Charade

Deze blijft nu al jaren in mijn hoofd zitten:

Mon premier donne du plaisir sexuel à un mort.
Mon second mène une chêvre.
Mon troisième est allé à la toilette.
Mon quatrième est un ex-sovietique.
Et mon tout est un ex-comptoir Français aux Indes.

Pondichéry

  1. PON, parce que pon suce pendu (pont suspendu)
  2. DI, parce que di tire une bique (dythirambique)
  3. CHE, parce que ché chia (chéchia)
  4. RY, parce que ry vaut LI (Rivoli), li vaut NI (lit=nid), ni vaut DO (niveau d’eau), do vaut UT, et ut est Russe (utérus)

…maar nu zie ik zowaar een alternatieve versie op tinternet staan. Heh.

Zijn nummer twee (DI) is arguably beter, maar mijn nummer vier (RY) is langer en vind ik geslaagder van pointe.

Ik denk dat mijn versie ene afgeleide is, want nummer drie klinkt decidedly meer als iets dat een echte fransman van een eeuw geleden zou gezegd hebben. O ja, chéchia is een soort haardracht in de vorm van een beret die Arabieren dragen (drogen?), naar de stad van dezelfde naam waar van oudsher hoeden gemaakt werden.