Google de weg kwijt

Maar jongens toch. Google heeft deze keer echt wel een rot ei gelegd.

Ze hebben RSS toegevoegd aan GMail.

Ho! Fantastisch nieuws! hoor ik er al zeggen: één interface waarmee ik mail en weblogs kan lezen! Handig! Misschien integreren ze het wel met Google Blog Search! En gieten ze er de zo geroemde Google Genieën-R-Us-saus over! Webtweepuntnul! Hector! Of Ajax! Of in ieder geval zo’n tiep uit de buurt van Troje!

Nee dus, niet echt. Echt niet, zelfs. Details staan bij Google zelf, maar het komt hierop neer:

Gmailwebclips

…dat lichtblauw dingetje boven de rest van de interface, juist.

“RSS” of “feeds” zijn te moeilijk voor de gemiddelde gebruiker, denkt Google blijkbaar, dus heet het “Web Clips”. Hun goed recht natuurlijk, maar als we zo gaan beginnen, zouden we nu geen CD’s en DVD’s hebben maar misschien wel muziek– en veelzijdige schijfjes. En geen radar maar straalzieners of zo. Maar goed.

Eén lijntje en dat is alles? Yep, dat is het. Hoe kun je daarmee weblogs lezen? Kort antwoord: niet.

Clips of your favorite RSS and Atom feeds are displayed randomly

Yep: één clipje tegelijkertijd, en je kunt met de pijltjes een nieuw clipje laten zien in dat ene lijntje als het clipje u niet interesseert. Let wel: een random nieuw clipje. Chronologisch? Naah, da’s zo webéénpuntnul. Dit is met ajax gedaan, vééél beter dan een lijst of zo!

Tot zover “web clips” als vereenvoudigende term trouwens—nu zijn ze niet te beroerd om het het plots over clips van RSS en Atom feeds te hebben. Waarom? Aha, dat staat erboven:

Web Clips shows you news headlines, Gmail tips, blogs, any RSS and Atom feed, relevant sponsored links, and more — right at the top of your inbox and messages.

Inderdaad. Goed gelezen. Nieuws, weblogs, feeds: door uzelve gekozen. Enfin vermoed ik toch, of toch minstens gedeeltelijk. Maar daarnaast ook tips, relevant sponsored links en “more”.

Wàt? Jezus Christus Google, zèg dan gewoon dat de reclameboodschappen in de mail-leesschermen niet genoeg opbrachten, en dat op deze manier vanaf nu ook “right at the top of your inbox and messages” reclame komt!

Fijn in cauda venenumpje trouwens—het uitlegje van hierboven over feeds eindigt zo:

Clips of your favorite RSS and Atom feeds are displayed randomly and aren’t targeted to the contents of your mail.

Compare and contrast:

Web Clips shows you news headlines, Gmail tips, blogs, any RSS and Atom feed, relevant sponsored links, and more

Dus mijn eigen feeds worden random getoond en zijn niet relevant voor wat ik nu aan het bekijken ben, maar als er reclame staat, dan is die wél gekoppeld aan wat ik aan het lezen ben.

Schurken.

googleboos

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. ik zie het niet in mijn gmail… oh, wacht, ik heb ‘m in het nederlands denk ik *checkt even* ja, idd.

    maar zeer stupide is het wel, dat soort rotzooi zet ik overal met graagte uit (ben dan ook dolblij met firefox’s Adblock extensie!)

    evengoed mogen we gmail dankbaar blijven want nu hebben we bij yahoo ook een gieg gekregen. verder blijf ik yahoomail veel en veel handiger te gebruiken en duidelijker vinden dan gmail. in gmail kun je niet eens berichtjes in een nieuwe tab openen…? het enige wat yahoo helaas niet kan is automatisch doorsturen.
    maar gelukkig gebruik ik vooral yahoo – mijn gmail post wordt daar automatisch heen doorgestuurd!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.