Luctor et submergo

77% van de Nederlanders ziet een fusie met Vlaanderen zitten. Lilith is voor. Ik ben tegen.

Vierkant tegen. Ik moet er niet aan gedacht hebben. Beikes!

Twee landen gescheiden door een niet eens gemeenschappelijke taal, België en Nederland.

Nuance, misschien. Zeeland wil ik er nog wel bijnemen: zoals Charles wel eens zegt, dat zijn toch reservebelgen. Maar de rest: ajakkes.

Doe mee met de conversatie

21 reacties

 1. Oah gruwel. Als “ervaringsdeskundige” (vier jaar gewerkt en gewoond in Amsterdam) mag ik het zeggen denk ik. Het gros van de Nederlanders hebben helemaal geen cultuur. Luister maar hoe ze spreken: standaard eenheidsworst. Het zijn kooplui, zo erg met het pecuniaire bezig dat ze geen tijd hebben om ervan te genieten en dus allesbehalve gezellige mensen. Fundamentalisten en star wat geloofszaken betreft en helemaal op zichzelf teruggetrokken, ze gaan je nooit uit eigen beweging bij hun thuis uitnodigen of er zit een reden achter. En hypocriet. Zeer Amerikaans eigenlijk. Liever niet hoor. Bahbah.

 2. Het bekende patroon van kleine vs. grote buren: Vlamingen staat tot Nederlanders is als Ieren staat tot Britten is als Nederlanders staat tot Duitsers…

  Hoewel, die laatste verhouding is de afgelopen jaren gelukkig fors van zijn quasi-racistische ondertonen ontdaan.

  Voor uw informatie: de Zeeuws-Vlamingen motten de Vlamingen ook niet zo. Zelfde patroon…

 3. Hé man,

  Is dat het argument? Een niet eens gemeenschappelijke taal? In wat voor taal schrijf jij dan wel?

  Of is het wat ordinaire “ollanderhaat”? (zie comment h&d : bijna even erg als de al even gehate amerikanskis)

  Of erger, misschien zijn de ollanders zelfs verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde?

 4. Ik ben tegen. Samen met Michel gewerkt voor een Hollands bedrijf, en gezien hoe zij de zaken runnen. Hoewel ik besef dat je niet mag veralgemenen natuurlijk, en er zijn meer dan genoeg sympathieke Hollanders, maar het “zaken doen, percentjes pakken”, zit er toch altijd ergens in. En wij Vlamingen zijn (alweer, ik wil niet veralgemenen maar voel het zo wel aan) veel minder non-stop met geld bezig (JA, er zijn er veel die wel zo zijn) en dan loopt het wel eens fout.

  Ik denk niet dat het hier gaat over de grote buur-kleine buur discussie, maar dat er gewoon te veel grote culturele verschillen zijn om de twee volkeren zomaar bij mekaar te gooien. Belgen zouden er volgens mij aan beginnen van uit het standpunt van: “I don’t like it but let’s try to make it work”, en Hollanders zouden België alleen maar zien als een extra afzetmarkt. Er zou dus niet veel veranderen 🙂

 5. @Rendv: Ik heb al voor een aantal Nederlandse bedrijven gewerkt, en die waren allemaal een stuk correcter in de afhandeling van alles dan de meeste Belgische firma’s waarvoor ik werk. Zeker als het over geld gaat. Ze gaan nooit moeilijk doen over onkosten of extra werk die moet aangerekend worden.

 6. Nou, ik werk voor een Noors bedrijf in Nederland, als vlaming. Gelukkig zijn we ongeveer 50/50 verdeeld, en is het leefbaar. Maar als er ego-problemen zijn is het altijd aan de Nederlanders gelegen.
  Enfin, dit gezegd zijnde, toch zijn het zeer aangename collega’s waar het goed mee samen te werken is. Maar het zijn dan ook allemaal Zeeuwen. Dus ik treed je graag bij, een verenigd Vlaanderen incluis Zeeuws Vlaanderen. Van mijn collega’s weet ik dat ze dat nog zouden zien zitten. Dan zijn zij ook van die vervelende Hollanders af. (Vergis je niet, een Zeeuw is geen Hollander! Die wonen boven de rivier.)

  Ps: Dan hebben we meteen hopelijk ook minder discussie over de uitdieping van de Schelde, aangezien dit dan een gemeenschappelijke grens wordt.

 7. Wel terug naar de bron zou ik zeggen:
  Vlaanderen+ Zeeland+ Bourgondië 🙂

  / ik mag er niet aan denken ingeliijfd te worden bij Nederland, ongeveer met de intensiteit van pakweg een Brit die geen Amerikaan wil zijn 🙂

  Of beter nog, terug naar de stadstaten, stadstaat Gent rules!

 8. Nederland is een Angelsaksisch land, België lijkt mij nog meer Latijns. Ik vind niet dat we er goed aan doen om Vlaanderen snel de Angelsaksische weg te laten volgen (al kan je je anderzijds afvragen of het niet onvermijdelijk is). Te veel lippendienst aan de vrijheid eindigt te vaak in bekrompenheid.

  Straks moeten we nog Intelligent Design verdragen op school.

 9. Alle Nederlanders die ik ken zijn super, daarom trek ik er ook mee op. Ik huiver dan ook voor veralgemeningen, maar
  ben het roerend eens met Ridder: wij liggen vlakbij de grens waar de latijnse cultuur begint, en tja, wij passen beter bij de Walen en ook de cultuur van de Fransen is ons genegen. Nederlanders die naar Belgie komen houden vaak écht veel van ons land, omdat ze naar eigen gevoelen er beter ‘in passen’. Wellicht zijn ze de nazaten van de vele Belgen die ooit naar het Noorden vluchtten om aan vervolging te ontsnappen.

  En, wat intelligent design betreft, Nooit! Jamais!

 10. @youri
  helemaal mee eens. Belgen (Vlamingen zo je wil) zijn sjoemelaars. Dat zit er gewoon in gebakken. Nederlanders zijn in hun manier van zaken doen veel correcter. En verder ben ik ook erg te vinden voor de argumenten van Lilith. DROPJES… HEMA…

 11. Vlamingen zijn inderdaad sjoemelaars in vergelijking met de Nederlanders. Nederlanders die ik ken bevestigen het allemaal: als je in Nederland belastingen ontduikt en je wordt betrapt dan ben je het vuil van de straat. In Vlaanderen ben je een slimmerik die de pech had gepakt te worden. Belgen in het algemeen zijn zo. We hebben relatief weinig respect voor de wetten van dit land en we maken er een sport van te flirten op de grens van wat legaal en wat illegaal is. Op de autosnelweg mag je 120? Iedereen rijdt 130. Zone 30? 50 zal wel volstaan zeker? Fietsen zonder licht? Kwestie van de flikken te vermijden. 0,5 promille? Een glas of 3 kan geen kwaad zeker? En iedereen kent wel sluipwegen om controles te vermijden. Oranje verkeerslicht? Dat is toch niks meer dan een verlenging van groen! Zwart werk: wie heeft het niet gedaan in z’n leven? Een Nederlander die ik ken noemt ons zelfs anarchistisch.

  Op de werkvloer zijn we wel hiërarchisch ingesteld. Een baas moet ons zeggen wat we moeten doen, daarna zijn hielen draaien zodat we achter zijn rug kunnen beginnen onze mening over hem te geven. Een Nederlander zegt zijn mening rechtuit in de baas zijn gezicht. Vergaderingen in Nederland zijn vaak chaotisch omdat iedereen zijn mening wil zeggen. In België zijn vergaderingen gestructureerd en kent iedereen zijn plaats. Het is maar een kleine greep uit de cultuurverschillen. Nederland en Vlaanderen verschillen nog meer dan Vlaanderen en Wallonië.

 12. Tegen.

  Limburg mogen ze nog hebben ja!

  Mja, Holland is ook zo planmatig gebouwd: nergens een grasperkje of een boom die verkeerd staat. En al dat beton dan! Iegh! De kriebbels krijg ik er van. De historische centra vind ik wel leefbaar, maar daarmee heb ik het zowat gehad.

  Geef mij maar lekker chaotisch België met zijn grove bouwovertredingen.

 13. Neen, neen… wie zijn geschiendenis kent weet dat er ooit zoiets was als de Koninkrijk Nederlanden en dat we dat intussen niet meer zijn (open deur…). En ook dat heeft een goede reden gehad. Dat wij Belgen wat meer van de Nederlanders mochten hebben, daar ben ik volledig mee akkoord. Mondigheid, openheid, hart op de tong, …ja graag ! Maar er zijn zoveel verschillen.
  Kennen we mekaar eigenlijk? Neen. Op zoveel gebieden. Het zijn Calvinisten. Wij, katholieken. Begin daar maar eens mee. Op menig platteland in Vlaanderen krijgt men een hartaanval. En dan op politiek gebied. Links en links is niet noodzakelijk ‘links’. Het is nobel van de Nederlanders dat ze er ons graag bijwillen. Maar we redden het wel.
  Het koningshuis wil ik wel graag wisselen. Ooit al Koninginnedag gezien op de Nederlandse tv? Willem en co die spelletjes spelen met kinderen, speculaas happen aan een touwtje zonder handen. Zo aards. Verschepen die handel.

 14. Nederland is inderdaad planmatig gebouwd. Dat is misschien saai, het is eigenlijk bijzonder slim. In Vlaanderen werd/wordt er maar op los verkaveld, met een versnipperd landschap als resultaat. Mooi misschien en het hoort bij Vlaanderen/België, maar de natuur komt er slechter uit.

  En het gros van de Vlamingen spreekt ook gruwelijk Vlaams met oa’s en gh’s en allemaal klanken die niet zouden mogen bestaan, koopt liever Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, stemt op non-partijen, gaat op vakantie in Frankrijk en leest boeken die in de Club in promotie zijn. Vlamingen zijn net zo goed als Hollanders eigenlijk gewone mensen.

  Maar ik ben er ook tegen, omdat ik van België houd.

 15. @maartje: er zijn nochtans veel nederlanders die van dat Vlaams houden omdat het minder agressief klinkt.
  En over non-partijen gesproken: bij ons zit de partij voor de dieren toch niet in het parlement. We hebben ook geen ChristenUnie en Wilders vind ik nog erger dan Dewinter.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.