Joke, en die kan het weten want ze is virtueel afgestudeerd bedrijfspsycholoog, zei me net dat slaap opbrengt vanaf twee uur na elkaar.
Wat wil zeggen dat ik pas binnen anderhalf uur moet naar bed gaan eigenlijk.
Mwoehaha.
Ach, en voor de rest: er was op voorhand aangekondigd dat de zomerzonnewende zou gevierd worden, dat er wegens heuglijke gebeurtenissen van allerlei aard de hele nacht ware bacchanalen zouden gehouden worden, maar niets van dat alles. We hebben vergaderd tot 23u20 of zo, en dan hebben we nog een glas gedronken en zijn we als grote jongens en meisjes naar huis gegaan.
We worden oud, meneer.
Reacties
11 reacties op “Slaap”
Gisteren was er de maandelijkse vergadering van het Project, veel op de agenda (want we hebben veel plannen meneer), veel emoties en sterke persoonlijkheden, waardoor het later werd dan ik dacht. Vroeg volgens sommigen. “Heb je het gezien?”, vroeg hij toen ik in bed tegen hem aankroop. “Ik heb het licht niet aangestoken”, antwoordde ik. Een lichte paniek kwam op. “Wat heb je gedaan?” “Dan zie je het morgen wel”, mompelde hij terwijl hij aanstalten maakte om verder
[…] 15.http://images.google.com/imgres?imgurl=http://p…1 16.https://blog.zog.org/2007/06/slaap-5.html1 […]
“Oud worden” is een relatief begrip. Zelf vind ik het sinds twee weken ook oud klinken als ik moet zeggen dat ik 18 ben, maar dat is natuurlijk niet zo.
Zolang ge u zelf nog jong voelt, is er niks aan de hand 🙂 .
Wacht maar tot ge ook 50 zijt, zoals Michel, Mwoehaha
Oud worden is een déjà-vu hebben en denken: goh, ik heb deze déjà-vu al eens gehad (Theo Maassen)
Dat van die slaap die pas opbrengt na twee uur, dat is niet volledig juist. Het is de REM-slaap die “loont”, en daar komt ge normaal pas na twee uur in terecht. Er zijn echter manieren om uw lichaam te forceren om sneller in de REM slaap terecht te komen (namelijk na een minuut ofzo), van die slaapschema’s van 6 maal 20 minuten bijvoorbeeld.
Polyfasisch slapen noemen ze dat.
Dat die slaapschema’s werken niet echt bewezen, er is nogal weinig onderzoek naar gedaan, en de effecten op lange termijn zijn niet gekend, dus of het allemaal zo gezond is, dat is een andere zaak.
Schoonheidsslaapjes van 30 minuten zouden toch ook helpen? Om je cellen toe te laten wat te regenereren, that is. Je voelt je wat minder moe, je lichaam heeft weer wat energie, maar je komt er natuurlijk geen dag mee door.
En een half uurke dutten op de trein doet ook wonderen!
Dus de befaamde powernap van een kwartier zou niet helpen. Een dutje van een kwartier doet toch wonderen, als ge het mij vraagt.
Het is niet enkel de R.E.M.-fase die belangrijk is voor o.a. het herstel van het lichaam en de consolidatie van herinneringen. Alle vijf de slaapfasen die (gemiddeld genomen) doorlopen worden in een uur of twee, zijn belangrijk. Of ze allemaal even belangrijk zijn, dat is een andere vraag.
Je moet wel de volledige cyclus van vijf fasen doorlopen om er de opbrengst van te krijgen.
Er stelt zich overigens een methodologisch probleem om dat experimenteel te kunnen nagaan, aangezien de fases elkaar telkens cyclisch opvolgen en er zodoende geen fases kunnen “uitgeschakeld” worden om het effect ervan na te gaan.
*geeuw*
[…] veel emoties en sterke persoonlijkheden, waardoor het later werd dan ik dacht. Vroeg volgens sommigen."Heb je het gezien?", vroeg hij toen ik in bed tegen hem aankroop. "Ik heb het licht niet […]