Opgewarmde kost

Kijk, met alle respect voor wie daar mee bezig is, maar ik word een beetje lastig van al die weblogs die de inhoud van andere weblogs copy-pasten, maar dan een hele tijd (in internettermen) later.

Echokamers. Kijk eens wat ik nù gevonden heb!

En dan de reacties. Amai die gast heeft echt wel de vinger op de pols van het internet!

Nee: die gast / dame heeft teveel tijd, en komt dàgen later te weten via-via wat elke mens die écht zijn vinger op de pols van [tussen twee luchtaanhalingstekens] tinternet heeft, al lang wist.

Via de geëigende kanalen. BoingBoing. Fark. Digg. Google News. Waxy. Del.icio.us. Slashdot. En dergelijke, en dies meer, en zoverder.

Ach, ik weet eigenlijk niet waarom ik daar zo ambetant over loop. Misschien moet ik er zelf maar aan beginnen. Voor elke link die ik zie waarvan ik hem nog geen twintig keer op De Vlaamse Blogosfeer heb zie staan, een entry schrijven.

Dan kan ik bijvoorbeeld beginnen met dingen als Flickeur “uit de doeken te doen”. Het concept mash-ups uitleggen. Duidelijk maken wat een API is. Anderhalf A4–tje volpennen met nonsens die iedereen al lang weet.

En zal ik dan iets schrijven over hoe RSS feeds werken? En dan iets over die nieuwerwetse cee ess ess techniek? En die vreemde haa tee emm ell die achter elke webpagina zit? En dan naar de basis gaan—hoe zwengel ik mijn kompjoedder in gang?

En dàn als de grote opvoeder des volks binnengehaald worden, en als media-expert. Specialist ter zake, ik.

Een goed plan, wat?

Geschreven al luisterend naar: Palast Orchester mit seinem Sänger Max Raabe – Krokodile und andere Hausfreunde – Avalon

17 reacties op “Opgewarmde kost”

 1. Ik begrijp je ergernis. Toch denk ik dat er nog een enorm potentieel bestaat voor goede ‘tutorials’. Zo’n blogpost die voor de elvendertigste keer hetzelfde concept opdiept, kan bij mij op veel begrip rekenen als er meerwaarde zit in een heldere uitleg voor niet-techneuten.

  Mijn zusje heeft gisteren een Blogger-account geopend. Zou je geloven dat er voor zoiets eenvoudigs als het opzetten van een Blogspot-account nog enorm veel uit te leggen valt? Als ik meer tijd zou hebben, ik zou eens een blogpost schrijven over “Blogspot voor Dummies”.

  Bloggers schrijven niet alleen voor medebloggers, geeks, nerd en techneuten, you know.

 2. Ja Michel! Doen! Ik had nog geeneens gehoord van flickeur of mash-ups, en ik zou je best wel eens het API-concept willen horen uitleggen…

  Ach, als ze ‘t om te stoefen doen kan ik je wel begrijpen, maar er zullen er ook wel bij zijn die het gewoon graag eens op hun blog uitleggen, als alternatief voor een link naar een plaats waar het allemaal al beter is uitgelegd, maar niet volledig volgens hun goesting, of in een andere context…

  Ik ben van plan binnenkort nog eens verder terug in de tijd te gaan, en flickr zelve uit te leggen 😛

 3. Allez ju, ik hoor het al: een gat in de markt voor “X voor dummies”, maar dan niet voor dummies, maar voor mensen die het gewoon niet weten.

  Zonder pretentie geschreven, zonder de mensen als kleine kinderen te behandelen, niet betuttelend, met enige zin voor humor en zelfrelativatie. Een gat in de markt.

 4. Ik volg Luc, en wil nog verder gaan.
  – de mensen en de schrijfsels die je overbodig vindt, nemen geen “plaats” in op het web, dus ze storen je niet, tenzij je er expliciet langsgaat om je te kunnen ergeren 🙂
  – (tegenargument zou kunnen zijn dat ze in je search results opduiken – maar mits enige oefening door jou en inspanningen van search engines moet het mogelijk zijn jou een op maat gesneden search service op jouw niveau te bezorgen (beter formuleren queries, “social search”, “authorityrank”, enz… enz…)

  – wat jij overbodig vindt is dat niet voor anderen
  – elke “herverpakker” heeft een filterfunctie voor zijn lezers – die niet de tijd of het specialisme hebben om de originele bronnen te volgen (voor zover er originele bronnen zijn, heel veel ideeën krijgen langzaam vorm in de loop van het continu onderling blog-getetter)
  – of die 1, 2, 10, 200 of 2000 lezers van de herverpakker de moeite waard zijn die de herverpakker in zijn werk steekt, dat moet hij of zij zelf beoordelen….

  BTW: ik heb het “hoe” noch het “waarom” van die Flickeur nooit goed begrepen, dus ik zal heel blij zijn met je uitleg 🙂

 5. Ja, wel, kijk, ‘t kan mij allemaal niet schelen.

  Ik vind veel van die mensen vervelende aanstellers. En dat is mijn persoonlijke opinie. Nè.

  Het is me ook niet zozeer om het herposten te doen, maar wel om het doen alsof de zon uit hun achterwerk schijnt. Alsof het warm water én het wiel ter plaatse heruitgevonden worden. En om een lezerspubliek dat van niet beter weet en voor de gek gehouden wordt.

  Een voorbeeld zou zijn iemand die in het lang en het breed, met screen shots en filmpjes erbij, uitlegt dat hij ontdekt heeft, tot lering en vermaak van zijn lezers, dat er ook zoiets bestaat als een functie waarbij tekst (of beeld!) als het ware “gecopieerd” kan worden van de ene plaats en “geplakt” worden op een andere. En, meer nog, dat ook een soort “knippen” mogelijk, waarbij die dingen dan als het ware “verplaatst” worden.

  En dat daar dan een hele schare mensen luid roepen van “o dank u voor deze hemelse manna van kennis grote goeroe!”

  Enfin ja, ‘t is iets persoonlijks vrees ik.

 6. Als die mensen “dank u, goeroe” roepen, dan wijst dat er toch op dat ze tot dan toe van niets beter wisten? En dan heeft die ‘aansteller’ hen wel degelijk iets nieuws geleerd. De aanstellerij bestaat dan vooral in jouw perceptie.

  Maar jouw houding is wellicht een beetje typerend voor de intellectueel die kakt op domme of onwetende mensen, die minachting heeft voor de typische VTM-kijker, en die vindt dat iedereen die iets mee te delen heeft, dat moet doen “zonder pretentie”. Naar goede Vlaemsche gewoonte: het boerke moet, als het iets mede te delen heeft, eerst zijn klak afdoen, nederig naar de grond kijken, en dan liefst in een zo informeel mogelijk taaltje zijn zegje doen!

  Uit reactie daartegen vind ik het altijd weer een verademing als Mark Eyskens, neus in de lucht en met een air alsof hij inderdaad zelf het warm water heeft uitgevonden, op TV één of andere trivialiteit komt verkondigen. Héérlijk. Die lichaamstaal, die achteloze pretentie van je-ne-sais-quoi! Een noodzakelijk antigif tegen de steek-je-hoofd-niet-uit-boven-het-maaiveld mentaliteit.

Reacties zijn gesloten.