Ik ga niet zeggen dat ik het zag aankomen, maar in alle geval: ik ben absoluut niet stomverbaasd — Bob Velke stopt met The Master Genealogist.
Lang geleden, toen de kippen nog tanden hadden, was ik een enthousiaste gebruiker van TMG, de toen-nog-DOS-versie. In een wereld waar tot dan toe het beste genealogieprogramma Family Scrapbook was (dat Brother’s Keeper van de troon gestoten had) en er voor de masochisten Lifelines was (aka “editeer eens rechtstreeks uw GEDCOM”), en verder niet veel meer dan het ellendige programma van de Mormonen dat ook min of meer deed wat het zei dat het zou doen, was TMG een verademing.
Een onbeperkt aantal events per persoon, met bronvermeldingen en getuigen, data die met een beetje moeite ook rechtstreeks te manipuleren was (de datastructuur was proper gedocumenteerd, en alles werd in razendsnelle FoxBASE opgeslagen), nuttige rapporten, degelijke support, een –zeker voor midden jaren 1990– uitgebreide en actieve community… een wereld van verschil met al de rest.
Het verhaal is volledig te vergelijken met WordPerfect: de meer dan ideale software voor DOS, die noodgedwongen wel moést naar Windows overstappen, en waar het allemaal de soep in draaide.
Oh, begrijp mij niet verkeerd, TMG/Win was wellicht nog jaren en jaren het meest gebruikte genealogieprogramma door mensen die er echt serieus mee bezig waren. Maar het was niet meer hetzelfde als in DOS. De interface, die elegant en snel was, werd clunky en lelijk. Eén op één-vertalingen van interfaces zijn nooit een goed idee, en als DOS-programmeur die nooit iets op een ander platform gedaan heeft, plots iets proberen maken in een nieuwe omgeving, zonder veel input van buitenaf en zonder opbouwende kritiek te aanvaarden: absoluut verkeerde beslissing.
Na de ikweetniethoeveelste keer dat niets meer werkte, ben ik overgestapt op Genbox. Machtig programma. Vele keren beter dan TMG ooit was: volledig meertalig, onbeperkt complexe plaatsen, ongelooflijk goeie grafieken, uitstekend omgaan met bronnen en zekerheden, snelle en gebruiksvriendelijke Windows-interface, data gewoon in een Acces-database opgeslagen, een uitstekend gedocumenteerd en gesofisticeerd datamodel, een ontwikkelaar die zowaar echt luisterde naar zijn gebruikers… een wereld van verschil met al de rest.
Helaas: dat heeft maar een jaar of tien of zo geduurd. Na versie 4 van Genbox viel het ontwikkelwerk stil, en op den duur werd het pijnlijk: die paar kleine bugs raakten maar niet opgelost, het geheel draaide enkel op Windows en uiteindelijk enkel in een 32-bit-emulatie met allerlei backward compatibiliteit aangezet, multimediamogelijkheden die fantastisch leken in 2004, waren écht onvoldoende in 2012: dus maar overgestapt op Gramps.
Dat open source is, werkt op Mac, PC en Linux, en dat nog meer doet en het nog beter doet.
TMG bleef al die tijd gewoon zijn ding doen: met het jaar logger, met het jaar minder elegant, met het jaar meer (voor mij toch) nutteloze features — en met het jaar minder voor de “gewone gebruiker”. Want die gewone gebruiker, die kon ondertussen zijn genealogisch ei kwijt on-line, bij tig websites genre Geni en Geneanet en gelijkaardige, die min of meer de basisfeatures van een genealogieprogramma hebben, en die met de maand gebruiksvriendelijker en krachtiger werden.
En vooral: die ingebouwde connectiviteit hebben.
Ah well. Another one bites the dust, dus.
Reacties
3 reacties op “Tot zover TMG”
Voor het geval je het nog niet moest weten zijn begin juni de microfilms van het rijksarchief van Beveren vrijgegeven en online te raadplegen. Makkelijke manier om op te zoeken : http://zoekakten.nl/indexbe.php en kies in de tabbladen de benodigde provincie … De rest wijst zichzelf uit …
I know I know I know. 🙂
‘k Had het kunnen weten …