Gadgets

De top 100 aller tijden van Gadgets, bij Mobile PC. Good stuff.

Even kijken…

100. NSI BEDAZZLER, 1970s
Een ding om glitters op stof te nieten, denk ik. Nog nooit gezien in ’t echt. Maar: het doet me wel denken aan die etiketjes die mijn moeder vroeger in onze kleren naaide. Die rooie met de naam in zo’n prachtig all caps serif lettertje. Nooit bij stil gestaan of die dingen nog zouden bestaan, in onze huidige vercomputeriseerde maatschappij. En, eigenlijk, nooit bij stilgestaan dat dat ergens zal moeten besteld geworden geweest zijn in de tijd. Veritas of zo? Zouden die dat nog doen? Ik ga eens navragen, ant met alcoholstift op plakband is ook niet dat, voor de kleren van de kinderne.

99. SWINGLINE 747 STAPLER, 2002
Nietjesmachines zijn wijs. Ik heb er toen ik klein was ooit eens een nietje mee door mijn duimnagel ot op het bot gestampt (n het donker tijdens de fotoclub over de middag op school, hoe gaat dat?), maar behalve dat: ik ben er helemaal voor. Mijn ideaal zou niet deze plastieken versie zijn, maar zo’n mooie metalen met een bakelieten tsjoep vanvoor.

98. PEZ DISPENSER, 1927
Ik wist niet dat die dingen van 1927 al bestaan. Maar ik weet wel dat als wij klein waren wij er maar bij zéér hoge uitzondering kregen. Frank uit Antwerpen (dezelfde die ons onze eerste stimorol heeft gegeven–ik deed het daarvoor met kauwgom die ik van het plankier schraapte, echt waar–en dezelfde dit met plastieken coureur ronde van frankrijk in zijn living speelde) had er altijd stapels van, de gelukzak.

97. MATTEL INTELLIVISION, 1980
Ik heb met de atari 2600 gespeeld (bij mijn oom, pacman tot ik pacmannen zag tussen de letters van mijn boeken en in de patronen van het behangpapier) en ik heb met de intellivision gespeeld bij mijn beste vriend Marnix, met Adam Curry en Blondie op de achtergrond. En ’t is waar, de intellivision was objectief gezien stukken beter. Maar, net zoals de TI 99*4a: nooit aangelsagen ondanks zijn superioriteit. Marketing zeker?

96. OLYMPUS ZUIKO PEARLCORDER, 1970
Altijd al zo’n klein recordertje gewild. Nooit gehad. Bah.

95. CARL ZEISS VICTORY 8 X 42 T*FL BINOCULARS, 2004
Mijn grootouders hadden een verrekijker. Ik heb hem hier nu staan. Helaas: hij werkt niet goed meer. Ik zou hem eigenlijk eens moeten binnen steken, maar ik vrees dat het gewoon stukken van mensen gaat kosten om dat ding te repareren.

94. SCHICK ELECTRIC RAZOR, 1931
Ik ben door een periode van wegwerpscheermessen gegan (die wit-en-oranje van Bic), en dan duurdere, met drie mesjes en ingebouwd glijmiddel en watnog . En dan ben ik naar een electrisch overgestapt. En dan naar zeep en kwast en scheermes. En dan naar weer electrisch. En dan jaren niet geschoren. En nu weer naar electrisch. Een Braun Flex XP 5612 of zo. Beste feature: laadt op en is dan bruikbaar zonder netstroom. Een groot gemak.

93. COLUMBIA GRAPHOPHONE DICTAPHONE, 1907
Podcsting avant la lettre! Nee, nooit gezien.

92. POPEIL POCKET FISHERMAN, 1950s
Ik begrijp niet wat mensen die vissen, aan vissen hebben. En met mijn slechte rug zou ik het toch niet kunnen doen, denk ik. Of misschien moet ik gewoon eens gaan vissen om te weten wat het is. Maar aan de andere kant: ik kan het niet opbrengen om een worm of een made aan een haak te slaan, laat staan een hele vis. Dus misschien toch maar niet.

91. POLAR WIRELESS HEART RATE MONITOR, 1977
Ooooo monitoren. Ik zou er graag zo één hebben die mijn hartslag opstuurt naar een database, of opslaat voor verdere analyse later. Ik heb ooit nog een halve website gemaakt voor ene Amerikaans bedrijf dat precies dat deed. Berkely Medical Systems of zo? Zij hadden een hartslagmeter die een log opsloeg, en dat log werd dan om de zoveel tijd overgezet naar een centrale database. Geen idee wat er ooit van die mensen gekomen is. Zouden ze nu met wifi en blootoof en dingen werken? Of zouden ze roemloos, dotcomgewijs, ten onder gegaan zijn?

90. MAELZEL METRONOME, 1816
De enige metronoom waar ik mee gewerkt heb, was die tijdens de muziekles in de lagere schoolHet gerucht deed de ronde dat de muzieklerares de lesbische vriendin van de directrice was. Ik denk dat beide betrokkenen ondertussen al schielijk overleden zouden kunnen zijn, want we schreven toen de jaren 70 en ze waren al behoorlijk op leeftijd. Never mind dat de muzieklerares psychotisch en de directrice een gevaarlijke tang, eigenlijk wel ontroerend om te bedenken. Zo twee oudere mevrouwen die misschien al een heel leven samen waren, en waarvan de ene violiste en op haar oude dag muzieklerares voor lagereschoolkinderen was en de andere bitch en universiteitsprofessor.

89. RUBIK’S CUBE, 1974
Bah, vies ding. Ik sloeg erin om een een vlak plus twee rijen te maken, of een vlak en een T, maar ik ben er nooit in geslaagd om die kubus echt volledig te maken op mezelf. Tot ik de handleiding vanbuiten geblokt had.

88. BLACK & DECKER DUSTBUSTER, 1979
Kruimeldieven. Mijn grootmoeder had er één. Ik vind het vieze dingen.

87. RADIO SHACK TRS-80 MODEL 100, 1983
Ach, de TRS-80 Model 100. Ik heb er nog op gewerkt in de tijd. Ik stond achter d etoog in de speelzaal op school (samen met Ron en Jean-Pierre Cabri (zou die nog altijd financieel analist zijn bij Procter & Gamble?). En toen kwam er een akelig hautain en arrogant kereltje (nóg hautainer en nóg arroganter dan ons in die tijd, en dàt wil wat zeggen!) aan, dat claimde meer dan ons af te weten van computers. Ha! Christophe Tummers, ik vergeet het nooit (zou die nog altijd bij de United Bank of Switzerland werken?). Wij waren toen de alpha geeks voor computers op school, en we konden ons niet onbetuigd laten in het uitvragen en uitdagen. RSR-232? Wat is DEF FN? Hoe maak je een ü in WordPerfect als je een printer hebt die dat niet aankan? Enfin, suffice it to say: hij was ook een computerkerel. En wat meer is; een computerkerel met ouders die het zich konden veroorloven om hem een goeie computer te kopen. En in zijn geval was dat toen (onder meer vermoed ik) zo’n Model 100. Groen! Van Jaloezei! Zag ik!

86. TAMAGOTCHI, 1996
Ik heb er nooit een gehad, en ik zou er ook nooit één willen. Furby-dingen, ja. Ik heb er denk ik één of twee gehad of gekregen of cadeau gegeven, het ontsnapt me nu. Ik was ze bijzonder snel beu, vrees ik.

85. HOHNER HARMONICA, 1857
O ja, mondharmonica’s. In de lagere school was er één kindje in de klas, Michiel De Sitter, die daar op kon spelen. Toegegeven, hij moest vaak zoeken naar zijn noten, en het waren vooral Italiaanse Communistische Liederen die hij kende, maar ’t was beter dan niets. Op schoolreizen zongen wij uit volle borst mee: Avanti popolo! alla riscossa, / Bandiera rossa, bandiera rossa. / Avanti popolo! alla riscossa, / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! / Bandiera rossa trionfera! Eviva socialismo e la libertà!

84. RONCO INSIDE-THE-SHELL EGG SCRAMBLER, 1978
Mpf. Amerikaanders zijn zot.

83. ACCUSPLIT MEMORY STOPWATCH, 1972
Ah, chronometers. En digitale horloges. Ik timede altijd vanalles. Hoe lang het duurde om naar huis te gaan, naar de les, naar het toilet, naar boven en naar beneden van de trap. Enig probleem was dat ik meestal vergat om op stop te duwen, dat ik namelijk al vergeten was dat ik an het timen was als ik toekwam. En daarnaast: er was precies één spelletjes mee uit te voeren: zo kort mogelijke tijd halen. Ik slaagde tot zes honderdste van een seconde te gaan (start-stop, zéér snel na elkaar).

82. ALLIANCE GENIE GARAGE DOOR OPENER, 1954
Nooit gehad. Guido had er één in de jaren 80, en ’t was meestal miserie met de garagadeurafstansbediening, meen ik me te herinneren.

81. ZIPPO WINDPROOF LIGHTER, 1932
Ik rook niet. Never have, never will. Maar ik heb wel Zippo’s gekocht. Fijn gerief. Mijn broer heeft er een tijd ook gehad. Nooit Stupid Zippo Tricks mee gedaan.

80. FISHER SPACE PEN, 1967
Schrijft ondersteboven, in het luchtledige, onder water, ongelooflijk, prachtig, magnifiek, leven het amerikaanse vernuft! De russen deden het met ettelijke miljoenen dollars uitgaven minder even goed met potloden in hun ruimtetuigen, maar bon, passons. Ik heb een paar jaar geledne ooit eens zo’n pen besteld op het internet, realiseer ik me net, en die is nooit toegekomen. Schande!

79. TASER X26, 2003
Tasers zijn gadgets? Tsss. Only in America. Wij hadden zo’n electrisch ding in de tijd om muggen mee dood te doen. Ah the sound (to sy nothing of the smell) of frying mosquitoes in the night…

78. KORG WT-10 ELECTRONIC TUNER, 1975
Ik ben geen muziekspelende mens, dus ik heb geen nood aan hulpmiddelen om toonvast te spelen. Nee meneer. Ik zing van mijn eigen toonvast. Eum.

77. HASBRO LITE-BRITE, 1967
Een litebrite heb ik nooit gehad, maar natuurlijk wel zo’n wit plastieken ding met gaten erin om plastieken gekleurde pinnetjes in te duwen. Ik speelde daar enorm graag mee, en inderdaad: een bijzonder goeie voorbereiding tot het pixelneuken.

76. HP OMNIBOOK 300, 1993
Nooit een portable gehad voor ik begon te werken, en in 1993 zat ik nog op de universiteit. Maar ik zou er noit zo één gewild hebben.

75. LASER POINTER, 1980s
O! O! O! Laser pointers! Ik heb er een hele roedel geocht. Rooie, en nog betere rooie, en dan groene, en nóg betere groene. Laser pointers zijn cool. En als ze niet illegaal waren gewordne, dan zou ik zo’n hyperkrachtige laserpointer gekocht hebben die gaten in plastieken bekers brnadt en tot echt in de wolken gaat

74. LUX MINUTE TIMER, 1936
Wij hebben een keukentimer staan (uiteraard), maar die dingen hebben de neiging om ofwel kapot te vallen in stukken, ofwel vervagende cijfers te hebben, zodat we op den duur zelf moetne streepjes zetten en zo. Eigenlijk: ik zou niet weten dewelke nu beneden staat. De laatste die ik me kan herinneren is zo’n groen plastieken ding dat ik meegekregen heb als aandenken aan ene management traineing bij een bedrijf dat ons bedrijfsdirecteurs allemaal samen ging leren koken. Met een stapel hollanders die geen fond van een roux konden onderscheiden. Bijna zo succesvol als die keer dat ze ons managers loslieten op een schilderdoek en dat er allemaal variaties op de-CEO-als-baarlijke-duivel uitkwamen.

73. TRAXXAS T-MAXX RC CAR, 1999
Ik heb altijd al een goeie telegeleide auto willen hebben. Als we er kregen dan waren die altijd zwaar teleurstellend: ofwel zaten ze vast aan een draad, ofwel waren de batterijen direct leeg, ofwel, in één bijzonder tragisch geval, was het eigenlijk een zeer dure modelauto waar nog een afzonderlijke mechanische motor bij moest gekocht worden. Dàt ding is nooit in elkaar gestoken geraakt.

72. MASTER LOCK PADLOCK, 1924
Mollesloten, fijne dingen. Ik was verliefd (nu ja, misschien een te groot woord 🙂 op het slot dat op de deur van de buitenkelder hing: een eenvoudig lichtmetalen ding, met een scharnierend dekseltje voor het sleutelgat.

71. TYCO TOYS TICKLE ME ELMO, 1996
Nooit één gezien. En er komt er ook nooit zo één binnen. Them’s fightin’ words, mister, zegt de realist in me. Diezelfde mens die toegelaten heeft dat Sinterklaas (die uit Oudenaarde) een Prinses Alexa (geeft licht, miauwt als een kat) gegeven heeft aan Zelie.

70. ATARI PONG C-100, 1976
Ah, memories. Bij Philippe Vrijens, alle keren, spelen tot we blauw zagen.

69. CUISINART FOOD PROCESSOR, 1973
Vreselijk om zeggen, maar de keukenrobot die ik altijd zo graag wou, staat zoals de meeste van die dingen in de meeste huizen, tegenwoordig meer in de kast dan erbuiten. We gebruiken de Bamix om de kleine dingen te mixen, en de magische chopping board snijplank voor ajuinen en tomaten en zo.

68. NOKIA 5100 SERIES CELL PHONE, 1998
Ik moet dringend een gsm kopen. Tot nog toe geen Nokia’s gehad. Mijn eerste was een Sony die ik gekregen heb van Steven, en mijn tweede was een Siemens die ik op mijn orig werk gekocht heb. En sindsdien geen meer gehad.

67. LEATHERMAN PST, 1983
Ik heb stapels zakmessen. En een leatherman. Jazeker. Messen zijn wijs.

66. IRIDIUM SATELLITE PHONE, 1998
Meh.

65. MATTEL FOOTBALL II, 1978
Can’t see the point of that. Maar de eerste keer dat mijn vader naar Amerika ging heeft hij wel twee space invaders-actige spelletjes meegenomen. Zo’n rood en zo’n geel. Kwaliteitsmateriaal, niet kapot te krijgen, en nog vóór Donkey Kong en consoorten: addicitief als de pest.

64. U.S. ARMY P-38 CAN OPENER, 1942
Nah. Wij hebben gewoon van die draaikanopeners. En eigenlijk, wat je tegenwoordig niet meer ziet; van die electrische dozenopendoenders. Met zo’n magneetje om het deksel vast te houden

63. MAGLITE FLASHLIGHT, 1979
Ik heb een paar van die minimaglites, maar mijn broer kwam vandaag af met zo’n hele straffe LED-flashlight, en needless to say: wannahave!

62. SONY WM-F5 SPORTS WALKMAN, 1983
Nooit een sportsversie gehad, alleen een héél erg goedkope versie, maar ik herinner me er toch heel erg veel plezier van gehad te hebben. Tapes van Transvision Vamp en zo 🙂

61. MOTOROLA BRAVO NUMERIC PAGER, 1986
Nooitvanmijnleven gehad, en nooitvanzeleven zou ik er één willen. Bah.

60. ABACUS, 190 A.D.
Toen ik de eerste keer in Rusland was, ergens in de jaren 80, heb ik die dingen voor het eerst echt in gebruik gezien. On-ge-loof-lijk hoe snel de dames in de winkels daarop konden rekenen.

59. SEXTANT, 1731
Schoon materiaal. Ik moet me altijd inhouden om geen dergelijke instrumenten te kopen als ik op de oude markt rondloop of in de winkels hier in de buurt. Gelukkig kosten die dingne meestal duur genoeg dat de verleiding heel snel over gaat.

58. PANASONIC TOUGHBOOK 18, 2003
Bwoaaf… GRiD claptops, zoals Francis er verkocht in de jaren 80, dàt waren ruggedized computers! Ze mochten in de helft van de wereld niet verkocht worden van de Verenigde Staten, zó goed waren ze! Plasmaschermen, en ze werkten in de regen, en ze konden van het eerste verdiep naar beneden gesmeten worden en het overleven. Gerief.

57. MATTEL MAGIC 8-BALL, 1946
Ik heb tegenwoordig een electronische bromtol die een magic 8-ball functie heeft. Heh.

56. POLAROID POLAVISION LAND VIDEO CAMERA, 1978
Mm. Zegt me niets. We hadden thuis, zols de meeste mensen, een polaroid fotokamera staan, maar ik kan me niet herinneren dat ze veel gebruikt werd. De super 8-camera, ja, die wel.

55. SUPER SCISSORS, 1990s
Klinkt wijs. Wij hadden van die scharen met een plastieken handvat en ook zo’n vreemd profiel in doorsnede, die ook vanalles konden doorsnijden. Maar dat was in de jaren 80, niet in de jaren 90.

54. THE CAR ALARM KEY FOB, 1990s
Zegt me niets. Wij hebben geen alarm in de auto: onze voiture start niet op zonder de juiste sleutel om de computer te zeggen dat hij mag in gang schieten.

53. POWELL & LEALAND COMPOUND MICROSCOPE, 1861
Ik heb als ik klein was een microscoop gekregen, en ik was er helemaal mee over the moon. Vanalles heb ik eronder gelegd, en het enige dat er vervelend aan was, was dat het lichtje erin veel te zwak was, en de spiegel om licht binnen te brengen wel werkte, maar e rgewoon meestal te weinig licht was. Ik zou eigenlijk graag nog eens ene microscoop kopen. Digitaal, dan wel.

52. SONY CFS-5000 BOOM BOX, 1980s
Nooit zo één gehad, maar wel een draagbare muziekinstallatie die ik een hele tijd overal naartoe gezeuld heb. Zo’n groot zwart ding. Met een CD-speler, jawel.

51. IROBOT ROOMBA, 2002
Huh, een robotstofzuiger. Ik koop er één van zodra ze de trapen op en af kunnne, en stapels gerief kunnen verleggen.

50. ETCH-A-SKETCH, 1960
Yupyup. Altijd jaloers geweest op Laurence en Pierre, die zo’n ding hadden. Nooit gehad. Nuhebben de kinderen van die magnetische dingen, maar ’t is toch niet hetzelfde.

49. CASIO CASSIOPEIA E-10, 1996
Ik heb hier een iPaq staan, maar hij komt praktisch nooit meer van stal. En als ik mijn Tablet zal hebben al helemaal niet.

48. SONY DIGITAL MAVICA MVC-HD5, 1997
Bof. Zeer content van mijn Ixussen geweest, en nog altijd trouwens. En van mijn D70 natuurlijk.

47. CANADIAN SIGNAL CORPS C-58 WALKIE TALKIE, 1943
Nog zoiets dat ik altijd al gewild heb, en dat ik dan uiteindelijk gekocht heb als ik kon, en dat eigenlijk niet echt de moeite waard was. Ik heb er hier vandaag nog één tegengekomen. Ik heb ze welgeteld één keer in ’t echt willen gebruiken, tijdens een shoppingtrip om in contact te blijven met Sandra, maar dat is helaas falikant afgelopen: verzuimd te testen, en toen ik ze wou oproepen was ze al buiten bereik.

46. TEXAS INSTRUMENTS SPEAK & SPELL, 1978
Ik ken ze alleen van in ET. Wij hadden een professortje dat wiskunde aanleerde, maar niet sprak. En een electronisch kwisding. Met van die pennetjes in gaatjes steken van multple choice.

45. SILVA COMPASS, 1933
Begin jaren 80 heb ik zo’n ding gekregen van mijn grootvader toen ik bij mijn grootouders logeerde in Blankenberge. Maar ik vrees dat ik er nooit echt mee gewerkt heb. Gestapt. Gedaan. Whatever.

44. FUZZBUSTER, 1968
Ach, die dingen waar er in Playboy altijd advertenties voor stonden. Niet zeer relevant in België zeker?

43. HANDSPRING VISOR, 1999
Nah. Ik heb me lang geleden een Palm aan gekocht, die ik eigenlijk ook maar een paar maand gebruikt heb. Zeer (zéér) bperkt nuttig, die dingen.

42. H4 MARINE CHRONOMETER, 1761
Schoon instrument, maar zoals al gezegd, chronometers zijn niet echt nuttig. Niet dat een gadget nuttig moet zijn, maar ik zou niet weten hoe ik voro mezelf kan verantwoorden dat ik er ooit één nodig zou hebben. Of het zou deze moeten zijn natuurljk: een echte Harrisson. Maar ik vrees dat die, heel erg letterlijk, onbetaalbaar zijn.

41. RIM INTERACTIVE PAGER, 1996
Een Blackberry, dat zou ik misschien nog kunnen gebruiken. Maar een pager? Jongens toch.

0. FALCON DUST-OFF, EARLY 1970s
Computers worden immens rap vuil. En er is weinig dat ik zo haat als vuiligheid (jaja, lach maar, mensen die mij kennen in ’t echt: ’t is echt waar). Aangezien ik praktisch de hele dag op een computer werk, en aangezien ik droog vel heb en huid verlies gelijk een slak slijm, zitten mijn keyboards meestal binnen de kortste keren vol crud. En dan helpt daar geen busje perslucht tegen, daar zit niets anders op dan het keyboard te dismantlen, en de stukken individueel kuisen. Bah.

39. APPLE NEWTON MESSAGEPAD 120, 1994
Ik heb die dingen inderdaad altijd ook fijn gerief gevonden. En het ziet er naar uit dat ik met mijn Tablet binnenkort eindelijk en machien zal hebben dat waarmaakt wat de Newton in 94 beloofde.

38. SANDISK COMPACTFLASH CARD, 1994
Yup. Ik heb een 512 MB kaartje zitten, en ik dnek eraan om een 1Gb te zoeken. Of misschien toch maar twee 512? Dunno.

37. JVC GR-C1 CAMCORDER, 1984
Helaas helaas: ik heb een digitale videocamera, maar ik maak er geen filmpjes meer mee. En ik zou nochtans moeten, want onze kinderen zullen nooit meer doen wat ze nu doen.

36. PULSAR QUARTZ DIGITAL WATCH, 1972
Ach, de jaren 70 toen alles en iedereen quartzhorloges had. Met omtertmeest functies en muziekjes. Ik had er een dat niet veel muziekjes deed, maar wel het luidste geluid had van de hele school.

35. SCREWPULL CORKSCREW, 1979
Wij drinken eigenlijk geen wijn, maar voor de weinige keren dat we zo’n ding nodig hebben, hebben we onze klassieke kurkentrekker-met-twee-armpjes-die-naar-boven-gaan.

34. GARMIN GPSCOM 170, 1997
Yup. Zo’n ding wil ik ook. Om haarfijn te weten welke weg ik elke dag van en naar het werk volg. En niet veel meer dan dat eigenlijk, want ik ga nooit elders naartoe 🙂

33. BOSE QUIETCOMFORT HEADPHONES, 2000
Ik heb eigenlijk niet zoveel last van omgevingslawaai. Behalve van slechte muziek, of van muziek die te luid staat, of van radio die net zo stil staat dat er niets van te begrjipen is.

32. RADIOLAN BACKBONELINK AND PC CARDLINK, 1997
Mijn wireless hier in huis heeft eigenlijk nooit echt goed gewerkt. Dat lag er, vrees ik, aan dat ik met een kaartje moest werken in de portable, en dat die redelijk krakkemikkig was, en dat de portable op den duur ook zijn pluimen verloor.

31. TREK THUMBDRIVE, 1999
Yep. Op het werk hebben we nu allemaal zo’n 512 MB USB drive gekregen: een groot gemak.

De rest morgen. Of als ik weer zin heb, één van de twee.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.