Spelletje ii

De opdracht van het spelletje op VTM, gepresenteerd in een afgrijselijk decor door een klier van een kerel, een zeker Gino Van Droogenbroeck, is

TACHTIG – TWAALF,
x TWEE,
+ TIEN,
– VIJFTIG

Is dat een woordpuzzel of zoiets? Of is het een wiskundige opdracht? Als het wiskunde is, kan je er toch niet naast zitten? 80–12=68, 68×2=136, 136+10=146, 146–50=96?

Er worden de meest uiteenlopende antwoorden gegeven, en 96 is al twee keer gezegd en verkeerd gerekend.

Of moet het 80–12×2+10–50 zijn, en dan dus 80–24+10–50 zijn?

Of is het een taalspelletje? Moeten de letters vervangen worden door cijfers? Die komma’s zijn van betekenis, maar hoe? Moet je dan zeggen “68, maal twee, tien, min vijftig”?

Ik blijf kijken tot de oplossing komt, hoezeer die Gino ook op mijn zenuwen werkt. Getver dat is een akelig vervelende kerel.

update anderhalf uur later: NIETS! Geen antwoord! Hij geeft het door naar morgen!Aaaaarrghh!!!

34 reacties op “Spelletje ii”

 1. Ze gebruiken weer zo’n smerige “rekensleutel” zodat niemand het juist raad. En die rekensleutel mogen ze ook niet vrijgeven, omdat dan het spel “verbrod” is .. Zeggen ze. Even smerig als de Belminuut.

 2. en rara, toevallig wordt het correcte antwoord altijd op ‘t einde van hun zendtijd gegeven!

  over t laatst nog gezien, een beller zegt “40!” “fout!”, zegt de madam, “het antwoord is veel hoger!” .. vijf minuten belt daarna iemand die zegt “30!”

 3. Als ik langer dan vijf minuten oog in oog gestaan heb met zo’n kakelende belmadam op VT4, KANAALTWEE, VijfTV of VTM, dan voel ik me altijd een beetje vies. Béllen, dat nooit, maar het hele concept van die belspelletjes is zo pervers, halluciant en geniaal tegelijk (wat zouden ze daaraan verdienen?), dat ik er soms minutenlang verbijsterd naar kan blijven kijken… tot een huisgenoot “zappen!!!” gilt 🙂

 4. Ik – geef – het – niet – op !

  Ik wil zijn uitleg horen. Al geef ik toe dat ik langzamerhand de laatste resten rust en kalmte aan het verliezen ben. Ze hebben ondertussen al zowat alle getallen tussen 16 en 1310 doorgebeld, en niets is juist.

 5. TACHTIG – TWAALF,
  x TWEE,
  + TIEN,
  – VIJFTIG

  Wij hebben ooit ‘s nachts na een film blijven kijken, toen was het antwoord, na gewoon uitrekenen 56 (was ook andere puzzel), maar het juiste was 196, je moet gewoon de komma in rekening brengen. De opgave is dus: “TEL ALLES OP”, dit geeft dan:

  TACHTIG – TWAALF,
  TACHTIG x TWEE,
  TACHTIG + TIEN,
  TACHTIG – VIJFTIG

  wat geeft:

  68
  160
  90
  30

  en opgeteld geeft dit dan weer: 348

  Wedden dat het klopt?

 6. Dirty Jos,

  Goed geprobeerd, maar dat wil zeggen dat:
  ZEVEN x NUL,
  + VIER,
  + ZESTIG,
  x ACHT,
  – TWINTIG,
  + ZES

  neerkomt op:
  7×0,
  7+4,
  7+60,
  7×8,
  7-20,
  7+6

  Oftewel 0+11+67+56+(-13)+13 = 134.

  Helaas was de oplossing van de puzzel in kwestie 799.

  Er is nog hoop voor je; je beheerst namelijk de VTM-logica nog niet volledig.

 7. wat eigenlijk stilaan even grappig aan het worden is, als het spel zelf, is de polemiek die er rond ontstaan is.

  iedereen spuwt zijn gal over dit soort spelletjes en heeft er de mond van vol dat de mensen die er aan deelnemen moeten beschermd worden tegen zichzelf… maar… die mensen zijn JULLIE. jullie zijn de deelnemers, jullie zijn de kijkers, jullie zijn de stommekloten die bellen in de hoop het grote fortuin binnen te halen. denken jullie nu ECHT dat VTM de duizenden euro’s zomaar voor het rapen heeft om aan idioten als jullie uit te delen??

  sorry, maar wie niet tegen zijn verlies kan, moet niet meedoen. het blijft me opvallen hoe onvoorstelbaar kleingeestig al deze reacties zijn.

  en als ik dan zie dat zelfs universitairen zich met deze materie beginnen bezig te houden, dan pas begin ik me vragen te stellen bij het onderwijs van tegenwoordig…

 8. Je denkt toch geen moment dat ik aan die nonsens meedoe hé?

  Ik kan me niet inbeelden dat ook maar één iemand die hier gereageerd heeft, daat ooit ook maar één telefoon naar gepleegd heeft, namelijk.

 9. beste michel, waar zanik je dan over!

  beste i.,
  ja, jij daar, met je onvoorstelbaar boeiende leven vol strijkijzers en vrije tijd om naar telefoonspelletjes te kijken, ik heb geen pietje, want ik ben een vrouw…

  mijn god, wat een zielige bende… ik voel mijn IQ zakken door gewoon nog maar naar deze site te kijken…

  of wacht eens, zijn jullie het die die spelletjes uitvinden?

 10. Zoals de jongen hierboven (n 14 denk ik) zegt klopt het maar niet volledig.De uitkomst zoals hij zegt 348 moet je nog eens apart optellen met de opgave , dus 348 + tachtig + twaalf enz enz…En de uitkomst daarvan moet je NOG eens optellen met de aparte uitkomsten van voor de komma!! . In het woordje TACHTIG staat ook nog het CIJFER 8 en in VIJFTIG staat ook nog eens VIJF..MAW deze opgave is zo relatief en heeft eigelijk geen enkele betekenis want elke persoon zal deze anders interpreteren en het is dus de vraag hoe de makers deze opgave geïnterpreteerd hebben.Als je echt alles moet optellen zou je dus 5 of 6 berekeningen maken…..TACHTIG – TWAALF = 68——>daarna dus ACHT – TWAALF en daarna die ACHT nog eens apart bij je berekeningen voegen…Deze opgave is niet eerlijk en kan dus op 101 manieren worden geïnterpreteerd!

 11. De oplossing op de opgave in de inleiding is 438 volgens de regels van de VTM en Kanaal2.
  Het systeem waarom ze zich baseren is complex, en is eigenelijk groot bedrog. Elke wiskundige op deze aardbol zal de denkwijze afkeuren, en in een rechtbank zal het helemaal niet goedgekeurd worden.
  Het Project is op poten gezet om de juiste informatie over belspelletjes naar buiten te brengen, en daar horen ook de oplossingen van zulke opgaves bij. Alle gegevens vind je op de site, en zo kan je ook contact opnemen.
  Het uitpersen van mensen moet ophouden! Verspreid de site

 12. @Het Project:
  1. Het project is hier eigenlijk gentblogt.be, waaraan Michel Vuijlsteke uitgebreid meewerkt. Kies es een andere (originelere!) naam.

  2. Je kan die spelletjes afbreken zoveel als je wil, maar niet de dames. Niks op deze wereld rechtvaardigt zoveel onrechtvaardigheid. Ik zet vaak de tv op als ik zit te eten. Ik luister nooit naar de de opgave, voel me zelfs niet aangespoord om mee te spelen (wie wel??), maar ik hou er wel van als iemand met een mooi voorkomen me de ganse tijd aanspreekt.

  3. Je moet dringend foto’s van de dames (ook van SBS) op je site zetten. Even surfen geeft je genoeg beeldmateriaal.

  4. Papyrus als lettertype??? (en ook : frames? frontpage?)

 13. 1 Het Project is een verzamelnaam van alle medewerkers. Het project zelf heet: Bel- en SMS-spelletjes: de Waarheid.
  2 Ik breek de dames niet af. Ik vertel wat de vaststellingen is van meerdere mensen. Als je goed en vanuit een neutraal standpunt zou lezen, dan zal je zien dat het niet de bedoeling is iemand te kelderen. Een feit is een feit. Punt.
  3 Er staan geen foto’s op de site wegens copyright
  4 Papyrus als lettertype om een zachte indruk te geven, grote letters omdat veel van ons publiek ouder is dan 50. Frames omdat dit het surfen simpel maakt. vergelijk het zelf met de eerste versie: http://spelletjes.bravehost.com .Frontpage: niet helemaal correct. Delen van de site zijn met frontpage gemaakt, maar niet alles. De reden daarvoor ligt in het feit dat dit een samenwerking is van mensen met elk hun eigen capaciteiten, specialiteiten en vooral hun eigen tijd en werkwijze. Als je er aanstoot aanneemt heb je recht op excuses, maar juridische, wiskundige en taalkundige kennis vond ik veel belangrijker dan een uitgebreide kennis over hoe een professionele site te maken, die na ingang van het Koninklijk Besluit over de spelletjes toch grotendeels zijn nut zal verliezen…
  Er is nota genomen over jouw opmerkingen, en in hoever er iets aan kan gedaan worden, zal dat gebeuren.
  Dankje

 14. ik ga hier dringend eens een paar dingen laten deponeren, me dunkt. zoals “Het Project” en alle vervoegingen van het werkwoord “bloggen”. Ik denk dat ik daar rijker van ga worden dan van een belspel organiseren.

  *evil grin*

 15. Ik ben voor mijn eindwerk op zoek naar mensen die veel gewonnen of verloren hebben door deel te nemen aan belspelletjes op tv,
  kunnen jullie mij helpen,

  alvast bedankt!

  Mimieke

Reacties zijn gesloten.