Blue Note

Euh… jongens… da’s toch eigenlijk niet meer normaal te noemen?

Toots Thielemans, Dianne Reeves, John Zorn, Chucho Valdés, Madredeus, Roy Ayers, Cesaria Evora (!), Dr John (!!) en Randy Newman (!!!)—en dan noem ik alleen maar de mensen op waarvan ik persoonlijk de muziek ken—komen allemaal naar Blue Note. (Wereldprimeur op Gentblogt, overigens!)

En hoe heet zoiets dan volgens de grote lichten van de beoordelingscomissie van de Vlaamse Gemeenschap? “Te ambitieus, te megalomaan en te weinig onderbouwd”?

Ik heb het dossier en de beoordeling ervan niet gelezen, en ik moet het dus ook maar van horen zeggen hebben, maar was dat ook al niet wat ze daar in “Vlaanderen” van Gerard Mortier’s dossier voor het Forum in Gent zeiden? Te weinig onderbouwd en te ambitieus? Tja. Misschien mogen megalomane projecten enkel elders.

In alle geval: ik denk dat ik toch wel eens ernstig mijn best ga doen om er te geraken, op het festival. Dat ik niet alleen met kwijloogjes naar imaginaryJazz moet zitten kijken.

Geschreven al luisterend naar: Bob Dylan – The Bootleg Series, disc 2 – Wallflower

update waarbij blijkt dat het nuttig is om boude beweringen uit tweede hand met voldoende caveats te omringen:

toch maar een beetje voorzichtig zijn vooraleer modder te smijten naar namen die Blue Note zouden fnuiken. De commissie is namelijk positief over het gentse festival (ook de mensen uit Brugge!), de woorden overambitieus en megalomaan sloegen op het laatste dossier dat mr Flamang ingediend had (maar dat was in zijn betoog uiteraard verdoezeld). Daarin is het festival zoals het er nu uitziet slechts een onderdeel van de plannen en er wordt meer geld gevraagd dan er beschikbaar is voor alle festivals in Vlaanderen samen. ambitie is mooi, zin voor realiteit ook. De muziekcommissie en minister Anciaux (mister Kate Ryan)over één kam scheren is trouwens een regelrechte misser.

te lezen op Gentblogt, van de hand van iemand die misschien wél het dossier en de beoordeling ervan gelezen heeft.

Geschreven al luisterend naar: Dr. John – The Essential Recordings – She’s Got A Square

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. Moment: te ambitieus slaat op het project dat Flamang op jazz-vlak ziet (wil zien) ontstaan tussen Gent, Parijs en London. Het is proper om enige reservaties te hebben bij wat er op de BNRF persconferentie werd gezegd, maar een pseudo-anonieme commentaar op Gentblogt lijkt mij niet meteen het toonbeeld van objectiviteit of betrouwbaarheid.

 2. Hoezo uit tweede hand? Flamang, head honcho van het BNRF, heeft gisteren dat citaat op de persconferentie voorgelezen, en hij is toch wel een directe betrokkene (dus OK, een gekleurde opinie). Maar dan is die reactie van de juffrouw/meneer op GB wat, vierde hand? 😉

  Ik begrijp wel wat ge bedoelt, maar niemand van ons heeft dat dossier of die beoordeling gezien hé. Flamang wel, en *waarschijnlijk* die juffrouw/meneer op GB ook. Maar wat is zijn/haar achtergrond of beweegredenen? For all we know werkt hij/zij voor de menschen in Brugge, en dan is dat minstens even biased.

  En verder: (1) Flamang heeft op geen enkel moment Anciaux met de beoordelingscommissie ‘over één kam gescheerd’ (2) Termont heeft bevestigd wat Flamang heeft gezegd, en drukte zijn expliciete steun uit, en ook hij heeft evenmin de beoordelingscommissie ‘over één kam gescheerd’ met Anciaux.

 3. jaja… meneer Newman in 2004 ook live gezien in Capitole.
  Geen kwaad woord over de man (alhoewel ik toch denk dat de kwaliteit van zijn zang niet meer is wat het was en zou moeten zijn, maar voor de personal touch alleen al is het meer dan de moeite waard).
  Newman for president!

 4. Als je de web site van ( bassist) Charlie Haden bekijkt, merk je dat hij op maandagavond ( tijdens Blue Note fest. ) in Gent optreedt. Bij mijn weten niet vermeld door de organisatoren.

 5. De grootste artiest op het programma vind ik toch Wayne shorter !!

  ik ga die dag zeker 🙂 heb zelf al geboekt 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.