Theologie

Zelie vanmorgen:

Ik weet wie eerst geboren is: God

Maar God is niet Jezus hé. Die zit binnen in Jezus.

Een weet je hoe de Heilige Geest uitgebeeld wordt? Als een gouden duif.

Of ze wist wat de Heilige Geest dan wel precies is? Nee. Maar ze zou het aan de meester vragen.

Nu, ik vermoed dat haar meester geen cursus pneumatologie gaat geven, maar ik vraag me toch af wat hij er over zal zeggen. Wat hij erover kàn zeggen, behalve dat de Heilige Geest uitgebeeld wordt als een duif.

En dat kadert allemaal binnen het hoofdstuk Godsdienst en Kinderen, en Hoe Ermee Om Te Gaan.

We zijn er dit jaar nog min of meer van gespaard gebleven—op de school van Zelie wordt de eerste communie pas in het tweede leerjaar gedaan—maar volgend jaar gaan we dus een aantal Knopen Moeten Doorhakken.

6 reacties op “Theologie”

 1. ik hoor rondom me heen veel signalen van ouders die ook met de vraag zitten, ‘gaan we ze laten dopen of niet’.

  Nu gaan de meesten het kind zelf laten beslissen en proberen uit te leggen wat die communie juist is. Maar het lastige zit hem in het feest dat je krijgt als je je communie doet. Dat wordt dan opgelost door toch een feest te geven, ook al doe je niet je communie. Maar dat vind ik dan precies weer zo onnozel, een feest geven voor iets dat je niet hebt gedaan. En dan komt de familie af naar je feest voor dingen die niet zijn gebeurd.

 2. /me heeft zijn portie godsdienstwaanzin wel gehad deze week.

  een mans vraagt zich af waarom men die klein mannen begint op te zadelen met ontastbare dingen zoals de heilige geest, god en heel die blabla van jesus kon toveren enzo, en dat een hostie het lichaam van christus is enzo, om ze daarna terug met hun voeten op de grond te proberen zetten door uit te leggen dat het allemaal maar symbolisch is.

  Ik laat mijn kinderen niet dopen, als ze oud worden moeten ze zelf kiezen welke spirituale strekking ze willen volgen.

 3. Ge gaat uw kinders toch niet laten opgroeien voor galg ende rad, zeker? Uitroepteken, uitroepteken, één.

  Dat ieder het voor zich uitmaakt. Persoonlijk had ik het niet erg gevonden moest ik nooit gedoopt geweest geworden zijn, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die wel een “spirituele houvast” willen. Laat ieder voor zich beslissen, en dring uw kinderen geen godsdienst op. (Er zouden heel wat minder gefrustreerden zijn, in dit land en in de rest van de wereld.)

  En zet mijn naam eens in Japanse tekens, aub.

 4. Een feest geven voor iets dat niet gebeurd is, is inderdaad stom.
  Maar er wel iets gebeurd : namelijk de kleuter is kind geworden.
  En dat mag best gevierd worden.
  Of je dat nu doet met pannekoeken, ossetong in madeirasaus of met een speeltuinfeestje en psp spelletjes is van minder belang.

Reacties zijn gesloten.