Statistieken

Hm. Tiens. Aardig.

Met een béétje geluk heb ik het gevonden wat de problemen geeft op mijn weblog, met vertragingen en alles.

Ik was tijdens de middagpauze al in uiterste nood aan gaan kloppen bij fijne ex-collega David van het onvolprezen Data Matters om te zien of hij (tegen betaling, ‘t zal wel zijn! steun de kleine zelfstandigen hé meneer!) eventjes deze site een week of zo op een andere server zou kunnen zetten, en daar dan al zijn kennis-ter-zake zou kunnen op botvieren.

Natuurlijk kunnen zij dat (onvolprezen, had ik dat al gezegd?), maar de logische vraag terug: de kostprijs hangt uiteraard af van hoeveel schijfruimten en hoeveel bandbreedte ik opsoepeer.

Diskruimte is snel gedaan en maar een du -k ver weg: zo’n 300 megabyte waarvan misschien wel de helft reservekopieën en andere nonsens. Nonsens zoals een volledige statische kopie via wget afgehaald om standby te hebben mocht het niet gelukt zijn met de verhuis van Typepad naar WordPress 1.5, een volledige kopie van de WordPress 1.5–site toen ik de upgrade deed naar WordPress 2, database-backups, dat soort dingen.

Bandbreedte: geen flauw idee. Ik kijk mijn statistieken al làng niet meer na. Bandbreedte was geen probleem toen ik bij Typepad zat, en nu ik bij Dreamhost zit, is het al helemaal geen probleem—een terabyte per maand, daar geraak ik nog lang niet aan, mijn gedacht. Snel eens die stats bekijken, dacht ik dus, maar nee: ik heb er gewoon geen draaien! Zelfs het standaard door Dreamhost geïnstalleerde één-keer-per-dag-quick-and-dirty-gratis-pakketje had ik uitgeschakeld om resources te bewaren.

Dan maar een weekje logfiles gedownload en er een evaluatieversie van FastStats op losgelaten. Het was deze week, zegt Google Analytics me, relatief rustig, maar dat in acht genomen: een kleine 50.000 bezoekers die in totaal voor 3.8 GB traffiek zorgden.

Dat was eigenlijk alles wat ik nodig had voor David, maar die FastStats (of is het Mach5 Analyzer? ze zijn er zelf gelijk niet al te zeker van) ziet er eigenlijk wel fijn uit, dus ik heb wat verder gegrasduind.

En wat ziet mijn lodderig oog? Dat de archiefpagina van april 2004 door een paar tiental steeds wijzigende IP-adressen per dag in totaal zo’n duizend keer opgeroepen wordt. Zou dat het kunnen zijn?

Ik heb ze in ieder geval vervangen door een statische html-pagina. Eens zien wat dat geeft.

Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Toccaten BWV 912-916 – Toccata d-moll, BWV 913

3 reacties op “Statistieken”

Reacties zijn gesloten.