Nu ook nieuw op het interweb: een Nederlandstalige community-site voor User Experience Design. DdUX.org heet het beestje, Design for digital User eXperience. (Ja, ‘t is al goed, stop maar met lachen daar achteraan: probéér het maar eens, een Nederlandstalige versie van die naam te verzinnen waarvan de vlag nog altijd de lading dekt.)
User Experience Design (UX voor de vrienden), dat is, even spieken op de site, “het ontwerpgebied dat zich richt op de positieve totaalbeleving van gebruikers van interactieve applicaties”.
Interactieve applicaties, dat kunnen websites zijn en computerprogramma’s, maar evenzeer bankautomaten, of een afstandsbediening, of een GSM of een GPS of een gesofisticeerde wasmachine of een strijkijzer. En het veld van UX omvat dingen als interface-ontwerp en ethnografie en informatie-architectuur en grafisch ontwerp en allerlei—’t is in alle geval verschuh-rikkuh-luk interessant om doen.
Voor het moment is de site er vooral voor mede-beoefenaars van de discipline, maar daar komt in de komende maanden verandering in.
O ja: ondergetekende zal instaan voor redactie op DdUX.org: stuur een mailje wie denkt een bijdrage te kunnen leveren. En ondertussen: bezoek de site, lees de eerste inhoud die er nu al op staat, zet de rss in uw rss-lezer, registreer u als gebruiker en leef u uit in de feedback.
Reacties
14 reacties op “DdUX.org – design for digital user experience”
Nice. Ik merk alvast een user experience probleem: ik moet weer een nieuwe account (dus username/pass combo) aanmaken.
Enige kans op ondersteuning voor OpenID?
Klein puntje van feedback: de RSS feed voor “artikelen” heet gewoon “Artikelen”. En dat zorgt niet voor een optimale UX als hij tussen honderden andere feeds staat in je feedreader.
“DDux.org – Artikelen” of zoiets ware beter geweest.
Anyway, subscribed!
Ik ben alvast een fan, maar toch een klein verzoek aan de makers: kunnen de linkkleuren nog een béétje lichter? Dan zie ik ze niet meer staan en erger ik me er misschien ook niet meer aan.
😉
@Roel: ik voel uw pijn. Ik kan me hoe-ge-naamd niet terugvinden in de layout.
Tiens, dit ga ik een tijdje volgen. Wil wel eens meer weten over hoe specialisten hierover nadenken.
Misschien moeten ze ook eens bekijken hoe de initiële communicatie kan geoptimaliseerd worden of hoe leg ik op een duidelijke manier uit aan een web designer welke website ik wens, welke functionaliteiten ik zoek ? Soms heb ik de indruk dat web designers en klanten niet op dezelfde planeet leven… Call it the client UX of behoort dit niet tot dit domein ?
De layout is inderdaad allesbehalve. Na 5 minuten voelde ik al lichte duizelingen (donkere achtergronden met een grijzige tekst zijn er echt wel over). We zien wel wat de toekomst brengt – inhoudelijk heeft het alvast de juiste richting.
Ik vind de layout persoonlijk wel netjes hoor. Ook geen enkele plobremen met slechte leesbaarheid of minder goed gekozen kleurcombinatie’s of zo. Maar die dingen zien er op elk scherm anders uit dus daaraan zal dat wel liggen.
Ik ben ook niet echt fan van de layout.
Maar de feed staat ondertussen in Google Reader. 😉
Oe a iee… stomme layout, interessante site. Twee dingen die niet samengaan ! Wel leuk concept, eens uitpluizen.
Ontwerpen voor digitale gebruikers ervaringen?
@Martin: ja en nee. Gebruikerservaringen en user experience, het wil wel hetzelfde zeggen, min of meer, maar het is niet hetzelfde. Als je begrijpt wat ik bedoel. Zo’n beetje het verschil tussen “objecten” en “voorwerpen” in de context van programmeren.
Ik zou “experience” hier eerder vertalen als “beleving”.
In Nederland wordt alleszins de term “gebruikersbeleving” gebruikt. Maar of dat lekker bekt …
ja, het kan zijn dat er een hoop bijkomen met Microsoft Blend…
[…] Zie: Michel Vuijlsteke’s blog, Netlash en Tanja de Bie. […]