Kalender gedaan, oef!

Pfff. Ik ging niet rusten voor ik die stomme kalender af had, ewel, ‘t is zover.

En kwestie van het toch een beetje proper te houden, zijn URLs van de vorm

 • /events voor de nu actuele en komende events
 • /events/2005 voor alles van 2005 (maar dat moet ik nog doen, want ik wil in de database een veldje bij maken voor de belngirjkheid, en dan zou ik daar per maand alleen de belangrijkste dingen tonen en daarna iets als “and 14 more events…”)
 • /events/2005/10 voor alle events van oktober 2005
 • /events/2005/10/29 voor alle events op 29 oktober 2005
 • individuele events hebben nu nog de vorm /events/[id], waarbij [id] gewoon een getal is, maar dat wordt van zodra ik weer tijd heb iets in de vorm /events/[jaar]/[maand]/[dag]/[slug], waarbij ik de begindatum van het even zou nemen en een arbitrair gekozen slug als die ingevuld is, of anders de eerste paar karakters, sanitized uiteraard, zoals bij veel weblogs het geval is.

Default zicht is dit:

Calendar 1

…’t is te zeggen, de twintig nu actieve en komende events. Ik moet er dringend nog belangrijkheid insteken, dat de belangrijkste events bovenaan kunenn staan (nu staat die Pilot Course die we doen in Moskou meer dan een maand helemaal bovenaan, wat niet zo interessant is).

Elk event heeft hier een titel, een datum van (eventueel ook tot), een plaats, een doelpubliek (dat ik nog een label zou moeten geven, zie ik net), en een korte omschrijving.

Idemditto voor het maandoverzicht; in de kalender rechts zijn de iets donkerder grijze dagen klikbaar (rollover geeft een achtergrondeffektje en een andere kleur en alles op het getal):

Calendar 2

Klik op een dag, en je krijgt alle evenementen op die dag te zien:

Calendar 3

Merk op: “events on”, niet zoals anders “events for”. En ook: als er maar één event is, ga je meteen naar de detailpagina, die er als volgt uitziet:

Calendar 4

Nog niet helemaal zeker of ik “News & Events” zou houden als titel dan wel dat ik de naam van het event zou gebruiken.

Merk op: in de kalender staan de dagen waarop het ding plaatsgrijpt of -greep, in een coleurken aangeduid.

Ook: als het geen zin heeft om een detailtekst te voorzien omdat er een detailpagina ergens op de site bestaat voor het event (zoals de opening vorige week bijvoorbeeld), dan wordt de “more” link op indexpagina’s vervangen door een link naar de pagina met meer uitleg (in plaats van de detailpagina in de eventkalender)

Ik heb uiteindelijk dezelfde database als het nieuws gebruikt, maar wel twee flags toegevoegd, zodat een item nieuws en/of event kan zijn. Dus dat ik de keuze heb om een aankondiging (“X zal komen”) te zetten én een event (“komst van X”), dan wel alleen een nieuwsitem (“nieuwe job te verkrijgen alhier”), dan wel alleen een event (“Europees Documentatiecentrum gesloten van…tot”), dan wel iets dat voor allebei kan dienen (“op dag X, gebeurtenis Y op plaats Z, met deelname van Q”).

Maar goed, basisversie is klaar. En al het heavy lifting is gedaan.

Nog te doen: error checking allemaal eens grondig nakijken, layout nog wat verfijnen. k zou er ook een hele ransel events moeten in pompen, maar dat zal voor een moment zijn dat ik iets meer geconcentreerd zal zijn.

Ik kan er nu voor de rest al related links insteken via de algemene related links-functie, maar daar wil ik op termijn ook een systeem van categorisatie in steken, waarmee ik bijvoorbeeld voor alle bibliotheeknieuws automatisch een related link naar de bibliotheek kan zetten.

En ook nog te doen: een RSS feed maken. Moeilijk is dat niet, en zoals de ‘ollanders plegen te zeggen, wél zo handig.

Ah ja, en ook: eens kijken naar wat er onder die kalender staat. Ik had eerst gedacht aan Today/This Week/Next Week/This Month/Next Month. Maar toen bedacht ik dat dat misschien niet zo handig is: “today” zullen, er nooit veel meer dan een paar zijn, “this week” is altijd van maandag tot zondag, dus dat heeft niet veel zin, en zowel “this month” als “next month” zijn niet noodzakelijk relevant.

En dan dacht ik aan een sidebar gelijk die die ik op het voorlopige intranet gezet had, met “next seven days: [x events]” en “next 30 days: [y events]”, maar dan moest ik iets doen met de URL’s, bijvoorbeeld /events/[dinges]-x+y, waarbij dan getoond wordt wat [dinges] zeg, met x dagen ervóór en y dagen erna, bijvoorbeeld

 • /events/+7: volgende zeven dagen vanaf vandaag
 • /events/-10+10: vandaag, tien dagen vóór vandaag, en tien dagen na vandaag
 • /events/2005/11/3+14: 3 november en de veertien dagen daarna

…maar daar had ik ook niet genoeg concentratie meer voor.

Eum, nog iets? Ik weet het niet. Morgen (straks) nog eens denken. En dan begin ik nu aan nog een newsletter die naar Thailand en Duitsland en Maleisië moet verstuurd worden.

Geschreven al luisterend naar: Johnny Cash – Johnny Cash at Madison Square Garden – As Long as the Grass Shall Grow

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Ik zou dat uurtje extra van morgennacht toch maar eens gebruiken om eens goed door te slapen. Een uurtje, moet kunnen toch?
  Hey, tip van de dag: je gaat slapen om twee uur en zet de wekker om drie uur. Eenmaal wakker zet je de wekker een uur terug en kan je nog eens een uur slapen: twee uur voor de prijs van één! Une aubaine, doen!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.