Van quiz

Moraal van het verhaal: ‘t is gelijk op een examen. Nooit zomaar iets versturen zonder het eens nagelezen te hebben.

‘t Was weer van quiz bij Dominiek.

1. Xandee, de zangeres die vorig jaar de Belgische kleuren op het Eurovisiesongfestival vertegenwoordigde, is geboren op exact dezelfde datum als een Amerikaanse actrice. Deze speelde al in een aantal films mee, maar is voornamelijk bekend omwille van haar rol in een (melige?) tv-serie. Hoe heet de zangeres die de begintune van het betreffende feuilleton volzong ?

Sandy Boets, geboren 18/12/1978.
Katie Holmes, ook dan geboren.
Speelde mee in Dawson’s Creek.
Beginmelodie door Paula Cole.

2. Paul Van Himst speelde ooit in een film mee die – uiteraard – over voetbal ging. De titel van deze film is tevens de titel van een muzikale hit uit 2004. De zanger van dat liedje begon zijn muzikale carrière in een band waarvan de naam afgeleid was van een filmtitel. In 1968 maakte de regisseur van de betreffende film tevens een andere bioscoopprent, waarvan de titel jaren later ook gebruikt werd door een Britse band die er een mega-hit mee scoorde. Welke band met welk nummer ?

Film: Escape to Victory (met Sly Stallone, ha!)
Hit: Victory 2004 van P.Diddy of wat Puff Patje zijn naam tegewoordig ook is, met Notorious B.I.G., Busta Rhymes, 50 Cent, Lloyd Banks? Ik vind niet meteen een andere hit in 2004 die Victory of Escape to Victory heet.

En daar loop ik een beetje dood. Eens aan de andere kant beginnen.

Films uit 1968 waar men wel eens een titel zou kunnen uit schoeperen–2001 A Space Odyssey? Space Odyssey bestaat wel degelijk (http://www.musicoutfitter.com/store/item/654436103523/embracethegalaxy.html bijvoorbeeld), maar zat daar een megahit in?

En dan iets anders van Kubrick voor nog een groep waar een zanger een carrière zou kunnen begonnen zijn–The Shining? Clockwork Orange? I dunno. The Killing is Kubrick’s eerste film, en in 2004 heeft een groepje dat The Killing heet een plaat uitgebacht, What Is Yet To Come.

Of, eum, Barbarella is ook van 1968, en Duran Duran was de slechten daarin. Heeft één van die gasten nog iets gedaan in 2004?

Zucht. Een megahit met als naam een titel van een film. I dunno. I give up.

En ik had het kunnen weten, het was een vlaamse “hit”, van ene Daan Stuyven. En eens je dat weet is het weer gemakkelijk.

3. In 1963 scoorde de Franse chansonnieur een relatieve hit met het nummer “Dites-Moi Monsieur”. Dit nummer werd vertaald naar het Nederlands en in de jaren ’70 tot een instant Vlaamse klassieker gezongen door een Vlaamse zanger. In het achtergrondkoortje van deze heer (voor dit specifieke nummer) zong ook een jongetje mee, die later eveneens een Bekende Vlaming zou worden. Net zoals diens vrouw eigenlijk (al is die ondertussen al weer helemaal vergeten), want die vrouw beleefde haar 5 minutes of fame doordat ze ook een tijdje geregeld met haar hoofd op TV kwam. Hoe heet deze vrouw ?

Chansonnier: Jean-Claude Darnal.
Vertaling: De Vogel. Gezongen door Tim Visterin met in de achtergrond het Onze-Lieve-Vrouw-knapenkoor.

En dan weet ik het niet. Ik ken maar één BV wiens vrouw ook even op TV was, en da’s Frank Deboosere. En zijn vrouw was Hilde Simons. Maar of hij zong in het koor in Mechelen weet ik niet, en zijn prestatie een paar jaar geleden op de Droomfabriek doet mij daar op de één of andere wijze aan twijfelen.

4. In 1919 had België een eerste minister, wiens naam grote overeenkomsten vertoont met die van een Vlaams ex-minister die in opspraak kwam en op vandaag nog steeds persona non grata is in bepaalde kringen. Hij kwam niet alleen in eigen land in opspraak, maar ook bij onze noorderburen. Van welke onderneming (of hoe je het ook wilt noemen) bij deze noorderburen stond deze politicus ter discussie als directeur of manager ?

Premier 1919: Léon Delacroix.
Ex-minister: Leo Delcroix.
In opspraak als directeur-manager van de Maastricht School of Management (MSM)

5. In april 1446 overleed een Italiaans architect die – bij wijze van aardigheidje – een trucje met iets eetbaars had verzonnen. Dit trucje werd echter toegewezen aan een tijdgenoot van hem, en staat nog steeds onder die naam bekend. Deze “tijdgenoot” ontdekte in 1494 een eiland dat hij tot 1509 als stukje privé-land gebruikte. Dit eiland onderging een aantal naamsveranderingen, bestaat nu nog steeds en de huidige naam zal u ongetwijfeld niet onbekend in de oren klinken. Hoe heet het (huidige) officiële volkslied van dat land ?

Mheh. Je moet niet weten dat Brunelleschi die architect was die het ei van Columbus “uitgevonden” heeft.
Columbus “ontdekte” in 1494 Cuba en Jamaica. En zowel Cuba als Jamaica werden in 1509 pas officieel bezet door de Spanjaarden. Het Cubaanse volkslied is La Bayamesa, dat van Jamaica heet gewoon “National Anthem”, dus ik gok op La Bayamesa.

Stupid, stupid, stupid. Gewoon erover gelezen dat er in Wikipedia stond dat hij Jamaica als een familiaal bezit aanzag. Niet dat dat niet ook het geval zou kunnen geweest zijn voor Cuba, maar bon, ik heb er in ieder geval niets over gevonden. En ik was te leeg om mijn Brittanica boven te halen. Tss.

6. In 1997 werd een verdrag – dat op vandaag nog steeds met de regelmaat van de klok in het nieuws komt – getekend in een Japanse stad. Deze stad kwam ook voor in de titel van het album van een Europese muziekgroep. De twee heren die de motor van de betreffende band vormen, hadden vóór de betreffende (nog steeds succesvolle) groep, ook nog in een andere – totaal onbekende – muziekgroep samengewerkt. Wat was de naam van deze aanvankelijke samenwerking/band ?

Verdrag van Kyoto.
Op Talkie Walkie van Air staat er Alone in Kyoto, da’s zowat alles dat ik me kan inbeelden.
En daar zitten ook twee heren in, Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel. En die hadden vroeger een band, Orange.

Maar ze hebben wel dacht ik nooit een album uitgebracht met “Kyoto” in de titel.

7. Een tijdens de jaren ’20 in Argentinië geboren revolutionair, deelde zijn (échte) voornaam met een bekende Vlaamse romanschrijver. En zoals dat wel eens gebeurd met Vlaamse romanschrijvers : één van diens boeken werd verfilmd. Wie speelde de hoofdrol in deze film ? (Zorg er voor dat uw antwoord compleet is!)

Ernesto “Che” Guevara.
Romanschrijver: Ernest Claes zeker?
Van hem zijn zowel Wij heren van Zichem als Jeroom en Benzamien als De moeder en de drie soldaten als de Witte als Daar is een mens verdronken als De vulgaire geschiedenis van Charelke Drop verfilmd. De eerste twee zijn weliswaar tv-series en geen films, maar ik vermoed dat het wel over De Witte gaat zeker?
In 1934 speelde Jef Bruyninckx de hoofdrol, en in de versie van 1980 was dat Eric Clerckx.

8. Wim Opbrouck en Antje De Boeck speelden ooit samen in een film, die geënt leek op een stukje Brusselse realiteit. Sommigen beweren echter dat de betreffende blauwdruk niet in Brussel, maar in een andere Belgische stad geworteld is. Jaarlijks wordt er in de betreffende stad aan dierenmishandeling gedaan, gezopen en vindt er nog een ander volksgebruik plaats. Hoe luidt de wel heel specifieke naam van dit volksgebruik ?

Antje De Boeck en Wim Opbrouck speelden samen in Stille waters, Windkracht 10, Manneken Pis en Walhalla.
Manneken Pis, pak nu nog.

Maar dat geheel terzijde, ik kon maar op één “zeer specifiek” volksvermaak komen, en dat was de krakelingenworp. Wil het toeval toch dat ze daar ook vissen drinken zeker in Geraardsbergen? Maar wat dat te maken heeft met zuipen en Manneken Pis? No idea.

9. Een Nederlandse cabaretier – met twee dominees als ouders – komt al jaren voor zijn homosexuele geaardheid uit, en woont ook reeds geruime tijd samen met zijn vriend. Deze partner werkt bij een Nederlands mediabedrijf, dat zowel TV- als radio-uitzendingen verzorgt. Welk programma eindigt op de betreffende zender, op zondagmiddag om 12u00 ?

Seth Gaaikema’s partner Peter Biemans werkt bij RTL, dat zoals je zegt een resem radio- en tv-stations heeft. Gokje dan maar: op RTL4 eindigt op zondag om 12u Woordzoeker.

Mh. Mpf. Mja. Ik heb er alleen zijn woord voor, maar Dominiek weet me te zeggen dat die Peter Biemans bij het conglomeraat RTL4/Yorin/RTL5 enkel en alleen uitsluitend voor Yorin TV en Yorin Radio werkt. Ik kan van de man sinds 2002 geen spoort meer vinden op het internet, en nog eens volgens het internet hebben al die zenders een nieuwe programmadrecteur, maar goed, ik neem ik er Dominiek’s woord graag voor 😀

10. Jacques-Yves Cousteau bezat in zijn leven heel wat schepen, ééntje daarvan verkocht hij in 1950. Deze naam heeft allerlei betekenissen, er loopt in Homeros’ werk zelfs een godin rond met die naam. Die werd verliefd op een hoofdrolspeler uit Homeros’ oeuvre en houdt die een tijdje vast op een bepaald eiland. In de Westhoek ligt een hotelletje dat dezelfde naam als dit eiland draagt. Hoe heet de uitbaatster van dit hotel ?

Calypso werd verliefd op Odysseus. Zij woonde op Ogygia, en de bazin van Manoir Ogygia in Poperinge heet Carmen Logie.

11. “Big Bang” klinkt misschiel wel Amerikaans, maar de theorie achter dit concept zélf werd voor het eerst geopperd door een Belgische pater. Deze werd tot priester gewijd door een kardinaal die een enorm voorstander was van de leer van één bepaald filosoof. Hoe heetten de ouders van deze filosoof ?

Georges Lemaitre (interessant artikel hier trouwens 🙂 werd tot priester gewijd in 1923 door Kardinaal Mercier, die een fan van Thomas van Aquino was. Tomas’ papa was graaf Landulph van Aquino en zijn mama was gravin Theodora van Teano.

12. Sommige “onnozele voorwerpen” zorgen vaak voor de titel van een tv- of radio-programma, een film of zelfs de naam van een organisatie. Zo is er een klein, metalen muziekinstrument (vaak gebruikt in symfonieorkesten) dat zijn naam o.m. gaf aan een jeugdprogramma op de toenmalige BRT1 in de jaren ’80. Ook gaf dit instrumentje zijn naam aan een vzw dat de PC wil promoten als een educatief instrument, zowel thuis als in het lager onderwijs. In 2003 kreeg de initiatiefnemer van dit project een prijs overhandigd door een Vlaams minister die ook een dochter heeft. Hoe heet deze dochter ?

Triangel. Patrick Keysabyl van vzw Triangel kreeg op 28 maart 2003 de CST-award van ICT-inspirator van het jaar (basisonderwijs) van Freya Vanden Bossche (die toen nog schepen voor onderwijs was in Gent en pas na de verkiezingen van 18 mei 2003 minister werd). Freya’s dochter heet Ariane van den Bossche.

13. Hugo Claus droomt al jaren van de Nobelprijs voor Literatuur, een andere Belg verworf wel ooit deze prestigieuze literaire prijs. Deze leefde een tijdje in een abdij die hij zelf gerestaureerd had. In welk dorpje lag (en ligt nog steeds) deze abdij ?

Maurice Maeterlinck, alumnus van mijn oude school, woonde een tijdje in de stokoude abdij van Saint-Wandrille (of Fontenelle, ‘t zelfde). In Saint-Wandrille-Rançon.

14. De Meleagris Gallopavo heeft voor de Amerikanen op één bepaalde datum een heel bijzondere betekenis. Deze datum hangt vast aan “een bepaalde dag in de week”. Er zijn ook twee christelijke feestdagen die aan die betreffende weekdag vasthangen. Welke twee ?

Meleagris Gallopavo = kalkoen. Thanksgiving, waarop er traditioneel kalkoen gevreten wordt, valt op de vierde donderdag van november. Pinksteren valt altijd op een donderdag, en witte donderdag ook natuurlijk.

Pinksteren? Pinksteren? Huh? Ik bedoelde Hemelvaart. Ik wou zeggen Hemelvaart, en het kwam eruit als pinksteren. Pfff. Als ik het nu één keer had herlezen hé, één keer maar.

15. Michael Jackson komt de laatste tijd weer vaak genoeg met zijn bakkes op TV, maar weet iemand nog hoe de band van zijn 3 neefjes heette ? De titel van hun doorbraak-album komt ook voor in de groepsnaam van een band die ooit het Eurovisiesongfestival won. In oktober van dat (overwinnings-)jaar werd een uiterst schattige actrice geboren, die in de jaren ’90 de hoofdrol speelde in een film waar later ook een TV-serie van gemaakt werd. Welke actrice nam die hoofdrol voor haar rekening voor de TV-versie van dit Amerikaanse verhaal ?

Die drie gebroertes heetten 3T. Hun plaat was Brotherhood, de winnaars van Eurovisie waren Brotherhood of Man in 1976.
In eerste instantie en zonder verder kijken zou ik denken aan Kirsty Swanson die de originele Buffy deed, en dan Sarah Michelle Gellar voor de TV-versie, maar Swanson is geboren in 1977.
Er zullen wellicht nog wel mogelijkheden zijn, maar ik gok op Clueless met Alicia Silverstone (al is “uiterst schattig” natuurlijk een zuiver persoonlijke inschatting die ik niet noodzakelijk deel) in de film en Rachel Blanchard voor de TV-versie.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. En er is er maar één die ik zou hebben kunnen oplossen zonder iets op te zoeken. Nummer 6. Ik ben er zeker van dat het gaat over Air – Alone in Kyoto. Staat trouwens op de soundtrack van Lost in Translation, spijtig dat daar geen vraag over kwam. Via Bill Murray naar de Ghostbusters naar Sigourney Weaver naar Alien naar HR Giger. Of zo :p Goh ik zou er veel plezier aan beleven om zelf zo eens een quiz in mekaar te steken. Maar ja…kheb geen weblog. ;D

  2. 2. Was dus (Escape To) Victory –> Daan Stuyven –> Citizen Kane –> Orson Welles –> Vienna –> Ultravox met “Vienna”

    3. Yep, Frank Deboosere was ooit koorknaapje bij Tim Visterin

    8. Er is al jaren een “dispuut” tussen Brussel en Geraardsbergen. Die hebben allebei een “Manneke Pis” staan en ze beweren allebei dat het hunne het origineel (of dan toch het oudste) is. Met “dierenmishandeling en zuipen” bedoelde ik uiteraard dat er visjes in een kelk met witte wijn werden gekeild, om vervolgens te worden opgesalamanderd.

    En al de rest staat hierboven prima geanalyseerd !

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.