BillG

Billg

Een fijne avond voor mijn six degrees of separation-gehalte. Samen met studenten van de campus in Brugge en die in Natolin, de rector, de vice-rector, een paar collega’s en Jean-Luc Dehaene: ontmoeting met Bill Gates.

’t Was een behoorlijk intieme bedoening, vragen en antwoorden en zo, over Europa, en over copyright versus innovatie, en over DRM (heh!), en dingen. Informal, like.

Avuncular, is het eerste dat me te binnen schoot toen hij binnenkwam: Gates ziet er in het echt op het eerste gezicht zeer mild en grootvaderlijk uit. Maar dat gaat redelijk snel over als hij begint te spreken. De man heeft het heilig vuur achter zijn ogen branden.

Het was redelijk interessant, vooral dan vermoed ik voor mensen die Microsoft en Gates niet zo goed kennen als ik—ik geef toe dat ik Microsoft in het algemeen en Gates in het specifiek met meer dan normale aandacht volg. Ik heb persoonlijk niet meteen veel nieuws gehoord, maar ik heb me eerder geconcentreerd op de codetaal: proberen uit elkaar te halen wanneer Bill “wij” zegt en “wij bij Microsoft” bedoelt, en wanneer hij “wij” zegt en “wij in de IT-wereld” wil zeggen. Of nog: als hij spreekt over “extend” maar eigenlijk bedoelt “embrace and extend”. Of nog: hoe hij blijkbaar een speciale cirkel in de hel gereserveerd heeft voor GPL, waar hij de metafoor GPL/Communisme nog wat aangescherpt en verfijnd heeft.

Achteraf had Microsoft “een snack” voorzien.

Ik had me aan sandwichen met kaas en hesp verwacht, maar dat was buiten de grootste softwareboer ter wereld gerekend: het bleek om een enorm buffet te gaan, met griekse, spaanse en italiaanse specialiteiten, groenten, sauzen, drank, en (voor mij toch) als absolute highlight een japanse afdeling met onder meer (zeer lekkere) sushi.

En interessante gesprekken gehad met mensen van Microsoft ook.

Nee, all in all: a splendid time was had by all. Ook door BillG, hoorde ik. Juich!

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. Nu even ernstig.

  De discussie over patents / brevets en innovatie is erg boeiend, vind ik. De definiëring van de verhouding: remmend, stimulerend, enz.

  Er is trouwens al heel wat over geschreven.Zowel door de gevestigden ( Microsoft heeft een eigen reeks boeken uitgegeven, kwalitatief erg onfgelijk)als door de anderen.

  Bestaat er een verslag ( summary of minutes) van de discussie waaraan je deelnam?

 2. lijkt me zeer interessant! Vooral visies bespreken lijkt me tof. De technische en praktische kantjes dan weer iets minder.

  Ik wist geeneens dat den billy in’t land was

 3. welja, ik erken best wel dat ie heel wat bereikt heeft. Meer zelfs, het is dankzij windows dat de wereld met elkaar verbonden is. En dat is mooi. Tegenwoordig ligt het echter anders. Gates’ visie is eerder verstikkend dan bevrijdend aangezien er nauwelijks ruimte wordt gelaten voor alternatieven. Concreet haalt ie alle vuile truuken uit de kast om letterlijk iedereen gaande van consument tot hardwarefabrikant te binden aan zijn eigen producten en zo controle te krijgen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.