Ikea

Leef nu.

Ik ben een slechte mens voor cross-media-dingen: omdat ik voor het moment op mijn werk geen radio luister, en omdat ik ook voor het moment geen abonnement heb op een papieren krant, en omdat ik ook op het moment niet echt naar de bioskoop ga, mis ik redelijk wat.

Maar alla. Een flash-site dus, met allemaal kleine onderdeeltjes. Het geheel? ‘t Is Flash hé. Heel erg mooi op sommige vlakken, beetje slordig op andere.

Wat ik altijd spijtig vind, is als het op kleine kleine details wat spaak loopt. Geen mens die er wakker van ligt waarschijnlijk hoor, maar ik dus wel.

Zoals hier bijvoorbeeld:

Tips:

 • “Stuur je eigen tip in” doet het equivalent van een mailto-link: open je standaard-mailtprogramma. Da’s vies, vooral als je ziet dat in het test-nu-onderdeel en het zend een kaartje-ding een perfect werkend mail-Gerät staat.
 • Scrollen met het muiswiel lukt niet. Grr.
 • Copy-paste van tekst lukt ook niet.
  Ook grr.

Zend een kaartje

 • de validering van het e-mailadres is niet helemaal juist (d@d.d lukt bijvoorbeeld, terwijl er geen éénletter-TLD’s zijn)
 • meer dan één geadresseerde tegelijk zou misschien gemakkelijk zijn, maar misschien ook niet
 • zelf uw eigen slogan erin zetten zou leuk zijn, maar voor controle-freaks als Ikea een nachtmerrie 🙂
 • de mail die toegestuurd wordt, is wel echt afgrijselijke HTML, maar van zodra dat het er goed uitziet, maakt dat niet echt uit natuurlijk

Stressvrije oplossingen

Een linklijst. Ik vind het vies dat dat een target=_blank forceert, maar bon.

Antistress manifest

Zelfde opmerkingen over niet-standaard scrollbar en dergelijke. Er bestaaan nochtans, zeker sinds Nielsen een paar jaar geleden consultant mocht spelen voor Macromedia, ongetwijfeld standaardcomponenten die alle OS-functies overnemen.

Relax

Zeer relaxerend, ‘s nachts langs de autosnelweg zitten. 🙂

Misschien een zacht pulserend iets met kleuren of zo, om aan te duiden dat het de zee is? Langere sample met een meeuw ergens erbij? Of zo?

Blog

 “Blog” is misschien wat overdreven qua naamgeving, maar dat een bedrijf als Ikea zelfs maar de term in de mond durft nemen, is al een stap in de richting.

Toch benieuwd wat de succesfactoren zijn voor dat onderdeeltje. Tot op vandaag nog altijd geen één commentaar. Een weblog of drie die reageren, de meeste met een aan verontwaardiging grenzende toon (“dat is geen weblog!”), één enkele die er objectiever over is.

Test nu:

 • mooi, mooi, mooi… maar:
 • in het formulier op het einde kan ik soms (niet-reproduceerbaar, twee keer op vijf pogingen) geen backspace doen in de tekstvelden.
 • met tab geraag ik niet tot aan de drop-down-velden
 • zelfde opmerkingen voor e-mailadresvalidatie en zo als hierboven
 • de boodschap bij niet-geldigheid zou wel iets meer mogen zijn dan gewoon het verkeerde veld in het oranje zetten
 • gemiste kans om viraler te werk te gaan: standaard is toch dat je de optie krijgt om een copypaste te doen van de restulaten en dergelijke?

…en wat was mijn resultaat van Test Nu? Hierzie:

Beste Michel,
Zoals je vroeg vind je hierbij een gedetailleerde analyse van je testresultaten op de LEEF NU-site van IKEA. Ze kan je helpen voortaan meer van je leven te genieten. Zoals je al kon afleiden uit de grafiek, zijn een aantal factoren voor verbetering vatbaar. We gaan er even verder op in.

Opgedrongen idealen
Je doet het uitstekend, Michel. Je laat je het hoofd niet op hol brengen door de onrealistische rolmodellen en onhaalbare idealen die je in de media en je omgeving worden voorgespiegeld. Je hebt voor jezelf een aantal kernwaarden bepaald waaraan je je geluk aftoetst.

Werk & leven
De balans tussen je werk en je privéleven is mooi in evenwicht. Je bent niet van plan je relaties of je nachtrust op te offeren aan je job. Zo hou je nog tijd en energie genoeg over voor iedereen die je lief is. Verstandig.

Statusgevoeligheid
Uiterlijk vertoon laat je koud. Bij jou gaat het om het innerlijke, om de intrinsieke kwaliteit van iets. Je hecht meer belang aan echte vriendschap dan aan sociale verplichtingen. De waarde van de dingen staat voor jou los van het prijskaartje. Je kan genieten van wat je hebt.

Evaluatie
Je haalt jezelf niet teveel overbodige stress op de hals, Michel. Je concentreert je helemaal op de dingen die er echt toe doen. Je huis is de plek waar je helemaal tot rust kan komen. Uitstekend. Want wie thuis geen rust vindt, vindt het nergens. IKEA biedt je volop inspiratie om je huis nog prettiger, praktischer en stijlvoller in te richten. Welkom.

3 reacties op “Ikea”

Reacties zijn gesloten.