Leve België!

Ik had een tijd geleden al Brussel Frans een eind naar vóór op onze afstandsbediening gezet, te weten op nummers 8 en 9, net na BBC2.

Maar het is maar bij dode letter gebleven: ik kijk er nog altijd veel te weinig naar.

Wat zeg ik, “te weinig”? Eigenlijk: helemaal niet. Waarom? Tja, geen idee. Het televisienieuws valt samen met andere nieuwsen, ik weet niet welke programma’s er zijn, laat staan welke programma’s goed zijn.

Ik volg een paar franstalige weblogs bij wijze van compensatie. En daar is er vandaag, naar aanleiding van een post bij Luc Van Braekel, eentje bijgekomen: La Presse et son Web, het weblog van Renaud Hermal, journalist en webmaster van dhnet en lalibre.

Zijn er nog goeie? Ergens?

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Volkomen gelijki De Vlamingen zullen toch eens ‘iets’ moeten toegeven; en ‘geef toe’: wie waren voor 50 jaar de royalisten: de Vlamingen; en de federalisten of de voorstanders van een splitsing: de Walen. Misschien zullen binnen een kleine 50 jaar(als het zo lang duurt!?) onze kinderen en kleinkinderen opnieuw moeten gaan bedelen om werk in Wallonië, dat ons ‘Vlamingen’ nu reeds aan het achterhalen door de ‘Waalse’ jongeren (studenten): talenkennis, polyvalener dan de Vlamingen, flexibeler dan de zogezegde Vlaamse globetrotters, e.a. … .

 2. Geachten,

  Iedereen heeft vrijheid van denken omtrent deze versmelting van 3 gewesten en een gemeenschap. Het minste wat wij met dit project willen realiseren is dat wij als 4 afzonderlijke entiteiten kunnen streven naar een betere samenwerking tussen de overheden, evenwichtiger zonder gewestgrenzen en zonder verdeeldheid opnieuw naar elkaar toegroeien.

  Huidige toestand,
  België is een federale staat, samengesteld uit de gewesten en gemeenschappen.
  België word momenteel gestuurd door zes regeringen, een federale, een Vlaamse, een Waalse, een Brusselse, een Duitstalige en een regering voor de Franse gemeenschap.
  Een kaakslag voor het federale systeem is dat de regionale regeringen niet langer symmetrisch lopen met die van de federale bestuursploeg. Een politiek immobilisme versterkt een constitutionele verlamming voor de federale staat tot gevolg. Dit systeem is goed op weg naar een confederale staat waar deelgebieden boven de federale regering beslissen wat zij samen nog willen ondernemen. Waar is de solidariteit onder de Belgische bevolking gebleven? Is het waarheid dat de toenemende macht van politieke partijen verantwoordelijk met gedrevenheid een verscheuring van een kleine natie willen bewerkstelligen?

  Mijn persoonlijke reden tot actie,
  Een jaar geleden was ik met vrouw en dochterlief naar Spanje. Tijdens onze terugreis was er op de Franse nationale zender een debat aan de gang betreffende België en de toenadering van Wallonië tot Frankrijk. De debatterende Franse politici mochten hun visie weergeven over de twee toekomstige Franstalige gewesten. Brussel als Europese hoofdstad was hun trofee, maar wat moesten zij met Wallonië?
  Hun idee was om het separatisme in het Waalse en Brusselse gewest evenals het separatisme aan Vlaamse zijde fel aan te wakkeren met als doelstelling de splitsing van België. Op deze manier zou Frankrijk de Europese hoofdstad Brussel als financieel centrum van het land kunnen claimen en tja hun idee was Wallonië koloniseren met al het uitschot uit hun voorsteden. Magnifiek idee riep de presentatrice, we beginnen alvast met een affiche-campagne “Libérer Brussel”. Ik stond perplex, moest even met de auto aan de kant. De uitzending van dit debat had mij diep getroffen. Dit mag alvast NIET gebeuren.
  Als wij de huidige politieke impasse in dit land evalueren vandaag met haar 100 jaar oude communautaire discussies over de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië betreffende transfergelden, dan staat een confederaal systeem aan de voordeur van België. Vlaanderen overleeft niet in een confederatie met als gevolg dat wij opnieuw de armen openen voor een verenigd koninkrijk der Nederlandstaligen.

  Tegenreactie,”Versmelting 4 gewesten”

  Laat ons beginnen met 4 entiteiten samen tegen alle vormen van geweld te zijn, een statement die onze gewesten en gemeenschappen op gelijk niveau brengen zonder communautaire discusies. 4 gewesthanden (3 en een duitstalige gemeenschap), worden door kunstenaars ontworpen en omgezet in chocolade. De doelstelling van deze 4 chocoladehanden betreft het samenbrengen van de chocoladen handen te hoofdstad Brussel om te versmelten tot een éénheid tegen alle vormen van geweld.
  De 4 kunstenaars van de 4 entiteiten ontwerpen een Belgisch symbool tegen alle vormen van geweld, maken een mal van het nieuw symbool en plaatsen die onder de versmelting van de gewesthanden teneinde de kracht van de 4 versmolten entiteiten op te vangen en te bundelen in een krachtig Belgisch symbool. Met dit statement gaan wij België niet veranderen maar elke kleine stap tot verbondenheid is een grote stap tegen verdeeldheid. Laat dit alvast een positief voorbeeldsignaal zijn in de goede richting voor België als toekomstig voorzitter van de Europese unie.

  In dit belangrijk initiatief die van iedereen is om dat het iedereen aanbelangt te leven in een geweldloze samenleving, hoop ik toch zo veel mogelijk Belgen achter dit initiatief te scharen om het opkomende separatisme de kop in te drukken.

  De peters, meters en Ambassadeurs zijn volledig vrij in samenwerking, zonder enige vorm van verplichting. Het enige dat ik hen vraag is dat wij allen samen een goede communicatie uitbouwen zodoende het welslagen van het initiatief in belang van ons land en de bevolking te bekomen.
  De financiële bijdrage voor het maken van de chocoladen handen en de realisatie van het eigenlijke doel, “het proces van versmelting” is in dit initiatief bijzonder klein voor een geëngageerd Belgisch chocoladebedrijf dat streeft net als wij voor het behoud van ons land.

  Bij deze nog mijn mededeling dat de gipsen hand van Vlaanderen tegen het Belgisch voorzitterschap van volgend jaar zal worden herbewerkt met de Belgische driekleur in synergie met het symbool van de Europese unie.

  In bijlage een foto van de gipsen hand van Vlaanderen tegen alle vormen van geweld. (foto’s van de chocoladehand ter beschikking)

  Met vriendelijke groeten Enca Caen,
  Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.