Double-plus ungood

Bah, degoutant:

Apple--disgusting

Ik vond het al erg genoeg dat ze Picasso, Gandhi, Jim Henson, Hitchcock en Mohammed Ali en wie was het nog recupereerden om hun boeltje verkocht te krijgen, maar dan ook nog eens cynischgaweg op recente overlijdens publiciteit maken?

Een bus te ver, mijn gedacht.

update wat context: dit hierboven stond op de homepagina van Apple, vlak nadat Rosa Parks gestorven was. Niet één haar op mijn hoofd dat ook maar éven overwogen heeft dat Apple dit echt meende, en dat dit niét iets anders was dan een cynische marketing-oefening.

Bovenaan links op het beeld staat één van de holle zinnen die Apple gebruikt om zijn hard– en software aan mensen te proberen slijten: “think different”. Microsoft heeft (had?) er ook zo één (“where do you want to go today?”), en die stak me ook tegen. Maar wat mij van die van Apple tegen de borst stuit, is dat ze weerloze (dooie of bijna-dooie) mensen gebruiken die tijdens hun leven als “rebels” gepercipieerd werden, om hun vieze marketing mee te doen.

En dat ze dat in mijn ogen op een dermate aseptische, cynische, klinisch verwerpelijke manier doen, dat ik er kiekenvel van krijg als ik er maar aan denk.

Maar goed. Ik zal wel een alleenstaand geval zijn. De enige mens op aarde die er aanstoot aan neemt dat ze dooie Jim Henson voor hun computerkar slepen. De enige mens ter wereld die denkt dat wat Apple doet, precies het tegenovergestelde is van “Think Different”.

Mbeh. Ik ben niet zo gewonnen voor die Steve Jobs.

Geschreven al luisterend naar: Klaus Nomi – Simple Man – Just One Look

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Ondanks zelf maccer te zijn zit hiervolgens mij ook een reukje aan. De burgerrechtenbeweging is niet hetzelfde als het verkopen van electronica met een winstoogmerk.

  En heeft de dame in kwestie hier ooit haar toestemming voor kunnen geven?

 2. Jongens toch. Lijkenpikkerij … al die grote woorden. Apple gebruikte dit beeld al jaren geleden tijdens de Think Different campagne. En dus zal mevrouw Parks daar zeker wel haar toestemming voor gegeven hebben. En trouwens, toen Jimmy Carter in 2002 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, stond hij met een paar prachtige foto’s ook op de homepage van Apple. En uren na de tsunami ramp stond er op apple.com al een oproep om de slachtoffers te helpen en werd er via iTunes geld ingezameld. En daar zaagden jullie toen toch ook niet over? Ok, ok, allemaal PR, ik weet het, al denk ik niet dat ze er een iPod of Mac meer door verkopen. En, hebben we niets anders om ons druk over te maken?

 3. Jongens toch. Lijkenpikkerij … al die grote woorden. Apple gebruikte dit beeld al jaren geleden tijdens de Think Different campagne. En dus zal mevrouw Parks daar zeker wel haar toestemming voor gegeven hebben. En trouwens, toen Jimmy Carter in 2002 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, stond hij met een paar prachtige foto’s ook op de homepage van Apple. En uren na de tsunami ramp stond er op apple.com al een oproep om de slachtoffers te helpen en werd er via iTunes geld ingezameld. En daar zaagden jullie toen toch ook niet over? Ok, ok, allemaal PR, ik weet het, al denk ik niet dat ze er een iPod of Mac meer door verkopen. En, hebben we niets anders om ons druk over te maken?

 4. Bof.
  Hij staat denk ik, alleen op de apple.com-website, dus vooral gericht op de Amerikanen, die wel wat meer gewoon zijn.
  En aangezien het ethische aspect per definitie cultuurgebonden is, kan ik -behorend tot een andere cultuur- daar eigenlijk geen uitspraak over doen.
  Afgezien daarvan is de actie toch wel effectief : de meeste computergebruikers moeten, om naar een niet-windows-platform over te stappen, een omslag in hun denken maken, nl. dat het concept “computer” niet automatisch gelijkgesteld moet worden met Windows, dat er naast Windows nog een evenwaardig alternatief bestaat. Ik vind met andere woorden die slogan “Think Different” helemaal niet zo hol. En het beeld van Rosa Parks illustreert dat treffend.

 5. Ha, zodus: koop een Mac of een i-Pod en dan ben je ineens de geniale non-mainstream persoon.
  Think Better. Zoals ik ergens las:
  “Hey Apple, you’re just a computer company. You make internet-enabled toasters. You didn’t develop the theory of relativity. You didn’t personify peace. You didn’t stand up against oppression and launch the U.S. civil rights movement. You didn’t even fight off Microsoft for very long.”
  Wat zegt Apple eigenlijk? “Koop onze producten en je bent anders dan de massa, het klootjesvolk, beter.” En de massa trapt erin, met ogen wijdopen.
  “Join with the masses and “Think Different”.
  That is, just stop thinking altogether!”

 6. Voilà, en in die zin is de advertentie effectief : ze brengt in één beeld wat Apple wil zeggen : “Koop onze producten en je bent anders dan de massa, het klootjesvolk, beter.”

  [Overigens -aangezien ik toch niet kan weerstaan aan de troll: “You didn’t even fight off Microsoft for very long” is een mooie one-liner, maar intussen heeft Microsoft toch maar mooi de GUI, die Apple sinds 1984 heeft gecommercialiseerd, overgenomen (in licht gewijzigde vorm). Hoe Windows er nu uitziet is dus in belangrijke mate bepaald door de designers van Apple.
  Wat niet noodzakelijk positief is, er zijn andere manieren om met een computer te werken, wellicht productiever, dan het desktop-concept.
  Vgl. bijvoorbeeld de grafische interface van de Palm. Of vertel mij waarom we standaard maar één muis/aanwijzer hebben, terwijl in bepaalde applicaties een tweede muis best handig zou zijn.]

 7. Over wat hebben we het nu? Apple haalt nog slecht sporadisch de “Think Different”-slogan uit de kast. Naar wat ik hier lees moet een bedrijf zich blijkbaar beperken tot het Dell-gewijs verzetten van dozen. De homepage van http://www.apple.com is één van de duurste advertentieruimtes ter wereld. Als Apple, net op het moment dat het een karrenvracht nieuwe producten op de wereld loslaat, die ruimte wil gebruiken om dagenlang hulde te brengen aan een Amerikaanse burgerrechtenactiviste (het land kan het godverdomme nog altijd gebruiken!) of geld wil inzamelen voor een goed doel (nogmaals: ik hoorde jullie toen niet zagen!), dan kan een normaal mens daar niks op tegen hebben. Apple mag er dan al een iPod of iMac meer door verkopen (ook nogmaals: i doubt it), het is hen gegund. Maar niet hier, oh neen. Think different, indeed. Oud? (té) Cynisch?Absoluut!

 8. Pingback: Crowley’s Blog
Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.