De Wet Van…

Er was al een tijdje de Wet van Robb—Robb’s Law—die geparafraseerd zegt

zet je website nooit op een URL die je niet zelf controleert

De allereerste iteratie van deze website stond op http://blogs.salon.com/001236, en de reden dat ik van daar naar http://blog.zog.org verhuisde, is enerzijds omdat toen Radio Userland enorm traag was en meer plat lag dan niet, maar ook en vooral omdat ik er me ongemakkelijk bij voelde een website uit te bouwen op een adres dat van iemand anders was, en dat op elk ogenblik kon ophouden te bestaan.

Toen ik ermee stopte bij Salon was het hoegenaamd niet uitgesloten dat ze binnen een paar maand zouden ophouden te bestaan; blijkbaar hebben ze het langer uitgehouden en staat mijn oude site er nog altijd te blinken (minus de style sheet, die ironisch genoeg op een domein en een server stond die ik wel volledig controleerde, maar die mijn vorige werkgever uitgewist heeft, maar goed, het is het principe dat telt).

Ik heb na Salon een tijd een website gehad bij TypePad, tot het daar echt niet meer te doen van traagheid werd en het bij wijze van spreken vaker plat lag dan niet, en dan ben ik naar Dreamhost verhuisd.

Goedkoop, veel functionaliteit, vriendelijke mensen, hoezee.

Wat kan een mens méér willen? Wel: support. De responstijd voor support bij Dreamhost is beneden alle peil. Soms is het binnen tien minuten of een uur voor de meest onbenllige zaken, maar vaker is het rond de 24 uur.

Jawel: een volledige dag.

En het ziet er naar uit dat het vandaag weer van dattum zal zijn. Ik kijk op dit eigenste ogenblik al meer dan twaalf uur op dit:

Unavailable

Een bad_http_conf, gevreesd en gehaat door Dreamhost-klanten. De foutboodschap zegt niet meer en niet minder dan dat httpd.conf corrupt is. Die httpd.conf is de configuratiefile van Apache, de webserver waarop de site(s) draaien, en aangezien de eigenaars van de sites dat bestand niet zelf kunnen editeren maar altijd langs het control panel van Dreamhost zelf moeten passeren, is het altijd de schuld van Dreamhost zelf als het mis loopt.

Negen kansen op tien geraakt het probleem vanzelf opgelost de volgende keer dat die httpd.conf weer programmatisch aangepast wordt—iets dat je zelf kan forceren door de settings te editeren en zonder iets te wijzigen op te slaan—maar dan blijft nog die ene keer op tien over dat het wel ernstig is.

Voor zover ik weet, is het zelfs dàn nog niet erg en volstaat een eenvoudige stop/start van de http-server, maar dat is dan wel iets dat ze bij de support van Dreamhost moeten doen, en dat ze via de geijkte supportmiddelen moeten verteld worden.

En dan krijg je dus dit:

Site-plat

Geen antwoord, uren en uren aan een stuk. Om een aneurisme van te kweken.

En dus: ik weet niet of er ergens als een wet over bestaat, maar als dat niet het geval is, zou er wel één moeten zijn.

zet nooit een voor u belangrijke site op een server bij een firma waar in noodgevallen niet binnen een redelijke termijn met een echte mens kan gesproken worden

Mijn probleem hier is met één commando in Linux opgelost. Eén lijntje. En toch riskeert het nu een dag te durenheeft het nu meer dan een volle dag geduurd eer het in orde was.

dreamhostkapot

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Ik zit zelf bij Mediatemple, eigenlijk een rechtstreekse concurrent van Dreamhost. Hosten in België is uitgesloten aangezien er nergens 5GB aangeboden wordt tegen een redelijke prijs.

    De site op zich valt mee van snelheid, maar het control panel en bv. phpmyadmin zijn erbarmelijk traag. Om een of andere reden kan ik vaak tijdens de middag (Belgische tijd) niet inloggen op het control panel omdat ze dan een aantal chrontasks runnen. Waarschijnlijk ’s nachts, California time, maar hier dus wel pal in de middag!

    Erg tevreden ben ik niet van Mediatemple, maar je krijgt veel webspace. De support is relatief snel (als je tenminste in het control panel geraakt, anders geen support) en veel opties zoals alternate domains etc.

    Al mijn andere kleinere sites host ik bij Combell. Hun support is uit de duizenden. Als je weinig webspace nodig hebt, is Combell het antwoord. Hun control panel werkt niet altijd, maar dan grijp je naar de telefoon of stuur je een mailtje en er wordt zeer snel gereageerd.

    De pérfecte host (goedkoop & goede support) bestaat niet vrees ik…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.