De gelegenheid maakt de man

Daarnet op het nieuws: jongen in levensgevaar met zware interne brandwonden nadat hij ammoniak drinkt.

De jongen had een halve liter Spa blauw gekocht in een buurtwinkel. Niemand begrijpt hoe dat kind niet rook dat het om ammoniak ging.

De winkelier is er zeker van dat het flesje nog dicht was en nooit open geweest. Niemand weet waar die ammoniak vandaan komt, Spa zegt dat nergens in het productieproces ammoniak gebruikt wordt. Een tweede flesje van hetzelfde lot is teruggevonden, maar dat bevatte alleen water.

Ik ben niet verbaasd.

Meer nog: ik vraag me af waarom dit niet veel vaker voorkomt. Ik blijf het verbazend vinden dat er niet veel meer random acts of terrorism zijn, gezien dat zó eenvoudig is.

Voorbeelden? Loop rond in een verlaten straat. Haal een scherpe schroevendraaier boven. Kras alle auto’s van het ene eind tot het andere eind van de straat de vernieling in.

Loop ‘s nachts rond in de stad met een zware kniptang. Verniel gemakkelijk dertig fietsen op een uur tijd. Ditto met een goeie cutter: snij tientallen banden door, bijvoorbeeld om vier uur ‘s nachts aan de dampoort.

Vergruizel glas in een vijzel. Dump het resultaat in de salad bar.

Vat post op een brug over de autostrade met een aantal betonblokken. Smijt die betonblokken op voorbijrijdende auto’s.

Neem een spuit met vergif, ga naar het eerste het beste grootwarenhuis, spuit er appelsienen en tomaten mee in.

Neem een flesje Spa blauw, prik met een spuit bovenaan in de hals, zuig het flesje half leeg, en vul het dan weer met een kleurloos, reukloos en smaakloos gif.

Allemaal min of meer eenvoudig te doen, en mits enige voorzorgen, redelijk ontraceerbaar.

Als het niet geeft hoe traceerbaar het is—als het om psychopaten zou gaan pakweg—is het nog gemakkelijker.

Neem een dikke 4×4, wacht tot er ergens een groep kleuters op weg naar de zwemles ergens oversteekt, maai ze allemaal neer.

Duw een man of twee onder de trein als die aankomt in het station.

Neem een ijspik mee naar een concert en begin random mensen neer te steken tijdens een pogo– of headbangachtig nummer.

Neem fles bijtend zuur mee naar het zwembad, giet ze over het muurtje van een kleedkot.

Geraak aan een machinegeweer, ga naar de kassa’s van een druk grootwarenhuis. Begin te schieten.

Voor mensen in een min of meer verantwoordelijke positie die niet inzitten met gepakt worden of niet, is het nóg gemakkelijker.

Apothekers: maak giftige bereidingen. Koks: maak gistig voedsel. Verplegers: geef verkeerde medicijnen aan al wie je tegenkomt in het hospitaal.

Onderhoudspersoneel in een pretpark: saboteer de molens. Onderhoudspersoneel van een liftonderhoudsfirma: saboteer de liften.

Garagisten: vijs het motorblok los. Zaag het chassis  bijna volledig door, zodat het in stukken valt van zodra de auto te snel rijdt. Doe iets met de remmen. Of de stuurkolom.

Als het niet geeft of de “auteur” leeft of niet—pakweg in het geval dat het om zelfmoordterrorismen gaat—zijn de mogelijkheden schier eindeloos.

Nee, ik begrijp niet hoe er zo weinig vreselijke zaken gebeuren.

update: ’t was een poging tot zelfmoord begod, dat van die ammoniak.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Hm, na hoofdpijn en geel slijm komen er nu ook nog waanvoorstellingen bij? Ik vrees dat je stilaan in een terminale fase komt. It was fun while it lasted, though 🙂

 2. De ‘Federal Computer Crime Unit’ van de Gerechtelijke Politie heeft dit weblog al toegevoegd aan z’n RSS-lijst met suspicious bloggers. Not.

 3. waarom dat niet vaker gebeurt:

  Waarom zou je? terrorisme is pas fun als je kan laten weten waarom je ’t doet.
  En je wordt er moe van, en loopt het risico gepakt te worden…
  Dan kan je beter op een voetbalmatch wat politie gaan treiteren of zo.

 4. is daar iemand een beetje pissig?
  Hoewel ik moet toegeven dat inrijden op een groep mensen (daarom niet per sé kleuters, of toch,…) wel heel wat ophef zou maken. Zelfs met een kleine voiture als een Ford Fiësta…

 5. Aha! Is DOVO niet moeten uitrukken aan station Dampoort gisteren? Wie gebruikt station Dampoort bijna dagelijks? Wie was er ziek gisteren en zogezegd thuisgebleven? Pipi in het potteken, jaja! Verwacht je maar aan een convocatie!
  (En, neen ik begrijp ook niet waarom die jongen dat niet meteen geroken heeft. Ammoniak heeft zo een sterke, vieze geur… Raar ??)

 6. ik verbaas me vaak ook over hoe weinig er aan echte ellende gebeurt als je bedenkt hoe makkelijk je idd een hoop ellende zou kunnen trappen… er hoeft er maar een op de 16 miljoen zoiets te doen per dag, en er is elke dag een ramp (bij jullie in belgië 1 op 10 miljoen natuurlijk) – toch haalt het altijd nog het nieuws als er iemand blokken op de snelweg gooit.

  overigens heb ik zelf als 11jarige een slok genomen van een flesje chocolademelk v.e. goedkoop merk en ik word nog misselijk als ik eraan denk. er zat een of ander schoonmaakmiddel door. foutje in de fabriek….

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.