet. Kijk, hier, een beeldje om op uw eigen weblog te zetten:

Stopracisme_1

Of als het dat niet was dat de bedoeling was:

Stopvb

Of wacht, ik weet nog een betere:

Stopacties

Ach, “achterlijk” is het woord niet. “Goedbedoeld maar ineffectief” misschien? Maar verdorie, “weblogs tegen racisme”: mijn voeten! Als je tegen het Vlaams Blok bent, heb dan de eerlijkheid dat te zeggen. Racisme en Vlaams Blok zijn geen synoniemen. Racisme reduceren tot het Vlaams Blok is niet slim, en het Vlaams Blok reduceren tot racisme evenmin.

En nog iets: dat voortdurende negatieve en afbrekende gedoe is just what the doctor ordered voor het Vlaams Blok. Komaan mensen, zelfs het Blok doet niet meer aan dergelijk afbraakvoetbal.

Zelfs op hun meest negatief geven ze altijd een positieve boodschap mee: Minder immigratie, meer Vlaanderen / Minder criminaliteit, meer Vlaanderen / Minder lasten, meer Vlaanderen / Stop immigratie, veiligheid nu!

Zo gaat het niet lukken. “Cordon sanitaire”, ook al zo’n negatief iets. Een cordon sanitaire is een schutkring tegen varkenspest, een term die een democratie onwaardig is. Als er één ding is dat de amerikaanse republikeinen ons leren, is het wel dat wie de termen van het discours bepaalt, al bijna zeker gewonnen heeft. Daarom zijn ze niet “anti-abortion” maar “pro-life”.

Twee voorbeelden: geldinzamelingen en verkoopsafspraken.

Als ik geld moest inzamelen op school—arme kindjes in Afrika, hoe gaat dat?—wist ik op voorhand dat het verloren moeite was om voor de klas te gaan staan en te vragen “wie wil er geld geven voor pater dinges in de tropen?” Nee, dan vraag je gewoon “zou al wie geen geld wil geven zijn hand willen opsteken alstublieft?”

En als je een afspraak wil maken voor een verkoopsgesprek, is het géén goeie taktiek om te vragen “wanneer mag ik eens langskomen?” Dan krijg je geheid “och, ik weet het niet, het is druk de komende weken… bel misschien nog eens terug volgende maand”. Nee, zeg dan iets als “is het in orde als ik volgende week dinsdag om 14u kom?” En als ze dan nee zeggen: “donderdag misschien?”

Mijn punt: mensen in het algemeen en Belgen in het bijzonder zeggen niet graag nee. Worden niet graag gezien nee te zeggen.

Met heel progressief Vlaanderen op een hoop moet het toch mogelijk zijn om iets te vinden waar het Vlaams Blok mee uit zijn slachtofferrol gehaald wordt en in het defensief moet gaan? Zoiets waar iedereen, ook de Vlaams Blokstemmer, zegt “allez, daar kan toch niemand tegen zijn”?

update: tip o’ the hat naar Bruno, die zich zie ik ook niet helemaal vindt in de actie.

8 reacties op “Racisme?”

  1. Trouwens, als je zegt ‘ik ben tegen racisme’ en daaruit afleidt ‘ik ben tegen het vlaams blok’ dan spreek je jezelf tegen, want dan doe je evenzeer aan racisme. Ook al is het racisme tegen zo’n partij, het is en blijft racisme, dus dan blijf je ook niet trouw aan je eigen overtuiging. Big nono dus!

  2. het is altijd wel gemakkelijk te zeggen dat iets toch niets zal uithalen. Acties als deze hebben idd geen te voorzien effect. En daar hoopt ook geen enkel weldenkend mens op. MAAR! het is te gemakkelijk om te zeggen dat het not done is om het VB af te breken. Om negatieve reclame te maken. En ik weet wel (ik studeer dat namelijk) dat negatieve publiciteit ook publiciteit is, maar toch!
    En ja ik spreek mezelf ongetwijfeld tegen, maar ach, dat neem ik er graag bij…

  3. @ Nijn : twee opmerkingen :
    – je vergelijking gaat mank. Racisme is het discrimineren van personen omwille van hun afkomst, omwille van iets dat ze zelf niet in handen hebben. Ik bestrijd het Blok omdat ik vind dat ze een verwerpelijke mening verkondigen, die onze democratie schade kan toebrengen.
    – die manke vergelijking komt recht uit de propagandamachine van het blok. Ik begrijp niet dat een intelligent iemand haar verder verspreidt.

Reacties zijn gesloten.