Take that, Scoble

Robert Scoble en Shel Israel zijn al sinds jaar en dag op bijzonder onprofessionele wijze hun boek, Naked Conversations, aan het promoten.

Eind vorig jaar liep het al een eerste keer ernstig mis, toen ze dachten dat het wel zou lukken om zomaar zonder voorbereiding en onder de jetlag eventjes een presentatie uit hun mouw te schudden op Les Blogs. Ze hebben zich allebei publiekelijk verontschuldigd voor de slechte presentatie, en daarmee was voor hen, vermoed ik, de kous af.

Maar geen mens die eigenlijk fundamentele vragen stelt. Scoble is, om de één of andere reden de golden boy van het corporate bloggen. Never mind dat hij dat in mijn opinie—en ik kan toch niet de enige zijn?—bijzonder slecht doet: onprofessioneel, hyper-emotioneel, altijd reactief in plaats van proactief, zelden of nooit met nieuwe, laat staan interessante informatie, een eindeloze opvolging van dovemansgesprekken, excuses, emotionele opflakkeringen en dan weer intrekkingen.

De basispremisse van Scoble is, in ware Cluetrain-waar-heb-ik-dat-nóg-al-eens-gehoord-stijl (o, was dat al zeven jaar geleden?) dat alle bedrijven gebaat zijn bij weblogs, omdat ze zo conversaties met hun klanten opbouwen. Of zo.

Het werd eens tijd dat iemand daar “o ja, echt waar?” op zei.

Weblogs hebben hun plaats, jazeker. Ook in het bedrijfsleven. Maar niet overal. En niet op om het even welke wijze.

Amazon is enorm goed bezig, en Scoble en zijne maat niet.

Tijd verdorie om die mens op retraite te sturen. Scoble, read my lips: uw werk is corporate blogger zijn voor Microsoft, niet voor Scoble. En ook: weblogs zijn geen excuus voor kinderachtig gedrag. En ook: kweek wat olifantenvel. En ook… ah never mind.

Update: wie wil zien hoe ze uit de bocht gaan, en hoe de fanbois ze verdedigen—’t wordt nog grappig.

Update 2: Scobel heeft het dus écht niet door. Het is triestig op het beschamende af hoe hij—in mijn opinie toch—afgetroefd wordt in bijvoorbeeld de commentaren alhier. Werner van Amazon is vriendelijker en beschaafder dan bijzonder veel mensen zouden zijn, en ik vermoed dat de enige reden daarvoor is dat hij wél weet wanneer zich te gedragen en plein public.

O, en nog iets: Scoble en de zijnen weigeren iets onder ogen te zien als de schrijver van het commentaar anoniem is. Dat is een lovenswaardige policy, die ik ook tracht te handhaven overigens, in kleine groepen—als er “iemand” klaagt op het werk, dan wil ik ook weten wie die “iemand” is. Maar op een weblog en met firma’s als Amazon en Microsoft is dat niet houdbaar: niet iedereen kàn zomaar alles zeggen met naam en toenaam erbij. Het is dan ook niet omdat bijvoorbeeld deze reactie anoniem is, dat ze er geen rekening mee moeten houden:

I work at Amazon.

Lets think for a second about why you went to Amazon. You’ve got a book to pitch. The book has a thesis – that blogging helps businesses connect to customers and is a valuable activity. You came to elaborate on that message. Forgive us for being inquisitive and not immediately drinking the koolaid. Do you imagine us to be backward in some way? Unenlightened? You think we don’t know anything about the internet?

Amazon is a numbers driven company filled with ultra smart people. Supergeeks. Its a meritocracy. That means we don’t believe anything without hard data to back it up. Where’s the data? A bunch of anecdotes?

Suppose Amazon starts blogging en masse. What will we get? More sales? How much? 10%? 100%? Or is it loyalty? How much loyalty? What is the increase in liklihood that the customer’s next purchase will be from Amazon? Who should blog? Everyone? Some percentage? How much? Do you know? Have you set out to measure any of this? Or are you going on your gut?

Amazon opens new channels of communication with customers all the time. They are rigorously monitored for impact on customer experience and sales. If you want to convince an amazonian of anything – bring facts, studies, numbers, proof. If you don’t have them, expect to get what you got.

While you are at it, you could explain why customers want to talk to us more than our authors, sellers, and each other.

And don’t take it personally, this is the culture. We do the same to each other all the time. The one who has done the work and has the data wins. Geeks like that. Amazon is a company of geeks among geeks. Telling us we don’t “get it” is rude, childish, and solidifies our innate suspicion that you are a poser selling snake oil.

Dmad has it right. Where’s the data?

14 reacties op “Take that, Scoble”

 1. Pingback: B.V.L.G.
 2. Hear hear … ik heb het boek van Scoble en Israel niet gelezen, maar de premisse is volgens mij inderdaad al enigzins belegen en heb ik voor het eerst gelezen in David Weinbergers Small Pieces Loosely Joined. En volgens mij is Weinberger toch net ietsje coherenter dan Scoble. Ergens denk ik ook dat Scoble dringend z’n eigen boek moet lezen. Of staat in dat boek niet dat de dialoog met je clienteel niet enkel open en eerlijk moet zijn maar ook enige geestelijke en emotionele stabiliteit dient te vertonen?

 3. Tsjah, Michel heeft dus ook niets begrepen van blogging en die werkt dan nog in de sector.
  Erg, Erg, Erg. Michel, you are fired!

 4. En ook wel, Michel heeft het niet alleen niet begrepen, hij is nog grof en kinderachtig ook.
  En dat terwijl “Wijnslijterij Vanopdenhoek en zonen” hun verkoop verdubbeld hebben enkel en alleen door bloggen.

 5. @Werner: zeker dat. Voor wat mezelf betreft:

  Dertig jaar ervaring met boeken lezen, en ik doe het nog dagelijks.
  Twintig jaar ervaring met computers en programmeren, en ik doe dat ook nog dagelijks.
  Meer dan tien jaar ervaring met internet, en ik zit er nog dagelijks op.
  Een jaar of vijf ervaring met weblogs, en ik schrijf er ook dagelijks in.

  Mijn ding is pijnpunten identificeren. En grote, complexe dingen met veel data georganiseerd krijgen. Conceptueel, maar als het moet ook praktisch.

  Ik flatteer mezelf behoorlijk drietalig NL/FR/EN te zijn, ervaring zat te hebben in internationale omgevingen en met alle mogelijk aspecten van projecten, en in het algemeen vanalles redelijk goed te kunnen. Niet dat ik zou zeggen master of none en jack of all, maar toch master of many, als het ware.

  Hoezosoms? Stuur ik best een CV op?

  O, en: trouwe Amazon-klant van toen de dieren nog spraken. 😀

 6. @Werner:
  Mijn “ding” is het ontwerpen en het beheren van complexe, schaalbare IT infrastructuren.
  Als er vooraan HTTP uit komt, en er zit achteraan ergens een database aan, alles wat er voor, rond en tussen zit, en waar geen business-logic in zit. Dat is mijn ding. Zaken als virtualisatie, clustering, load-balancing,… maar ook Access Management en Identity Management, en dit alles binnen middelgrote tot grote omgevingen (bvb banken).

  En verder zal ik maar copy-pasten van Michel voor het volgende stuk: (zei ik al zeer pragmatisch?)

  Ik flatteer mezelf behoorlijk drietalig NL/FR/EN te zijn, ervaring zat te hebben in internationale omgevingen en met alle mogelijk aspecten van projecten, en in het algemeen vanalles redelijk goed te kunnen. Niet dat ik zou zeggen master of none en jack of all, maar toch master of many, als het ware.

  Hoezosoms? Stuur ik best een CV op?

 7. Als jullie echt denken dat Amazon van jullie diensten gebruik zou kunnen maken, waarom stuur je niet je CV naar mij (email address op mijn weblog) en dan zal ik ze wel in de evaluatie molen stoppen. Een probleem is natuurlijk tegenwoordig dat de visas in de US wat dun gezaaid zijn, dus wat dat betreft zijn er wat obstakels te overwinnen. Maar als je niets probeerd gebeurd er niets…

Reacties zijn gesloten.