Cocoon 05

Allez dan. Back to Cocoon. Ik was gebleven bij een gewijzigde Hello World. Klein bier, ik weet het, maar een mens moet erges beginnen.

Next: eens een complexer voorbeeld bekijken. In het ideale geval zou ik nu een eenvoudige introductie willen zien, bijvoorbeeld van hoe ik een adresboekapplicatietje kan maken:

 • database met twee tabellen: persoon (ID, naam, adres, stad, land_id, e-mail) en land (ID, naam)
 • eerst een output van die gegevens (select alles, output)
 • dan een eenvoudige drilldown (select landen, output in lijst, klik op land geeft nieuwe pagina met alle mensen in dat land)
 • dan een simpele delete ("delete" naast een naam doet delete in database) en een input en/of wijzigingen van gegevens (formpje, submit, insert/update)
 • dan een intro voor navigatiesystemen, hoe een sitemap in elkaar zit
 • dan een intro voor herbruiken van content-items

…maar ik heb al in de mot dat ik dar niet al te veel op moet hopen. Dus gewoon verder naar de meer complexe voorbeelden kijken, en dan eigenlijk voor de eerste keer zien hoe Cocoon eigenlijk werkt.

XML-ized websites. Redelijk straightforward: websites waar structuur en markup uit elkaar getrokken zijn, met in essentie niet veel meer dan een content.xml en een stylesheet.xsl. Duidelijk.

Presentation Slides. Wat meer fancy xsl, maar nauwelijks real world te noemen. Als het echt moet, gebruik ik wel s5. Maar bon.

I18N en i10N. Tja, als ik het nodig heb, zal het wel interessant zijn, vermoed ik. Even overslaan.

Syndication and Content Aggregation klinkt al interessanter. En het ziet er inderdaad gedorie interessant uit. Het zwaar duw- en trekwerk is eigenlijk helemaal niet zo zwaar als je ‘t bekijkt, en wordt voornamelijk in sitemap.xmap gedaan. Fijn.

Nog wat overslaan en los bladeren in de voorbeelden… ah kijk, daar is het SQL-voorbeeld dat ik zocht, in blocks with samples > database block. Ziet er redelijk straightforward uit, relatief toch.

Maar, ho! wat nu! must… understand… basics… before… continuing…

Dus even terug naar de documentatie.

What You Should know:

 • XML, XML Namespaces
 • Basics of XPath, XSLT
 • Java language
 • Servlets, HTTP

Oeioei, roestig, roestig. Servlets ken ik alltogether niets van. En Java is vijf jaar geleden. En dat was niet zo’n aangename kennismaking. Maar goed.

Definities, en definities, en defintiies, en nog eens definities. Een generator maakt XML aan van een bron. Een transformer mapt één XML-structuur naar een andere. Een serializer maakt van XML iets anders. En telkens met voorbeelden, en telkens met de boodschap dat er meer kunnen toegevoegd worden zonder Cocoon zelf te wijzigen.

eyes… glazing… over…

Niet dat het niet duidleijk is, maar ik heb liever iets waar ik meteen mijn tanden kan in zetten zonder eerst alle individuele details te moeten kennen. En het moet zijn dat ik geen java-wereld-documentatie gewoon ben, maar dit is niet meteen van het helderste dat ik al ooit gelezen heb. Aloewel, het is geen tutorial ntuurlijk.

Eens zoeken naar andere documentatie. Google naar "cocoon for beginners" brengt me op de HowTos-pagina op de Cocoon Wiki. Not the most propitious of starts: dat zijn (in min of meer (!) alfabetische volgorde) stukjes kratische oplossingen vor mensen die al weten waar ze mee bezig zijn. Eens op die Wiki naar Tutorial-afdeling gaan kijken.

 • Presentation on Cocoon Web Publishing framework with example: You do not have permission to access
  http://subrahmanya.50megs.com/publishdocs/CocoonTechnicalPresentation.zip
 • First Steps with Cocoon: daar kom ik net vandaan
 • Cocoon 2 at the TriXML 2003 Conference [WWW]labs: een lege pagina
 • Introduction to Cocoon 2: registratie bij IBM voor nodig
 • Working with XML Server Pages in Apache Cocoon 2: ook registratie bij IBM
 • Cocoon 2: Build database-driven sites: ook bij IBM
 • Survey of Cocoon: bestaat niet meer
 • Intro to XSLT: heb ik niet nodig, maar bestaat in alle geval ook niet meer
 • XSL Tutorial and FAQ Links: niet Cocoon, dus niet nodig

Lang verhaal kort: de enige tutorials die schijnen te werken (de Franse bestaan ook niet meer) zijn de duitse, zoals bijvoorbeeld alhier.

En als ik probeer de wiki-pagina te wijzigen: You are not allowed to edit this page. Grr. Akkoord dat ze wellicht wel betere dingen te doen hebben dan mensen overtuigen om op Cocoon over te stappen, maar toch.

Brave mensen bij Cocoon: you only have one chance to make a first impression, en zo ver zijn we ondertussen. Ik ben niet geneigd om er nog energie in te steken, wetende dat ik ettelijke jaren ColdFusion-kennis liggen heb waarmee ik alles wat ik tot nog toe gezien heb, op een fractie van de tijd kan klaar krijgen. En dat het ook j2ee is overigens, en dat als ik wil, ik ook tot aan mijn ellebogen in de java kan ploeteren.

Ik zou graag hebben dat ik ergens duidelijk kan vinden waarom Cocoon een goede keuze is, wat ik ermee kan doen, en hoe ik dat moet doen. En dat er uitgegaan wordt van taken en real world examples in plaats van van de functies van het ding zelf.

Afijn. Ik geef het niet zo snel op. Eens kijken of ik de middle man kan skippen en meteen naar, pakweg, Daisy zou kunnen gaan kijken.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.