Waarom DNG?

…vroeg P. Baert me alhier en ook wel Twittergewijs (under pressure much, Mr Vuijlsteke? oh, ça va, ça va, zo met Just Jack op de achtergrond (merci i. voor de tip, ha!, I have my finger vicariously on the pulse of jong volk) lukt wel (en haakjes heersen, trouwens (ha, ‘t is gelijk vijftien vijfentwintig jaar geleden als ik brieven schreef met voetnoten langer dan de tekst zelf)) (en dat van die pols, da’s figuurlijk natuurlijk (ik moet er niet aan denken))).

Euh. Maar dus.

Dat met Lightroom is niet zo goed afgelopen als ik gehoopt had.

Na verloop van tijd weigerde Lightroom beelden toe te voegen aan de library. Geen reden opgegeven behalve “There Were Multiple Causes”. ‘t Is geen onbekend probleem, en het kan om een grote verscheidenheid aan redenen optreden, blijkbaar.

Oplosbaar door een andere manier van copiëren te selecteren: ik had het zo gezet dat het naar /jaar/maand/dag/originele filenaam ging, en door het op /jaar/maand-dag/originele filenaam te zetten, wou het wel weer lukken.

Maar dat wou wel zeggen dat ik er nog veel werk aan zou hebben, en dus ben ik er maar mee opgehouden. Het vervelendste was namelijk dat ik er geen idee van had welke files nu wel en welke niet overgezet waren. En met enigte tientallen gigabytes heeft een mens niet zoveel zin om te gaan zoeken, nietwaar?

Edoch, dit alles terzijde. Waarom DNG?

Zeer eenvoudig:

 • Ik ben er even gerust op dat binnen tien jaar die DNG nog leesbaar zal zijn als dat mijn D70/D200 NEFs leesbaar zullen zijn.
 • In de DNG zit een full-size preview. Niet onbelangrijk voor de snelheid van gebruik.
 • Geen geklooi meer met sidecar-XMPs.
 • Alle programma’s die ik gebruik, kennen DNG files en kunnen ermee om.
 • De bestanden zijn kleiner. Voor D70 gemiddeld 17% kleiner, voor D200 gemiddeld 37% kleiner (gemiddelde groottes: D70 NEF 5.3 MB, DNG 4.3 MB; D200 NEF 15.4 MB, DNG 9.7 MB). Mét full size preview, jawel.

Voilà. Akkoord, ik kan ze waarschijnlijk niet meer omzetten naar “echte” NEFs, maar daar lig ik niet zo wakker van.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Pingback: Pietel.be
 2. Ik denk persoonlijk niet dat Nikon binnen 5 jaar opeens software zal introduceren om meer uit de NEFs te halen die je nu trekt. En ook al mocht dat nog zo zijn, ik ga me binnen 5 jaar niet bezighouden met al mijn foto’s te overlopen om het ‘nieuwe’ onderste uit de kan te halen.

  En plus zijn mijn geconverteerde D50 NEFs ook ietwat kleiner, which I like. En inderdaad die embedded previews zijn handig.

  Soit, I wholeheartedly agree Michel!

 3. Ik ga van mijn leven niet meer naar DNG. Nog nooit zoveel problemen gehad met DNG’s die incompatibel bleken te zijn met Aperture. En ja, ik hoor al het gezwets van het ligt aan Aperture, maar er was echt een probleem met die DNG’s die ik door een oudere versie van Adobe Camera Raw had laten maken. Nooit meer dus … NEF it is 🙂 Of anders gezegd: NEF, neh :-p

 4. Interessant. Bedankt voor de uitleg. Ik zal eens opnieuw moeten testen of de DNG’s bij mij lichter zijn dan de NEF’s.

  Ik vermoed dat zolang ik met Adobe software werkt, DNG wel proper zal marcheren. Die sidecar toestanden en full preview klinken inderdaad veelbeloven.

 5. @Michel: geen idee wie wat fout had gedaan. Het ging gelukkig niet over al te veel foto’s en ik heb ze dan maar als fullsize jpg’s in mijn Aperture bibliotheek binnengehaald. Ik vond het in ieder geval scary genoeg om bij NEF’s te blijven.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.