De laatste loodjes

Hrm. Veels te weinig geslapen, en veels te veel werk.

En een trekzetel is allemaal goed en wel voor okkasioneel op de computer tokkelen, maar serieus werk, zo gelijk op het werk werk, dat is toch niet voor de hand liggend.

Afijn. Morgen mag ik wat langer uitslapen, ‘t is toch altijd dat. We zitten nu in Sint-Denijs-Westrem bij mij ouders, en ik ga op ethnografisch onderzoek in het dorp, morgen.

Eigenlijk wel grappig, die term: ethnografie. Dat klinkt zo ongelooflijk pretentieus, maar tegelijkertijd is het zo geestig om te gebruiken, al was het maar om de mensen op de zemels te werken. En terwijl het eigenlijk gewoon het observeren van gedrag en het interviewen van mensen is.

Het is nu al een paar maand dat ik dat regelmatig mag doen, en ik vind dat eigenlijk wel wreed wijs: naar iemand gaan, de omgeving omschrijven (en fotograferen, trouwens), kijken wat ze doen, patronen proberen ontdekken, mee spreken, vragen stellen, de antwoorden proberen begrijpen en ordenen, de echte antwoorden achter de antwoorden proberen achterhalen… en dan een model bouwen en stelselmatig verfijnen, en uiteindelijk een conclusie trekken en die communiceren.

Morgen dus Sint-Denijs. Morgennamiddag verslag uitbrengen van Brussel en Gent en Sint-Denijs. Woensdag vergadering in Brussel, en dan donderdag Ath, en vrijdag Brugelette, en godweetwaar volgende week. Whee!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.