Kaartjes

Weinig zo geestig als een kaartje mogen overtekenen. Accent op kaartje, en accent op mogen. Als het een grote kaart is en het is van moetens, dan wordt het al direct een eind minder geestig om doen.

Gisteren kreeg ik deze binnen, om aan te passen:

kaartje

HRD & EGI moet EG worden, en er bestaat geen origineel van, enkel een tweede- of derde-generatie scan van een print, dus: een half uurtje uitgetrokken om opnieuw te maken. Er zijn al die manieren om dat te doen, maar deze vind ik de meest wijze om doen. In Illustrator.

Stap 1: de straten overtrekken, met een lijn in het midden van de straat.

kaartje

Stap 2: die lijnen in het zwart zetten, en de lijnbreedte aanpassen tot ze net over de zwarte rand van de straten loopt. Hier heb ik twee lijndikten gebruikt, 41 en 32pt voor de twee types straten.

kaartje

Stap 3: alle lijnen selecteren, copy, en dan paste in place (ctrl-F): precies plakken waar je gecopierd hebt (standaard-ctrl-V plakt in het midden van het scherm, pfeh). Die geplakte zwarte lijnen veranderen naar wit, en van lijnbreedte verminderen (hier: resp. 35pt en 27pt).

kaartje

Hey presto! We zijn er al bijna!
Stap 4: Vlakken en water toevoegen–uiteindelijk later gezien dat één vlak (Huidenvettersplein) eigenlijk verbonden moest zijn met de Rozenhoedkaai, dus herdaan met een lijn)

kaartje

Stap 5: tekst zetten en straten een kleurtje geven… 

kaartje

Stap 6: een clipping mask rond plakken en afknippen wat er niet meer nodig is. Tada:

kaartje

En het meest aangename daarvan is dat het zo compleet zen is van werk: de buitenwereld even afzetten, lijntjes trekken, lijntjes kleuren, en klaar.

Niets wereldschokkends, er staan wellicht zeker vijftig tutorials voor op het interweb, ik geef meteen grif toe dat ik met mijn klak naar de typografie gesmeten heb, maar dat zal voor dàn eens zijn. 🙂

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Kick Inside – Feel It

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. @tx: ’t is anders niet moeilijk hoor: fotokopieer een kaartje en doe alsof iemand u de opdracht gegeven heeft. 🙂

  @Marre: euh, geen idee. Er stond een grijs vlak op het origineel, ik maak een grijs vak in het nieuw. 😀

 2. Waarlijk een fijn jobke; ik heb twee keer mogen doen (zij het extragratis) en vond het een hoogst aangenaam tijdverdrijf.

  Ik volgde ongeveer dezelfde werkwijze, maar in plaats van dunnere lijnen in die dikke zwarte te zetten, maakte ik de zwarte wit, converteerde ik “Lines to fills” en zette daar dan randjes op.

  Nut van de vorige paragraaf: 0. 🙂 Maar nogmaals: fijn werk, maar vooral omdat het maar eens om de zo veel tijd voorkomt, inderdaad.

 3. Hmm… ik droom van een mooi kaartje in PDF, met Optional Content Groups zodat je de straatnamen met één druk op de knop kunt doen veranderen van taal, en waarbij je in het Layer panel rubrieken aan en af kunt zetten om icoontjes op de kaart zichtbaar/onzichtbaar te maken…
  Maar de klemtoon lag op kaartje, dus zal ik maar blijven dagdromen 😉

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.