Optiek Het Oog bestaat twintig jaar. Ze hadden al besloten een quiz te doen, en het kwam ter sprake dat ze eigenlijk geen idee hadden hoe ze dat in elkaar zouden moeten steken, qua vragen en presentatie en zo.
Ik ben in dergelijke zaken altijd veel te enthousiast: gezegd dat ik dat eigenlijk wel kon doen eigenlijk.
En hey, een quiz maken is inderdaad wel wijs, maar het is een beetje minder wijs als ge geen idee hebt van het publiek. Ik ga ervan uit dat er bij elke quiz altijd wel een paar (semi-)professionele ploegen afkomen, en dat die dan gegarandeerd de winnaars worden. Maar aan de andere kant: dit was alleen voor klanten, en klanten van een optiek, da’s zo ongeveer alles van leeftijd en zo– met een risico op toch wel een contingent oudere mensen. Weinig risico op stapels tieners en prille twintigers, dacht ik.
Dus moest het iets worden dat niet gemakkelijk en niet te moeilijk was. En dat hopelijk een beetje leutig is, ook voor de mensen die niet zo veel antwoorden weten. En ook een beetje gemengd, dat het niet allemaal geschiedenis of aardrijkskunde Missen België is en dergelijke.
Voor zover ik zie, is het wel min of meer gelukt om een quiz te maken die niet hels moeilijk of enorm gemakkelijk was. Er waren 23 ploegen van zes man; de winnaar had 84% van de vragen juist, de laatste had 23% van de vragen juist.
Uitgezet op een histogram:
Er waren 7 ronden en twee beeldronden:
- wiskunde, met antwoorden die allemaal een cijfer van 1 tot 10 bevatten (Tien An Men-plein, Quatre Bras of Vierarmen(kruispunt), 7Up, Dries Van Noten, Number Six, Châteauneuf-du-pape, De Vijf, Luc StEENo, Dries van Acht, Two Man Sound — you get the picture)
- groenten en fruit, met antwoorden die allemaal een groente of fruit bevatten (Wortel, Peer Gynt, Helmut Kohl, …)
- kort en bondig, met antwoorden die allemaal iets van twee lettergrepen op -o bevatten (rolo, flippo, Douro, Pipo, …)
- A-Z, een beeldronde waar 26 afbeeldingen met de letter A tot Z moesten verbonden worden
- komkommers, met antwoorden die allemaal een herhaalde lettergreep bevatten (Neneh Cherry, Idi Amin Dada, Tonton Macoute, Sissi, …)
- De Pinte, met een kaart van De Pinte erbij met locaties aangeduid die telkens iets te maken hadden met de antwoorden
- muziek, met allemaal muziek
- verbanden, een beeldronde met waar telkens het verband tussen iets op één blad en iets op een ander blad moest gezocht worden (zwarte piet en Peter ‘de zwarten van Brakel’ Van Petegem, Hannibal Lecter En Eddy Merckx, allebei kannibalen, dat soort dingen)
- eten en drinken: met allemaal dingen te proeven (chips, vergeten groenten en drie afgrijselijke soorten jenever) een paar recepten te identificeren en te zeggen wat er te veel of te weinig aan was.
De moeilijkste ronde was duidelijk de muziekronde. Ik vond het nochtans niet zo ingewikkeld. Pak nu vraag 1a en 1b: Je hoort een nummer dat Lori Lieberman ergens in de jaren 1970 zong. Twee andere uitvoerder haalden er hitparades mee, een zangeres in 1973 en een groep in 1996. Wie?
Dat is toch niet zo moeilijk? En toch hadden maar 10 van de 23 Roberta Flack gevonden, en 8 van de 23 The Fugees.
Of pak vraag 4a en 4b: ik sta helemaal verbaasd dat er maar 6 ploegen waren die dit wisten: De sympathieke Zimbabweaan Afric Simone zingt Ramaya. Maar hoe kennen wij dit nummer?
Allez jong. De onsterfelijke Anja Yelles!
En het kan erger: bij vraag 3a en 3b wist iedereen het eerste antwoord, maar was er maar één ploeg die het tweede wist. Eén!
In 1987 was dit meisje veertien. Ze zong over Joe Le Taxi, een taxichauffeur die heel Parijs kent, en alle hoekjes en kantjes waar muziek te vinden is. JDe zangeres vermeldt ook twee specifieke namen: de Spaans-Amerikaanse bandleider Xavier Cugat, en een Peruviaans-Amerikaanse zangeres, die meer dan vijf octaven kon zingen. Wie is de zangeres van Joe le Taxi, en wie is de zangeres die ze vermeldt? Om het gemakkelijk te maken: het muziekfragment! Maar om het niet té gemakkelijk te maken: de schrijfwijze moet wel correct zijn.
Allez serieus. Ik had het eigenlijk zelfs goed gerekend als het fonetisch juist was, maar er was er maar één ploeg die Yma Sumac kende.
Vanessa Paradis was trouwens maar één van de twee antwoorden die iedereen wist. Het andere was dit:
Als er in het echt obusios gevonden worden, komt dit onderdeel van het landcomponent van het Belgisch leger ze opruimen. Ze zijn ook op post als er verdachte paketten gevonden worden, of als er in de zomer studenten met winterjassen rondlopen.
Ik geef het toe, de vraag was alleen maar een excuus om eerst dit magistrale stukje nog eens te kunnen tonen:
En er was mer één vraag van de 111 die geen enkele ploeg geraden had: in de ronde ‘groenten en fruit’, de naam van een jaren 1990-indieband die mee op de soundtrack van The Wolf Of Wall Street stonden met deze cover van Simon & Garfunkel.
Maar hey. ’t Was wel leutig. Enfin, voor mij toch, en blijkbaar voor de mensen ook. Het helpt natuurlijk wel dat Els en Michel van Het Oog (de optiek die twintig jaar bestaat) bijzonder sympathieke mensen zijn, en dat het allemaal uitstekend georganiseerd was. Hoera! Nog eens!
Dit was de eindstand in procent juist:
De eindstand in punten was iets anders, omdat er op ronde 1-6 jokers konden ingezet worden die de punten dan deden verdubbelen, maar de winnaars blijven wel dezelfde: die hadden niet alleen 100% voor de muziekronde (ronde 6), maar hadden daar ook nog eens hun joker op ingezet.