iTunes niggles

Ik heb een recent geripte CD toegevoegd aan iTunes, maar dan blijkt dat de ID3–tags niet juist staan.

Ik rep me naar Mp3tag, mijn eerste keuze voor al wat ID3–tags editeren betreft. Windows Media Player stond op de achtegrond ook open, en daar zag ik de wijzigingen zo ongeveer in real time gebeuren, maar terug in iTunes gekomen, zie ik dat er niets veranderd is.

Ik wacht even, maar het ding maakt geen aanstalten om te bewegen. F5 dan maar? Tarara. Niets. Okay, qu’à cela ne tienne, ik herimporteer de CD gewoon opnieuw.

Ah. Interessant. Hij komt er twee keer in te staan. Want ik had ondertussen de mp3’s zelf ook al verplaatst (in Windows Media Player, opnieuw: zonder problemen en zonder klagen de verwijzingen meeverhuisd), en daar deed iTunes lastig over.

Ik bekijk de tracks, en mijn oog ziet dat ik toch wel geen tracknummers ingegeven had zeker—terug naar Mp3tag, nummers ingevuld, terug naar iTunes, weer F5, niets. Herimporteren: geen verschil.

Ik probeer die dingen af te spelen, en kijk eens aan: nù pas worden de gewijzigde tags getoond in mijn library. Op het moment dat iTunes begint af te spelen.

Maar er staan nog altijd dubbels in: hoe moet ik die niet-meer-bestaande mp3’s nu in ‘s hemelsnaam verwijderen?

Rechtermuisknop erop en delete of remove from library? Nope.

Delete duwen? Dat heb ik gedaan, ja. Geen resultaat, alles blijft staan. Het kàn wel hoor, dingen uit de library verwijderen, uiteraard kan dat.

Wat was mijn fout? Dat ik in “Recently added” stond. En da’s een playlist, een groot verschil met een library. Allez ja, een smart playlist, nóg iets anders: een gewone playlist, daar kunnen dingen uit verwijderd worden, een smart playlist niet want die is op regels gebouwd.

Euh, behalve als men shift-ctrl-delete doet, natuurlijk. Dan kan het wél weer. Ach ja.

En behalve dat: toen ik doorhad dat ik in de library moest zijn om dingen e verwijderen, heb ik ook meteen een aantal andere dingen verwijderd die wel op de iPod van mijn broer staan, maar niet meer op mijn harddisk. Op de “are you sure”-boodschap heb ik in een reflex gewoon enter geduwd.

Confirmiunesdelete

Ik vermoed dat de volgende keer dat ik zijn iPod aan mijn computer hang, dat die leeg zal gezogen worden, zeker?

Zucht.

 

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. iTunes… ben er zelf niet zo een fan van… ik vind het traag zijn, zelfs op een recente PC. Wat vind ik er goed aan? De playlist generator (recently played, favorites, jaren 90, …) en ook daardoor blijf ik het bij elke versie opnieuw testen 🙂 … de nieuwste met die “cover browser” moet ik nog testen, maar ik vrees dat voor de “ultimate iTunes expierence” een Apple op de proppen zal moeten komen 🙁 ?

  Windows Mediaplayer vind ik ook traag hoor… als je in een folder op je schijven dubbelklikt op een mp3 duurt het altijd eventjes eer die begint, en waarom moet die altijd terug open springen ipv geminimaliseerd te blijven zoals Winamp? En daarmee zijn we bij mijn lievelingsspeler aangekomen: Winamp => straight-forward, snel, … maar met een crappy media library 🙁 *zucht*

 2. “Wat was mijn fout? Dat ik in “Recently added” stond. En da’s een playlist, een groot verschil met een library. Allez ja, een smart playlist, nóg iets anders: een gewone playlist, daar kunnen dingen uit verwijderd worden, een smart playlist niet want die is op regels gebouwd.”

  Redeneer even mee, stel dat men standaard wel de liedjes zou verwijderen uit je bibliotheek. Dan is dat toch niet gewenst gedrag? Aangezien je enkel je playlist aan het wijzigen bent mag er helemaal niks definitief verwijderd worden, behalve de verwijzing naar het liedje in de playlist zelf.

  Ik kan mij voorstellen dat wanneer wel standaard liedjes zou verwijderen wanneer je in een playlist staat, dat heel wat mensen per ongeluk hopen muziek zouden weggooiten. Nu wordt je er actief van weerhouden. Toegegeven, het voelt wat vreemd aan en men had misschien beter meten geopteerd voor een waarschuwing die je toelaat om de keuze te maken (referentie of liedje zelf verwijderen).

  Trouwens opletten bij iTunes of je liedjes gekopieerd worden in de bibliotheek of puur gerefereerd worden naar hun fysieke locatie. Heb zo ooit een CD bijna kwijtgespeeld omdat ik dacht dat ze gekopieerd was terwijl dat niet het geval was.

 3. Shift-ctrl-delete is mijn nieuwe vriend in iTunes.

  En ja, ik ben de CD’s die ik verwijderd heb uit mijn library op de computer (zelfs al waren de mp3’s al làng weg) nu ook kwijt op de iPod.

  Kloterij, ik moet het u niet zeggen.

 4. Michel,

  je kon ook vermijden om automatisch te synchroniseren (nog beter… vermijden dat iTunes opstart). Files kopiëren vanop de iPod-drive (ik denk dat op Windows je iPod dient als drive te functioneren) naar harde schijf…
  1 probleem, de bestandsnamen zijn f^*K3d up. Maar er bestaan heus wel tools om via de id3-tags de bestanden te hernoemen (indien je dit wenst).

  Bij jou kwam de pjoeter nog om bevestiging vragen, ik had vroeger de gewoonte om overal shift-delete te gebruiken, kon ik die bevestiging skippen. (Ben zo ooit mijn een goeie maand e-mails in Outlook kwijtgespeeld).

 5. Als het in een programma niet duidelijk is dat je in een playlist staat (recently added” of in de library … dan is er iets mis met de usability. En het is inderdaad wel logisch dat een delete in een playlist geen “delete file from disk” mag zijn, maar daar zit het probleem kennelijk niet. Het is gewoon niet duidelijk waar je zit als je importeert. Om dan nog maar te zwijgen van het bizarre gedoe met de id-tags. Nope, iTunes is nog steeds niet zo goed als men ons vaak wil doen geloven …

 6. Een!

  Een playlist lijkt gewoon op de library, zou inderdaad duidelijker moeten. Hoewel je ook een lans kan breken voor de consistentie die hierdoor ontstaat 🙂

 7. Om even serieus te zijn:

  Als je de CD in je pollen hebt, gebruik dan de iTunes AAC codec om te importeren. Als 128kbps niet voldoende is voor je noden, zet hem dan op 192kbps.

  De track metadata haal je dan gewoon van tinternet.*

  Dat je, als je na het importeren het origineel wijzigt dit niet ziet in de geimporteerde versie is eigenlijk wel logisch, niet? Anders zou het gewoon “linken” noemen.

  Wat die ipod synchronisatie betreft, daarvoor dient nu juist de “Manualy manage music” checkbox.

  *tenzij je natuurlijk de eerste zijt. Dan moet je de metadata zelf intypen en uploaden natuurlijk!

 8. Bon, als ik dat hier nog eens goed lees is het niet echt duidelijk of je wel degelijk importeert.

  Als je om te beginnen al zo dubieus staat t.o.v. iTunes heb je misschien wel de optie “copy files to iTunes folder when adding to library” afgezet, en maak je inderdaad gewoon een link.

  Als dat het geval is, denk dan even na: verwacht je van iTunes dat het elke keer het programma start AL die links checkt en controleert of er iets gewijzigd is? Zoiets lijkt me weinig schaalbaar. Dat het pas verandert op het moment dat ge het liedje wil afspelen lijkt me het minst onlogisch.

 9. @dof: ik had inderdaad niet geïmporteerd (ik ben niet gek), en ja, ik verwacht van iTunes dat het al die links nakijkt. Minstens van de bestanden die op dat ogenblik op het venster staan, en zeker in de achtergrond. Mijn computer heeft echt wel genoeg processor om dat er nog bij te nemen.

 10. Bon, meneer wil dat allemaal gesynchroniseerd zien als zijn iTunes opstart.

  Ook van liedjes die misschien op een externe disk staan die aan het slapen is? Zo gaan we die Kyotonorm niet halen hé.

  Meneer wil zijn liedjes niet importeren? Dat is zijn goed recht. Meneer wil zijn tags editen buiten iTunes? Meneer doet maar. Maar dan moet meneer er wel een paar ongemakken bijnemen.

 11. Je moet dan ook nog eens op een mac/apple-site rondneuzen en dan ontdek je dat iTunes xml-based is en zo ook allerlei gegevens bijhoudt. Manueel een file uit een folder halen resulteert niet in het verwijderen uit de xml en zo.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.