Desinformatie

Bit of a stink op de BBC. Ze maken een jaar lang een fly-on-the-wall-reportage van de koningin. Ze krijgen van de productiemaatschappij een zeer voorlopige allereerste demo-montage.

Daar is onder meer te zien dat Annie Leibowitz een fotoshoot aan het doen is, dat ze een opmerking maakt over de kledij van de koningin (iets in de zin van “too overdressed” over de staatskledij), dat die nogal kortaf reageert (“well ys, what do you think this is?”), en dan dat ze de kamer uitloopt, cut op een zeer bruuske beweging.

Enig mogelijke interpretatie,voor iedere Westeuropeaan die geconditioneerd is door een leven filmisch en televisioneel visueel vocabularium:

 • fotoshoot
 • Leibowitz maakt opmerking
 • Queen verontwaardigd
 • Queen onderbreekt fotoshoot, loopt boos weg

Dat is ook hoe de controller van BBC1 het “las”, en hoe hij het tussen neus en lippen zei tegen de journalisten op de persbriefing voor het najaarsseizoen op de Beeb. “Bit of a scoop”, en “Queen in a huff”, words to that effect.

…wat blijkt? Het stukje van het “weglopen”, was eigenlijk een sukje van wanneer ze in de ruimte binnenkwam, het bruuske gebaar was wellicht iets dat in he midden van het gebaar afgeknip was en gewoon om haar kleed recht te trekken, en de “discussie” was in het midden van een zin afgebroken. En het binnekomen was na de discussie gemonteerd, zodat men niet anders dan de verkeerder interretatie kon maken.

Ach ja. “Highly misleading” van de BBC, zeggen ze. Stomme, maar begrijpelijk vergissing, toch?

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Wat er al niet gedaan wordt om kijkcijfers te halen hé en dat de BBC daar ook al aan meedoet, er zijn geen zekerheden meer.

 2. “Stomme, maar begrijpelijk vergissing, toch”

  Jij wil hier dus beweren dat mensen die voor de BBC werken niet weten dat men door montage zaken anders kan voorstellen dan ze zijn?

  Volgens mij hoort dit thuis in de lade “Too good to check”.

  Want als ik diezelfde gast van de BBC een tape bezorg waar Al Gore zich vrolijk maakt over al die sukkelaars die hem stinkend rijk maken door CO2-aflaten te kopen van zijn zwendelmaatschappijen, dan zal dat wel eerst gecheckt worden, denk je niet?

 3. Het ging niet om journalisten, maar om een off the cuff-opmerking van een grote baas tijdens een persconferentie. En op Newsnight was er een item van een kwartier of meer over, waar ze hem bleven vragen of hij niet zou opstappen.

  Medunkt de BBC is kritisch genoeg voor zichzelf.

 4. “En op Newsnight was er een item van een kwartier of meer over”

  Over een BBC medewerker die onwaarheden over het staatshoofd vertelt? Dat valt dan nog mee.

  Als er subiet iemand in een Iraakse gevangenis een onderbroek op zijn kop krijgt gezet dan kunnen we daar wel maanden mee bezig zijn.

 5. Honestly. Als we over desinformatie in massamedia beginnen, komt de BBC er volgens mij nog bijzonder goed uit. Ik kan nu al enkele media opnoemen die dágelijks de bal serieus misslaan. Enfin. Laat me niet beginnen.My two cents.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.