Mijn zevende maand

Het boekje van zeven maand van de bond van grote en jonge gezinnen bond van jonge gezinnen gezinsbond is binnen. Jan is vijf maand en een half. Even nakijken:

Motorische ontwikkeling

als ik op mijn rug lig, speel ik met mijn voetjes
Check. Jan heeft een paar weken geleden zijn voeten ontdekt, en nu kan hij er niet meer afblijven. Hij steekt ze soms alletwee tegelijk in zijn mond. Als hij kon, hij zoog ze tot aan de knieën naar binnen.
ik draai me actief van mijn rug op mijn buik
Check. Da’s ook al een tijdje geleden, maar ik was er redelijk van onder de indruk als het voor het eerst gebeurde.
als je me onder de oksels pak en rechtop houdt, buig en strek ik afwisselend mijn beentjes
Check. Hij kan er nog niet echt op steunen, maar hij gaat op en neer gelijk een russische volksdanser.
ik kan al fink rechtzitten in mijn kinderstoel, maar ik heb nog niet voldoende evenwicht om alleen, zonder steun te ziten
Check. Hij blijft zelfs mooi recht op mijn buik zitten, maar dat is een kwestie van hem zorgvuldig te balanceren en dan te hopen dat noch hij noch ik teveel wriemelen. Want dan zakt hij zo heel langzaam weg.
ik kan met elk handje tegelijk een voorwerp grijpen en dat vasthouden
Check, en hoe. Jan pakt alles vast wat hij ziet, met één of met twee handen. En dan steekt hij het in zijn mond. Daarnet had hij nog met zijn twee handen de draad van de telefoon vast, en als hij had gekund, zat de telefoon zelf in zijn mond.
ik draai speelgoed tussen mijn handjes, bijvoorbeeld om het goed te kunnen bekijken
…of bijvoorbeeld om het goed in mijn mond te kunnen steken. Check dus. Hij doet zijn zuigding van de ene hand naar de andere, steekt ze in zijn mond, haalt ze er weer uit, draait ze helemaal rond, en ik denk dat hij zelfs zijn best doet om ze op de juiste manier terug in zijn mond te steken.

Zintuiglijke ontwikkeling

ik zoek gevallen voorwerpen en kijk daarbij naar beneden. Ik leer dus twee heel belangrijke lessen: dat de dingen naar beneden (en niet naar boven) vallen, en dat de dingen niet voor altijd verdwenen zijn als ik ze niet meer kan zien
Check. We kunnen alleen maar hopen (tegen alle hoop in, ik weet het), dat hij niet systematisch alles op de grond gaat smijten om de zwaartekracht proefondervindelijk te testen. En om te zien hoeveel keer hij ons zijn gerief kan doen oprapen.

Sociale ontwikkeling

ik volg nauwkeurig en geboeid de handelingen van bekende en vetrouwde personen
Check. Als hij op mijn schoot zit, volgt hij wat ik met het keyboard doe, en met de afstandbediening, en wat er op het computerscherm gebeurt. Toegegeven, waarschijnlijk is het omda hij alles wat beweegt, desnoods via zijn voeten, in zijn mond probeert te duwen, maar ‘t is toch aandacht.
in mijn taalontwikkeling rijg ik verschillende lettergrepen aan mekaar. Ik vernaer daarbij ook van toonhoogte en geluidssterkte. Zo is het net alsof ik een heel verhaal vertel.

Check, en hoe. Als het hem zint, begint hij verhalen af te steken. Epische verhalen. Als stond hij in een stationsgebouw en moest hij een aanstormende trein overstemmen.

Ik weet wel dat ze in die boekjes de milestones zeer ruim rekenen, maar we zitten toch zeker op schema. Niet dat w’er mee inzitten.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.