Robert A. Wilson gaat dood

RAWRAW is een hele tijd mijn idool geweest.

Zuiver toevallig, op de cover afgaand en het aantal pagina’s gedeeld door de prijs, jàren geleden een omnibus-editie van de Illuminatus!-trilogie opgepikt, en ik was meteen zo verloren als een contactlens in een stofzuigerzak.

Ik heb al ‘s mans boeken die ik maar ergens kon vinden, meteen gekocht. Te beginnen met Schrödinger’s Cat en de Historical Illuminatus-boeken, maar daarna eigenlijk vanalles, ook de oeverloze boeken over peyote-visoenen en gerief. Wilson paste perfect in het rijtje dingen-die-me-toen zwaar bezig hielden: samenzweringen, verborgen geschiedenis (of waar dacht u dat ik het Albania for King Zog Committee vandaan had?), occultisme, Aleister Crowley, facsimile uitvoeringen van de Malleus Maleficarum en grimoires allerhande, enfin, een welgekomen aanvulling.

Robert Anton Wilson is aan het doodgaan. Dat is spijtig, maar zo gaat het nu eenmaal.

Ik mag hopen dat als het mijn tijd is om te gaan, ik er op dezelfde manier mee om kan gaan:

Various medical authorities swarm in and out of here predicting I have between two days and two months to live. I think they are guessing. I remain cheerful and unimpressed. I look forward without dogmatic optimism but without dread. I love you all and I deeply implore you to keep the lasagna flying.

Please pardon my levity, I don’t see how to take death seriously. It seems absurd.

Rage, rage, against the dying of the light indeed. En voor wie zich zou afvragen waar de titel van zijn weblog-entry op slaat… ik had het een jaar of vier geleden ook al eens gepost alhier, maar bis repetita en zo:

[audio:http://www.vuijlsteke.be/michel/04_do_not_go_gentle_into_that_good_night.mp3]

Dat is dus wel degelijk Dylan Thomas zelf, dames en heres, die zijn wellicht bekendste gedicht leest. Haal boven dat kiekenvlees!

2 reacties op “Robert A. Wilson gaat dood”

 1. Mijn spirituele vader heeft gisteren zijn stoffelijke illusie verlaten. Robert Anton Wilson de anti-guru van de agnosten is een ex-levend wezen.
  Ik had het voorrecht een aantal internetkursussen op http://www.mlacademy.org/ te kunnen volgen op onder zijn leiding. Zijn vriendelijkheid en wijsheid bleven elk van zijn leerlingen verbazen. Bedankt om hem hier te vermelden. Nu begint het echte werk zijn fans, zijn denken verder te verspreiden.
  Zijn wijsheid had geen grenzen en omvatte quantum mechanica en -psychologie, NLP, general semantics, James Joyce, complottheorieën, zen bouddhisme, de gevestigde geschiedenis van de mens, de alternatieve geschiedenissen van de mens, ideogrammatisch denken, maybe logica, de 8 circuits van het bewustzijn, alle mogelijke denkbare middelen om het bewustzijn te verschuiven, Alceister Crowley, Kaballah, metafysica, patafysica, wetenschap, religie en nog veel, veel meer. In zijn romans en/of essais (het was nooit duidelijk in welk vakje ze hoorden) leerden zijn lezers zichzelf te herprogrammeren.
  De wereld is vanaf vandaag voor de helft dommer geworden.

  “A disciple is an asshole looking for a human being to attach itself to.”
  (crowd) “Oh, enlightened master, may WE be YOUR disciples?”
  Robert Anton Wilson 1932-2007

Reacties zijn gesloten.