Assistant wanted

Ik ben tegenwoordig wel meer buitenshuis. Buitenswerks ook. Dermate buiten mijn huis dat ik andermans Exchange Server gebruik.

Met wat pech zit ik binnenkort met naast mijn eigen Outlook thuis en de Exchange op het werk, nog twee andere Exchanges. En uiteraard ook Google Calendar: de mijne, die van Sandra, die van ons gemeenschappelijk, die van de kinderen, en die van de buitenschoolse activiteiten.

Dat is dus bijzonder vervelend om bij te houden. Voorlopig is mijn master copy de informatie in Google Calendar, maar dan heb ik uiteraard niets op zak als ik op verplaatsing ben.

Geen ontkomen aan: ik ga een PDA moeten kopen. Op een rij mijn wensen:

 • niet te groot
 • niet te zwaar
 • rugged, in die zin dat hij moet kunnen overleven in mijn vestzak
 • genoeg geheugen om een behoorlijk groot adressenbestand in te krijgen
 • handig in het gebruik
 • genoeg batterijleven dat ik wel eens een dag opladen kan overschakelen als ik niet de hele dag naar video’s zit te kijken
 • ik moet er mee op het internet kunnen, als het enigszins kan via wifi, dat ik niet moet bellen voor alles en nog wat
 • ik vermoed dat dergelijke toestellen niet meer komen zonder multimediadinges (geluid, video, radio, tralala) en foto en video en audio opnamedinges
 • GPS zou fijn zijn
 • Het mag ook een telefoon zijn, als het maar niet te groot is—niet de minste zin om gelijk een kieken met een brooddoos aan mijn oor te staan bellen en met vette oorafdrukken op een scherm rond te lopen.

Hrm. Geen idee wat te kopen. Ik herinner me dat er op mijn vorig werk lang en hard gezocht werd naar degelijke oplossingen, maar dat er eigenlijk niet echt iets uit de bus gekomen was: crashte teveel, te duur, niet handig genoeg, ‘t was altijd wel iets.

Aan de andere kant: de meneer van De Post op de trein heeft een twee jaar oude Aldipaq waar hij content van is, en sprak van een telefoon van € 600 die ook wel interessant klonk, zelfs al was hij heel erg duur.

Tss. De eerste keuze zal zijn tussen een telefoon met gerief, genre deze alhier en een pda met telefoon genre iPAQ hw6945. Die laatste heeft zo ongeveer de functies die ik zoek, maar: loop eens rond met zo’n blafte aan uw oor maat! Dat ziet er wat dwaas uit maat!

Nee, ‘t moet kleiner. En met zo’n uitschuifklavier misschien? Maar dan wel met een scherm dat groot genoeg is. En genoeg functies. En gemakkelijk in het gebruik.

Aargh. Cirkels, cirkels.

Ik zal eens in een winkel moeten binnen stappen en uitproberen.

Doe mee met de conversatie

25 reacties

 1. En ik neem aan dat het beter PocketPC is over Palm? Want Compact .Net Framework?
  Persoonlijk zou ik niet voor een PDA met GSM er in gaan. Niet alleen omdat het inderdaad dwaas is met een blaft aan de oor maat. Maar vooral omdat je aan de foon dan eigenlijk een meeting request niet kan noteren! (Multitask over single interface? Multi Singletask Devices!)

  En een PDA met GPS in? nog nooit van gehoord (zou ik eens moeten zoeken) wat ik wel al gezien heb en ook wel kan smaken is zo’n klein ding op Bluetooth en een eigen batterij (die je dan aan het raam legt want daar wel GPS ontvangst)

  Dus, als je kiest kies vooral praktisch om het zeker te gaan gebruiken, anders heb je nog eens een event-base ekstra om te onderhouden!

 2. Misschien denk je aan een SmartPhone om dezelfde redenen als ik: ik wil niet nog een toestel extra!

  Ik gebruik een T-Mobile SDA 2 (rebranded HTC), met extra 500MB. Dankzij ActiveSync laat het zich echt naadloos met Outlook te integreren.

  Ik moet echter wel na 1 jaar vaststellen dat deze GSM 1 zwakte heeft: het telefoneren zelf!
  – de ontvangst van dit toestel is treurig te noemen (als bonus is de SAR daarvoor goed 🙂
  – het is tergend traag, vooral wat telefoonfuncties betreft (bvb opstarten, andere netwerken vinden, roaming…)

  Misschien dat er vandaag al betere toestellen op de markt zijn, de nieuwe BlackBerry bvb….

  Cheers,

  Steven

 3. En een zakagenda? Compact, altijd bij de hand, je hebt mooie ingebonden exemplaren, mooie kleurtjes en al. En dat is nooit in panne. Super! 🙂

 4. Gezien mijn job ben ik constant in het buitenland en weinig op kantoor. Heb ook een ‘all in’ toestel gezocht en verschillende geprobeerd. Resultaat : bedroevend. Veel geld voor iets dat niet doet wat ik wil, en om de haverklap kapot. De meest teleurstellende was trouwens zo’n Nokia. Maar… heb nu sinds een paar maanden een blackberry en ben hier eigenlijk wel tevreden over. Geen GPS, geen camera en andere toeters en bellen, maar goede e-mail functie, internet ook (de meeste web pagina’s zijn toch niet aangepast voor dergelijk toestellen en dus maak ik er niet zoveel gebruik van, maar het lukt wel), agenda, messenger, telefoon natuurlijk, tasks, etc. en … een wekker 😉
  Indien je toch een toestel vindt dat alle functies naar behoren vervult, dan horen we het graag natuurlijk. Een mens kan niet genoeg weten.

 5. Hier op het werk lopen ze ook allemaal met Blackberry’s rond. Naar het schijnt heel goede dingskes. Maar ik zou het niet willen, ik wil niet dag en nacht met mijn mail geconfronteerd worden!

 6. Blackberry, dat is natuurlijk een klasse apart.

  Je moet vooral kijken naar batterijtijd (en evt mechanische stevigheid). Of hij wat trager of sneller is, maakt minder uit [vreemd trouwens hoe traag die dingen werken als je weet dat ze toch al 400Mhz draaien].

  Combinatie met telefoon werkt nog altijd niet zo goed: de telefoontoepassing blijkt niet zo graag samen te werken met de PC-kant van je ding. Zegt mijn collega hier toch.

 7. Ik gebruik een Nikon N80 en ben daar zeer tevreden over. Qua geheugen zit dat ook wel snor, want je kan er een geheugenkaart in kwijt. Ding synchroniseert moeiteloos met Outlook. En het is niet groter dan een pakje sigaretten. Surfen kan via G3 en Wifi en whatever.

 8. Ik heb zelf een Qtek 9100 (http://www.myqtek.com/europe/products/9100.aspx) en ben daar vrij content van. Niet te groot, dus het is bruikbaar als telefoon en vestzak-compatibel. Maar toch een uitschuifbaar klavier om mee te kunnen e-mailen en zo, want zo’n PocketPC on-screen klaviertje om een e-mail mee te schrijven is toch niet alles.

  Surfen, mailen en mobloggen via wifi of GPRS is geen probleem. Bluetooth zit er ook in, en gebruik ik vooral om met de externe antenne te werken die je nodig hebt als je wil TomTommen (of wardriven)…

  Uiteraard speelt het ding ook video en mp3 af. Geheugen aan boord is maar krapjes, maar ik heb een miniSD kaartje van een gig steken en dat is meer dan genoeg voor wat ik er mee doe.

 9. Een blafte aan je oor kan je heel eenvoudig vermijden door de PDA-GSM te combineren met een bluetooth oortje. Ok, dat zit er ook nog altijd idioot uit, maar dan op een andere manier 🙂

 10. Verre van mij om iemand een PDA/smartphone te willen aanbevelen, maar ik ben al zo’n anderhalf jaar een uiterst tevreden gebruiker van een Sony Ericsson P910i (occasie gekocht op eBay).

 11. Ik heb zo’n beetje dezelfde keuze gemaakt vorig voorjaar. Ik heb toen gekozen voor de Nokia 9300i.
  Voor mij het idiale toestel : Ziet er nog uit als een telefoon, is niet groter dan een ‘gewone’ GSM, heeft een groot scherm, heeft een volledig toetsenbord, heeft BlauwTand, WiFi, GPRS, standaard 80Mb geheugen en is uitbreidbaar via MMC tot 2 Gb (!), heel handige agenda, ongeloofelijk veel tools, heb met extern GPSje TOMTOM Navigator geïnstalleerd en werkt goed, als BlauwTand niet aanstaat tot 10 dagen standby, …
  Kortom : de handigheid zelve !

 12. Mio Digiwalker C710!

  PDA, telefoon, GPS, bluetooth, alles behalve WIFI. Jammer. De HTC TYTN dan maar? Die heeft UMTS en al ook, maar geen ingebouwde gps. Maar wel Bluetooth, dus met een extern gps antenneke gaat het wel. Qtek is ook niet slecht, maar heeft geen UMTS on board voor zover ik weet.

 13. Palm Treo 680. Zeer robust. Geen Wifi en GPS, maar al de rest werkt perfect. Komt nu ongeveer uit

  Op gebied van email is Blackberry superieur. Maar om het echt goed te laten werken heb je wel een apart mail server nodig. Niet echt voor particulieren

 14. Die QTEK/HTC/T-Mobile/… toestelletjes en hun opvolger de HTC Tytn zijn veruit de beste Windows Mobile phones op de markt, we hebben er nu zo een 15-tal lopen en weinig miserie mee.
  Zeker in combinatie met en exchange server.
  Alleen zijn ze soms wat traag. Hebben ze af en toe eens een reboot nodig, en hebben ze moeite met WPA-beveiligde Wifi-netwerken.

  Een Blackberry met bijhorende Blackberry Server en Lotus Notes of Exchange is eigenlijk beter, maar wel een pak duurder, en je neemt er best een extra GSM bij, want Blackberries zuigen als telefoon. En voor thuisgebruikers bieden ze nauwelijks meerwaarde.

 15. Ik heb mijn Qtek 200 (http://www.pdashop.be/product/21883/qtek-htc-s200-uk.html) nu sinds maart, en ik ben er supercontent van. Het is nauwelijks groter dan een gewone gsm, heeft een zeer degelijke agenda, plaats voor een uitgebreid adressenbestand enz. Toetsenbord is er niet, maar ik typ veel rapper met mijn stylus op het schermpje dan om het even wie op zijn gsm. Plaats ook voor een extra geheugenkaart. En dan wordt het interessant: mijn lief had een tomtom-kaartje liggen, en heeft dat probleemloos op mijn pda geïnstalleerd. Je moet dan wel ook nog een ontvangertje hebben, en een oplader voor in de auto want anders is uw batterij te rap plat. Ik kan je eventueel mijn masjien vanavond eens laten zien (op het feestje van Lien) als je daar bent… ik herken jou wel :o) Gps kan ik je wel niet meer tonen, want die is er al weer afgehaald (wegens hele gps verkocht, en dus ook het kaartje)…

 16. Pingback: Cell Phones Tracer

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.