Eurgh

Manneken!

I do so hate it when this happens: Access is gecrashed. Of eigenlijk: ik weet het niet. Misschien is hij gewoon héél erg lang aan het nadenken.

Situatie: ik heb een gemiddeld complexe set tabellen, en ik dacht mezelf te slim af te zijn en Access al het werk te laten doen bij het aanmaken van een set forms met subforms erin voor een reeks gelinkte tabellen. Alle links aangemaakt in Relationships, en dan naar de Form Wizard.

Helaas, ‘t zal iets te complex geweest zijn, en het program hangt nu al een half uur. Access zijnde wat het is, ben ik bang dat als ik het programma force-close met taskman, dat de hele database geborked zal zijn. En dat ik het werk van de afgelopen uren kwijt ben.

‘t Was nochtans redelijk proper: een organisatiedatabase. Organisaties met contactpersonen met telkens functies, en die contactpersonen hebben adressen. En die organisaties zelfs kunnen ook adressen hebbben. En de organisaties hebben contactmiddelen (website, e-mail, telefoon, …). Maar ook de adressen hebben contactmiddelen, en ook de personen hebben contactmiddelen (GSM, e-mail, …). En organisatie kunnen deelorganisaties hebben (en die kunnen ook weer deelorganisaties hebben, en zoverder). En dergelijke.

Klein voorbeeldje: het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Polen. Contactpersoon is bijvoorbeeld de minister. Maar ook de receptioniste bijvoorbeeld, of één van vele medewerkers. Het ministerie heeft een adres in Warschau, een website, een telex, etc. Binnen het ministerie is één van de departementen de permanente vertegenwoordiging van Polen bij de Commissie. Die heeft een adres in Brussel, ook contactpersonen, met telkens ook adressen (vaak één in Brussel en één in Polen) en telkens contactmiddelen. En binnen die permanente vertegenwoordiging heb je bijvoorbeeld de Task Force voor Landbouw, die heeft ook… etc.

Dus dat allemaal zat erin, en dat had allemaal mooie relaties en mooie inputforms. Tot het ding ontploft is.

update: ‘t was wel degelijk kapot. Mijn forms waren allemaal weg, en alleen de tabellen bleven over—

Organisations

Grr! Vijf na één. Geen zin meer om het te hermaken vanavond.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Wat nu, “bah, access”?

  Kijk, daar kan ik nu eens zó nijdig van worden hé. “Bah, Access”. In welke zin “bah”?

  Ja, ik ga geen Access gebruiken om data warehousing te doen of om missiecritische databases te maken die door duizenden mensen tegelijk bewerkt moeten worden, maar “bah, Access” zeggen “in het algemeen” is net zo achterlijk als “bah, Unix” zeggen, of “bah, SQL”, of “bah, Frontpage”, of “bah, perl”, of “bah, Microsoft”.

  En zonder meeruitleg dan “bah, Access” zie ik daar niet meer en niet minder in dan goedkoop bandwagon-jumping Microsoft-bashing.

  Werktuigen zijn er om gebruikt te worden, en een goeie werkmens weet waarvoor hij wat gebruikt. Net zoals een schilder niet voor alles een verfrol gebruikt maar soms eens een penseel of een spuitbus bovenhaalt, is er in de databasewereld plaats voor Access naast Oracle en SQL Server en mySQL en, for that matter, Excel en XML en watnog.

  Dju!

 2. Michel,

  ik denk dat de heer/dame Infernis wel zijn/haar redenen zal hebben om ‘Bah, Access’ te zeggen. Enfin, dat hoop ik toch.

  Er is zeker plaats voor Access in de wereld. Hell, er is er zelfs voor FoxPro. Het was (is?) de best verkopende desktop database in de wereld en een serieuze inkomst voor Microsoft. Maar ik -en ik niet alleen, but who am i- zag en zie Access nog steeds als een developer’s database, of een database voor beginners (waar ik jou niet bij reken, rest assured).

  Ikzelf vermijd Access als de pest, indien mogelijk. En dat puur gebaseerd op mijn ervaring met Access als DB voor een website (zowel groot (+200MB DB) als klein (2MB)). Altijd, letterlijk atijd op een bepaald moment problemen mee gehad. (max connections overschreden, DB corrupt, CPU de hele tijd op 99%,…). Nu, ik probeer Access te vermijden als het kan, want SQL is niet altijd voorhanden. Right tools for the job, indeed.

  Maar natuurlijk, als het fout loopt, kan het evengoed bij de developer liggen. No really. 🙂

 3. My feelings exactly. Access vind ik de perfecte RAD database voor prototypes en voor wie weet wat hij aan het doen is aan de ene kant, én paradoxaal genoeg ook de perfecte database voor kleine projectjes en voor wie niét weet wat hij aan het doen is.

 4. Momenteel op mijn stage bezig aan een database.
  Twee jaar geleden heb ik een cursus Access gehad op school (the basics) maar dat is allemaal ver weg.
  Jammer natuurlijk, maar ja.
  Misschien is er hier of daar wel een pro (what’s in a name) die me een duwtje in de juiste richting kan geven:
  Hoe zet ik een adressenbestand (tabel) om in iets praktisch dat ik ook op een website kan publiceren?
  En of dat Überhaupt wel praktisch is. En of het misschien niet beter is dat ik even tegen mijn stageplaatscollega’s zeg dat ik er eigenlijk niet uitkom. (hoewel ik al gezegd heb dat ik niet zo’n Accessheld ben).
  Ach, “ne neeje hedde en ne joa kunde kraajgen eej”.

 5. Voor alle duidelijkheid: ‘k ben geen MS basher. Ik gebruik een hele range MS producten, dus ik denk niet dat me dat kan verweten worden (wisten jullie niet natuurlijk, is waar).
  Vincent verwoordt mijn “bah, Access” perfect. Als developer heb ik heel wat sites *moeten* developen met Access (“omdat het het goedkoopste is”), en er een hele resem problemen mee gehad. En de interface zuigt reet, voor bepaalde dingen (ik kan nu niet meteen een voorbeeld geven, maar ik heb er al op gevloekt).

  Maar ik wil gerust toegeven dat er effectief plaats is voor Access op deze wereld. Voor Rapid Prototyping, bvb (alhoewel dat tegenwoordig al even snel in SQL kan, als het voorhanden is).

  Und, by the way, it’s Inferis, not Infernis. And it’s a he. 😉

 6. @ Michel: De technologie die mij hier ter beschikking gesteld wordt is -ahum- “stadsdienstelijk”. Gewoon een pc’tje met de basis (windows 2000, office 2000, …).
  Ik heb er zelf Dreamweaver opgezet wegens te duur om aan te kopen (volgens de mensen alhier)

  Mijn eigen technologie beperkt zich tot de basis (dus geen dynamische dingen qua websites) maar ik ben op stage en dus: “Wat ik kan leren, wil ik leren.”
  Ik weet alleen niet goed hoe hieraan te beginnen.

  Het zit zo dat de website goed moet ogen én gemakklijk te onderhouden moet zijn. Dus dacht ik: “als ik er die database kan achtersteken, dan is het misschien wel mogelijk dat als je de database aanpast, de website “zichzelf” aanpast.
  Hoe dat praktisch werkt weet ik helaas niet. (Dat is eigenlijk ook buiten het schoolstudiegebied van een student communicatiebeheer).

 7. Woehoew! Thx again Michel! Gelukkig is het bij jou niet zoals bij Samson (lang haar – kort haar, kracht – intelect/hulpvaardigheid)!
  Een dankwoord in mijn stageverslag zal je te beurt vallen!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.