Op het nieuws

ABC News op BBC News 24, over Irak.

Het is ooit anders geweest, maar het lijkt erop alsof Haditha ze wakker geschud hebben, die Amerikaanse media: twee verslagen na elkaar over “ongelukken” aan checkposts vanavond.

Een man is met zijn vrouw en haar zus naar het hospitaal aan het rijden omdat de vrouw moet bevallen. Out of the blue wordt de auto beschoten: de twee vrouwen op de achterbank dood.

Het leger zegt dat ze gewaarschuwd hebben, dat de auto mordicus weigerde te stoppen, dat ze dan op het ondergestel van de auto geschoten hebben om de auto tot stilstand te brengen, en dat misschien een verdwaalde kogel…

De overlevende chauffeur en omstanders zeggen dat er géén roadblock was, en dat de soldaten meteen de voorruit doorzeefden. Ze halen er het wrak van de auto bij, dat ongeschonden lijkt, op voor– en achterruit na.

Het kind, een zoontje, dat voldragen was, kon niet gered worden.

Tweede verhaal: een recap van een vorig incident, waarbij in het donker soldaten ook zonder waarschuwing op een auto waren gaan schieten. Geen excuses of afwijkend verhaal hier: gewoon “oeps! vergissing”. Ze tonen foto’s van de doden: een vader en een moeder. En ze tonen foto’s van de overlevenden: vijf hysterisch wenende kinderen, ónder het bloed van hun ouders.

Nee, het is ooit anders geweest.

My Lai, iemand? Snel, haal Seymour Hersch weer van stal!

Één reactie op “Op het nieuws”

Reacties zijn gesloten.