Kalender

Dàt was al weer eens lang geleden: ik ben een Event Calendar aan het maken voor het werk.

Nog altijd in de filosofie Quick & Dirty Maar Dat Er Toch Al Iets Is, want we gaan op zoek naar een zo allesomvattend mogelijk CMS.

Ik denk dat ik in mijn professionele leven zeker al tientallen van die evenementenkalenders gemaakt heb, van heel simpel tot min of meer complex, met telkens dezelfde structuur.

En dus zonet Access opengedaan, nieuwe tabel aangemaakt, begonnen met event_id en event_title, en dan een hele resem datumvelden. In het vet wat ik vroeger niet zou gedaan hebben:

  • event_startdate
  • event_starttime: om het onderscheid te kunnen maken tussen een event dat begint om middernacht (0:00:00) en een event dat begint op een bepaald uur
  • event_enddate
  • event_endtime
  • event_onlinefrom: embargodatum voor het event, ttz vanaf wanneer mag het getoond worden
  • event_onlineuntil
  • event_featuredfrom: normaal gezien verdrink je in een poel van evenementen, belangrijk of minder belangrijk door elkaar. Ik ga hier een kalender maken waar belangrijke evenementen gedurende een bepaalde periode “bovenaan” komen te staan. Vandaar deze twee velden.
  • event_featureduntil

Daarnaast een systeempje van categorieën, in het genre flickr/de.icio.us, dus met tags die op events kunnen gezet worden. En die tags niet noodzakelijk in een boomstructuur, enfin, dat zien we later wel.

En dan een simpel asp-paginaatje om de events van vandaag, deze week, deze maand, een willekeurige dag etc. te tonen.

KISS, azzet ware. Want méér hoeft het op het moment echt niet te zijn. Ja, natuurlijk, het zou fijn zijn als we dat allemaal uit een public calendar van de exchange server kunnen toveren, en ja, uiteraard, resource management in de zin van “in welke zaal gaat het door en is die wel gereserveerd/reserveerbaar” zou bijzonder handig zijn, en waarom niet? misschien zou er best wel een notie van doelpubliek in zitten, maar: het is maar voorlopig.

Ik weet helaas ook dat voorlopige oplossingen enorm de neiging hebben om defintieve oplossingen te worden, en dat wil ik bij deze ten allen prijze vermijden. En dus, zelfde verhaal als ons news-in-een-typepad-account: basic basic basic.