TMG 6

Het lijkt nog maar net dat de definitieve versie van The Master Genealogist 5 uit is (ik kreeg mijn CD opgestuurd in februari na een paar jaar en beta-versies), en daar is ondertussen versie 6 al.

Ik ben old skool als het op versienummer aankomt: ik krijg het heen-en-weer van zowel eeuwige 0.7.95.br1.012-versies als van nonsensicale nietszeggende achtervoegels als MX of CS of QX.

Voor mij moeten versienummers gaan van 1.0 naar 1.1 en 1.2 en als er een bug in zit naar 1.2.1, en als er dan iets drastisch nieuws bijkomt naar 2.0, en zoverder. Nu als er iets dat kan gezegd worden van TMG, is het wel dat het old skool is. En dus, het verschil tussen 3.x en 4.x en dan tussen 4.x en 5.x indachtig, verwacht ik mij aan grootse dingen van deze nieuwe versie.

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik zeer teleurgesteld was/ben in TMG 5, dat zowat een vergelijkbaar parcours als WordPerfect afgelegd heeft, van onbetwiste marktleider in DOS naar anachronisme in Windows.Maar ik ben helemal gewonnen voor tweede kansen, dus doeik nu meteen een download en evalueer ik TMG 6 als was het de eerste keer dat ik het gebruik.

Download en install zou pijnloos zijn, behalve dat TMG erop staat de computer te herstarten:

Tmginstall

Lijkt me een beetje overdreven, maar bon. Ik laat me niet nerveus maken. Eerste keer opstarten:

Tmgwelcome

Ik laat de sample data set even voor wat hij is, en ik ik begin meteen met een nieuw project. De computer reutelt een beetje, en dan kom je op een wizard terecht:

Tmgwizard1

Ik hoop dat ik dit niet veel meer moet zeggen in de loop van mijn evaluatie, maar hier krijg ik het al meteen lastig. En wel hierom:

Tmgwizard1b

Er staat linksboven het wizardscherm een beeldje. The devil is in the details, en het is voor mij een symptoom van diepere zaken dat er (a) een beeld van een computer met 5.25 inch floppies gebruikt wordt en (b) dat dat beeld nét te breed is en nét niet hoog genoeg is voor het kadertje waarin het staat.

Maar goed, passons. De wizard vraagt mijn naam, geboorteplaats en -datum, en dezelfde informatie voor mijn ouders. Weer van die schoonheidsfoutjes: ik geef in

Tmgwizard2

en op het volgende scherm staat er

Tmgwizard3

Het lijkt mij alvast logisch dat er om te beginnen de volledige naam zou staan (Vuijlsteke in plaats van Vuijls), en dat er bijvoorbeeld zou Gent, België staan in plaats van Gent, , , België.

Maar goed, passons andermaal. Of eigenlijk: nee. Ne passons pas. De interface van TMG is nog altijd geen haar veranderd, en nog altijd even lelijk en ongebruiksvriendelijk. Ja, er is een nieuwe navigatiebalk, maar hoe positief ingesteld ik ook wil zijn (echt serieus), die balk verandert helemaal niets.

Om nog eens het grootste probleem van de TMG-interface duidelijk te schetsen, vergelijk twee zichten op één en hetzelfde scherm:

…met andere woorden, de hoogte van het venster bepaalt de fontgrootte van de tekst in de interface, de grootte van de buttons, etc. Ik begrijp wat de redenen achter de beslissing is (sommige andere programma’s met een even slecht einterface doen het ook, gebruikers met slechte ogen zeggen dat het beter is), maar uiteindelijk is dat allemaal quatsch. Als deze oplossing een goede oplossing was, zou Microsoft ze ook gebruiken. En Microsoft doet dit niet. QED.

Ach, en als ik toch aan het zagen ben: ook in versie 6 van The Master Genealogist is er niets veranderd aan het clunky gevoel van een jaren ’80 FoxPro applicatie. Rechtermuisklik op de knoppenbalk om de knoppen van groot naar klein te veranderen: duurt twee seconden. De knoppen worden, zichtbaar, één voor één, van het scherm gepeld tot er een grijze achtergrond overblijft. Dan worden de balken minder breed gemaakt. En dan worden de kleinere knoppen in de balken gezet. Eén voor één.

Twee. Seconden. Op een computer die geen noemenswardige problemen heeft met Doom 3.

I tried.

I really did.

Maar ik ben het beu, sorry. Het programma is zo traag als een hond, en ik zit er mij teveel in op te winden. Ik ga er binnen een paar dagen nog eens naar kijken met een frisse kop.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Als ik eerlijk mag zijn herinneren de screenshots mij terug aan Windows 3.11, en of dat wel een goeie zaak is?
    M.a.w. het ziet er dus niet uit, en mocht het dan nog goed werken; maar blijkbaar is dat ook niet echt een sterk punt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.