Orthodox

Zo wijs: bisschop Athenagoras Y. Peckstadt becommentarieert de eucharistieviering op één.

De uitzending duurt een uur, maar zo’n liturgie laat zich niet in een uur vatten, zegt de bisschop. Maar hij wenst ons toch nog het allerbeste toe, sympathiek van hem.

Toen ik nog bij Griffo werkte en ik regelmatig nachten door deed, dan zette ik graag een internetradio op met orthodoxe liturgische gezangen. Heel het gebouw werd er bardo door, bijzonder handig om een flow te bewerkstelligen.

Voor amateurs is er in de Bijloke binnen twee weken een fijn concert van Byzantijnse gezangen. Knippenplak:

Een concert van het Byzantijnse koor Agiopolitis is een wonderlijke reis door de best bewaarde geheimen van de traditionele Byzantijnse kerkzang. Agiopolitis is het geesteskind van dirigent Ioannis Arvanitis, die research verricht naar de verschillende traditionele vormen en authentieke stijlen van de Byzantijns-orthodoxe kerkmuziek. De naam van zijn koor is een afleiding van Agia Poli, verwijzend naar de Heilige Stad Jeruzalem en is ontleend aan de oudst bewaard gebleven tekst uit de Byzantijnse muziektheorie. De gezangen in verband met Pasen behoren tot de mooist uitgewerkte die er zijn. Oorspronkelijk is de Byzantijnse muziek monodisch (eenstemmig zonder begeleiding) en wordt gezongen door een voorzanger of een mannelijk koor en door bassen. Elke lettergreep van de tekst komt overeen met een noot van de melodie. Deze muziek kende haar hoogtepunt van de 5de tot de 11de eeuw en ontstond rond steden als Constantinopel, Jeruzalem, Alexandrië en Antiochië.

‘t Is iedereen aangeraden.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. ‘s nachts kan ik me daar iets bij voorstellen, maar op een zondagvoormiddag zegt het me niets. Hoewel, misschien kalmeert het huilende baby’s. Misschien toch eens proberen…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.