Aankopen

Ik heb, helemaal onverwacht, geld gekregen. Twee jaar geleden was ik even zelfstandige in bijberoep. Ik ben redelijk naief in fiscale aangelegenheden, en wat ik toen deed, was gewoon een derde van wat ik gefactureerd had, meteen doorstorten naar de BTW, dan was ik daar alvast van af en kwam ik niet voor verrassingen te staan later.

Maar dus bij deze wel een verrassing: een al bij al toch redelijk bedrag terugbetaald gekregen. Dankuzeer BTW, en bijzonder goed nieuws, want de computer thuis, eigenlijk een model dat ik al jaren meesleep en om de paar jaar een nieuw onderdeel in stak, is echt écht wel aan vervanging toe.

In het kader van een nieuwe living is het ook echt niet meer te doen om met CRT-monitors aan de slag te gaan bijvoorbeeld: mijn hoofdmonitor thuis is zo’n mega-21–inch-nokia van de jaren stillekens, weegt een halve ton, geeft een jaar na jaar minder duidelijk beeld, en doet ondertussen ook zo’n irritante fluittoon.

“Ooit komt er een dag,” zei Beau, wel: ‘t wordt dus een nieuwe computer en nieuwe schermen. Met geld dat ik helemaal zelf op mijn eigen proper en eerlijk verdiend heb, niet eens in ‘t zwart of niets.

Mijn dagen van hardware kennen zijn geleden van vóór de Pentium geïntroduceerd werd, ik moet het nu hebben van advies van mensen die er wel iets van kennen.

Het wordt wel degelijk een vaste computer en geen laptop. Ik krijg van het werk al een degelijke laptop, en om dan met twee laptops in mijn zak rond te lopen, of om die ene laptop tijdens de week altijd thuis te laten, dat lijkt me wat overdreven. Komt daarbij dat ik geen zin heb om te beknibbelen op features of power, dat ik graag nog wat wil sleutelen en uitbreiden latern, en dat de prijs voor hetzelfde pakket in laptopformaat (als dat al bestaat) ondoenbaar hoog zou zijn.

En een PC, jawel. Geen Mac. Voor hetzelfde geld heb ik wellicht een huis– tuin– en keuken-Apple, maar op de keper beschouwd: nee bedankt. Teveel software en teveel gewoontes. Als ik een laptop zou kopen, dan misschien wel. Zeer misschien.

Maar alla. Ik ga dan eens een mailtje sturen naar mijn vaste computerboer, Altan. Mijn voorlopige lijstje voor de Nieuwe Computator:

 • moederbord: een Asus P5B Deluxe. Ik ken er helemaal niets van, maar men zegt me dat dit een goed ding is.
 • processor: Intel Core 2 Duo E6600 aan 2.4 GHz. ‘t Is vreemd, maar ik heb mijn hele computerleven lang nog nooit zelf een computer gekocht met een AMD erin, ‘t is altijd al Intel geweest. Why break the habit of a lifetime, denk ik dan, ook en vooral als die Core 2 Duo’s naar het schijnt echt wel bij de betere op de markt horen.
 • koeling: Arctic Freezer 7 Pro, en wellicht nog wel wat gerief erbij, want op de computer van mijn broer loopt het nu bijvoorbeeld al regelmatig mis met de oververhitting — omdat de grafische kaart die erin zit teveel plaats inneemt, hebben ze namelijk een ventilatortje minder moeten steken.
 • geheugen: van dat DDR2 667MHz-gedoe. Zeker twee, wellicht drie, en als het even kan vier.
 • grafisch: ach ja. Het moet DirectX10 doen, en we gaan niet knibbelen of zo: een Asus GeForce 8800 GTX dan maar. 768 MB geheugen, ‘t is wreed.
 • opslag: ik denk niet dat ik ga klooien met RAID of zo. Gewoon één of twee harddisken van 500 of zo megabyte gigabyte
 • nog schijven: zo’n DVD+/-RW, en, waarom niet, een floppy.
 • kast: een heel stille, als het even kan. De Enlight 400W ATX van mijn broer is bijna geruisloos, dus ik zie niet in waarom ik die niet zou nemen.
 • kijkbuis: ik wil twee monitors, en het moeten redelijk grote zijn. De Samsung SyncMaster 205BW van mijn broer is een fijne monitor van 1680 op 1050, maar ik dénk dat ik toch maar voor 1600×1200 ga gaan. Denk ik. Dus dan maar de Samsung SyncMaster 205B, misschien? Of alsnog een Dell of zo? I dunno.
 • operatingsysteem: ik denk dat ik maar voor Vista Home Premium ga.

Um. Mis ik iets? Zie ik iets over het hoofd? Wellicht wel. Maar dat zien we dan wel. 🙂

update bijna vergeten:

 • geluid: een Creative X-F1 XtremeMusic

28 reacties op “Aankopen”

 1. Ziet er zeer leuk uit ! Niet veel op aan te merken.

  Verder kan ik je een tip geven: http://tweakers.net/reviews/671
  De maandelijkse review van Tweakers geeft een duidelijk beeld van de mogelijkheden en de sterke kanten van bepaalde onderdelen. Verder kan je er zo goed als zeker van zijn dat de gebruikte onderdelen naadloos samenwerken, iets wat soms wel eens een probleem is.

  Veel plezier ermee.

 2. Ik denk dat je van 4GB (tenzij je 64bit gaat) veel minder plezier zult hebben dan van RAID. Het klinkt als verspilling, maar zelfs als je het enkel softwarematig op je datapartities doet, ben je van veel backup zorgen verlost?

 3. Ik gebruik zelf een gelijkaardige configuratie (zelfde processor, moederbord en grafische kaart) en ben er zeer tevreden van.

  Voor je behuizing kan ik zeker de Antec P150 aanraden. Antec heeft een heel goeie reputatie wat stille behuizingen betreft en de P150 maakt gebruik van rubbere banden voor de ophanging van de harde schijf, wat vibraties tot een minimum beperkt en een fameuze impact heeft op de geluidsproductie. Verder komt deze case ook met een degelijke en stille 430 watt voeding (Neo HE 430).

  En als je van plan bent om online te shoppen, moet je zeker is een kijkje nemen op http://www.azerty.nl. Dit is een zeer goeie en vooral zeer goedkope webwinkel met een enorm uitgebreid aanbod aan hardware.

  En nee, dit is geen reclame. Gewoon wat advies van iemand die zelf juist een nieuw pc’ke heeft gekocht :p

 4. En hier gaat sponzenridder net dezelfde toer op als hij het in de les ook al deed, raid is belangrijk! En als het even kan kopen we er toch ook nog gewoon een linux servertje bij niet?

 5. Uw informatie is volledig correct :), intel is weer pakken beter als amd, die asus is top of the bill op dit moment, en met vista is 2gb ram een minimum om comfortabel te werken. Ik neem aan dat ge bij uw schijven gigabyte bedoeld ipv megabyte? :p. Die raid is optioneel, enige wat ik mss zou veranderen is een zallman steken op je cpu, die dingen zijn zalig stil en koelen supergoed!

 6. Ik zei maar.
  Ik ben een toch wel iets minder oude mens, eerste harddisk was 200MB… 368DX met Win3.0, maar ik zat altijd QBasic te schrijven in DOS. Programmaatjes om m’n hoofdrekenen te oefenen in ‘t 4e, en franse woordjes op te vragen in ‘t 5e 🙂
  Waar is den tijd… Nu hele avond beziggezeten met het maken van bepaalde Swing componenten voor project voor unief :-/

 7. Als je veel geld gaat geven aan een Mac en er dan gewoon Windows Vista / XP op gaat draaien dan ben je dom. Het voordeel van OS X valt dan volledig weg. Trouwens, bij een Mac betaal je gewoon heel wat merknaam.

 8. Een min of meer vergelijkbare Dell (alhoewel, tweede monitor is een 17 inch, mindere grafische kaart, geen geluidskaart, …) kost me bijna drie keer zoveel als ik voor de configuratie hierboven zou betalen bij Altan.

 9. Het enige wat ik zou veranderen is het OS: ik zou zelf toch nog een jaartje of zo wachten met de overstap naar Vista. Ik ben op het werk al software tester, dat hoef ik thuis niet zo nodig nog eens over te doen…

 10. Zoals reeds opgemerkt… Na tijdens vakantiejob dualscreen gewerkt te hebben, nu thuis ook een extern scherm aan laptop gehangen en dual geconfigureerd. Is echt geen overbodige luxe. 2 identieke schermen (ik zit met 4:3 + widescreen nu :s) aan zelfde resolutie is echt subliem om mee te werken. Zeker 2 widescreens 🙂
  Eclipse op ene scherm, FF met docs van een bibliotheek in ander. Of “werk”-apps in ene, IM-venstertjes in het andere,… Plots is alt-tab veel minder nodig. Expose is wel handig 😛

 11. Ik heb ooit eens een amd pc gekocht en voor entertainment is dat goed, maar toen had ik daar toch een kater mee opgelopen omdat bepaalde professionele muziek-industrie merken eigenljk alleen maar optimaliseren voor intel, ik kon mijn pro audio kaart niet flashen met dat amd ding en ik had altijd pops en krakkeleersels als ik muziek maakte, dus ik ben eigenlijk gewoon sindsdien altijd bij intel gebleven.

 12. Ivm AMD voor pro doeleinden. Hangt ervan af blijkbaar waarvoor je het gebruikt. Ik gebruik AMD (opterons weliswaar) voor het zwaardere videowerk en ben daar enorm tevreden mee. Intel Dual Core kunnen niet tippen aan de brutale rekenkracht van dual opterons 🙂

 13. Die snelheidsrace tussen AMD en Intel is alleen maar een goeie zaak (hoe rapper het vooruit gaat, hoe beter), maar blijf toch maar bij Intel.

  Voor de Pentiums en zo, konden ‘getallen’ niet beschermd worden, en kwam AMD met een imitatie ‘486’ uit. Heb er zo nog ene gehad. Goedkoper, even snel, maar iets minder betrouwbaar. In mijn hoofd is AMD daarom nog altijd de Olé onder de Leo’s, ook al weet ik dat dat niet helemaal juist is.

Reacties zijn gesloten.